Home / Islamik / Rasullullah S.A.W Bertanya, Siapakah Dia Wahai Jibril?. Kisah Jen4zah Yang Diselawati Oleh 70 Ribu Malaikat Sehingga Redup Matahari Dihalangi Sayap-Sayap Para Malaikat
Rasullullah S.A.W Bertanya

Rasullullah S.A.W Bertanya, Siapakah Dia Wahai Jibril?. Kisah Jen4zah Yang Diselawati Oleh 70 Ribu Malaikat Sehingga Redup Matahari Dihalangi Sayap-Sayap Para Malaikat

Rasullullah S.A.W Bertanya, Siapakah Dia Wahai Jibril?. Kisah Jen4zah Yang Diselawati Oleh 70 Ribu Malaikat Sehingga Redup Matahari Dihalangi Sayap-Sayap Para Malaikat

Kisah ini diriwayatkan oleh Anas bin Malik r.a. : Pada suatu pagi Rasulullah SAW bersama dengan sahabatnya Anas bin Malik r.a. melihat suatu keanehan. Bagaimana tidak, matahari terlihat begitu redup dan kur4ng bercahaya seperti biasanya.

Tak lama kemudian Rasulullah SAW dihampiri oleh Malaikat Jibril. Lalu Rasulullah SAW bertanya kepada Malaikat Jibril :

“Wahai Jibril, kenapa Matahari pagi ini terbit dalam keadaan redup? Padahal tid4k mendung?”

“Ya Rasulullah, Matahari ini nampak redup kerana terlalu banyak sayap para malaikat yang menghalanginya.” jawab Malaikat Jibr1l.

Baca Juga: “Saya Seorang Muslim Dan Kami Mempunyai Seorang Idola Untuk Diikuti Iaitu Baginda Pesuruh Allah S.W.T Yang Bernama Nabi Muhammad S.A.W,”-Khabib Nurmagumedov

Rasulullah SAW bertanya lagi :

“Wahai Jibr1l, berapa jumlah Malaik4t yang menghalangi matahari saat ini?”

“Ya Rasulullah, 70 ribu Malaikat.” jawab Malaik4t Jibr1l.

Rasulullah SAW bertanya lagi : “Apa gerangan yang menjadikan Malaik4t menutupi Matahari?” Kemudian Malaikat Jibril menjawab :

“Ketahuilah wahai Rasulullah, sesungguhnya Allah SWT telah mengutus 70 ribu Malaikat agar membacakan shalawat kepada salah satu umatmu.”

“Siapakah dia, wahai Jibril?” tanya Rasulullah SAW.

“Dialah Muawiyah…!!!” jawab Mala1kat Jibril. “Rasulullah SAW bertanya lagi : “Apa yang telah dilakukan oleh Muawiyah sehingga saat ia meninggal mendapatkan kemuliaan yang sangat luar biasa ini?”

Malaikat Jibr1l menjawab : “Ketahuilah wahai Rasulullah, sesungguhnya Muawiyah itu semasa hidupnya banyak membaca Surat Al-Ikhlas, di waktu malam, siang, pagi, waktu duduk, waktu berjalan, waktu berdiri, bahkan dalam setiap keadaan selalu membaca Surat Al-Ikhlas.”

Malaikat Jibril melanjutkan penuturannya : “Dari itulah Allah SWT mengutus sebanyak 70 ribu malaikat untuk membacakan shalawat kepada umatmu yang bernama Muawiyah tersebut.”

SubhanAllah .. Walhamdulillah .. Wala ilaha illallah .. Wallahu akbar.

Rasulullah SAW bersabda : ”Apakah seorang di antara kalian tidak mampu untuk membaca sepertiga Al-Qur’an dalam semalam?” Mereka menjawab,

“Bagaimana mungkin kami bisa membaca sepertigai Al-Qur’an?” Lalu Nabi SAW bersabda, “Qul huwallahu ahad itu sebanding dengan sepertiga Al-Qur’an.” (H.R. Muslim no. 1922)

Subhanallah, Semoga kita dapat mengambil pengetahuan bermanfaat yang bernilai ibadah lewat tulisan ini dan mengamalkan dalam kehidupan sehari – hari.

Rasulullah S.A.W bersabda : “Barang siapa yang menyampaikan 1 (satu) ilmu saja dan ada orang yang mengamalkannya,maka walaupun yang menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

Sumber : Jati.MEDIA

viraltodaypost tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya.

Ketahui Lebih Banyak Lagi Berita Dalam Dan Luar Negara di viraltodaypost.com

About admin

Check Also

“Model Baju Raya Bertudung Tapi Nampak…” Ustazah Asma’ Tegur Jgn Lnggar Larangan Allah.

Menjelangnya Aidilfitri yg akan tiba tdk lama sahaja lagi, pastinya orang ramai berpusu-pusu memilih baju …

Leave a Reply

Your email address will not be published.