Home / Kisah Tauladan / Lepas Kec0h Rita Rudaini Pertik4ikan Orang Yg Dah Dua D0s, D0ktor Lni TampiI Beri Kata2 Pedas..
lepas-kec0h-rita-rudaini-pertik4ikan-orang-yg-dah-dua-d0s,-d0ktor-lni-tampii-beri-kata2-pedas.

Lepas Kec0h Rita Rudaini Pertik4ikan Orang Yg Dah Dua D0s, D0ktor Lni TampiI Beri Kata2 Pedas..

Nampaknya ada sahaja k.ontr0versi melibatkan Rita Rudaini lebih-lebih lagi mengenai pendapat peribadi pelakon itu tentang keb.urukan v.4ksin C0vid 19.

Baru-baru ini, menervsi satu v1deo tul4r di media sosial, Rita mend.akwa dirinya insan terpilih kerana Tuhan membuka matanya untuk menolak pengambilan v.aksin.

“Kami nak habaq, kita sebenarnya insan terp1lih, Tuhan bukak mata kita, Dia tak pilih orang yang pakai lebai ka, pakai jubah ka, belajaq kat London ka, Oxford ka pejadah semua, Tuhan berkehendak sesiapa saja yang Dia nak bukak mata,” katanya.

Dalam pada itu, Rita turtut mempersoalkan mengapa g0longan yang sudah mengambil v.aksin namun masih lagi memakai pelitup muka di tempat awam dan tidak seperti di luar negara.

“Kalau hangpa kata kat oversea dah 100 peratus v4.ksin buka mask, awat hang tak buka mask? Kalut sangat. Cakap tak guna o.tak. Itu kami kata lembu. Lembu kacuk,” katanya.

Rita turut mempersoalkan apabila masih ada yang dij.ank1ti C0vid 19 di set penggambaran meskipun sudah cukup dua dos v.aksin.

Malah, Rita turut mend.akwa golongan yang div.aksin adalah golongan yang tak normal kerana terpaksa disuntik setiap tahun.

Sebelum ini nama pelakon itu menjadi bualan ramai apabila menolak v.aksin C0vid 19. Bagaimanapun, Rita berkata dia bukan seorang a.nti v.askin namun lebih selesa digelar prosafe.

Doktor Bidas Kenyataan Rita
T.indakan aktres popular Rita Rudaini yang tidak habis-habis mempertikaikan keberkesanan v.aksin C0vid 19 semakin mendapat perhatian banyak pihak malah turut dibidas oleh komuniti pakar perubatan.

Seorang doktor pelatih dalam bidang perubatan keluarga family medicine, Dr. Nimelesh Balanthiren menegaskan, sudah kerap kali diberitahu bahawa v.aksin tidak boleh mencegah j.angkitan C0vid 19 seratus peratus namun ia boleh mencegah j.angkitan t.eruk yang mengakibatkan komplikasi.

“Berapa banyak sudah nyawa yang hilang kerana C0vid 19. V.aksin boleh melindungi seseorang tetapi sistem imuniti badan juga memainkan peranan penting. Jika imuniti rendah, risiko untuk kena tetap ada.

“Sebab itu masih ada nasihat untuk ikut p.rosedur operasi standard SOP, pakai pelitup muka dan sebagainya,” katanya menerusi bebenang ciapan di laman Twitter baru-baru ini.

Tambah Nimelesh, ramai pes.akit yang tidak sempat div.aksin dan mengalami komplikasi C0vid 19 sekarang, berbulan-bulan batuk, sukar bernafas malah ada juga yang keluar masuk h.ospital.

“Kita yang kerja dalam bidang kes.ihatan yang terdedah kepada k.es sebegini. Ingat senang ke nak sampaikan berita kem.atian insan tersayang a.kibat C0vid 19 kepada ahli keluarga?.

“Jika anda Rita rasa anda artis atau orang berpengaruh, gunalah suara anda di jalan yang betul,” ujar beliau.

Bidasan tersebut adalah balasan pada satu video aktres tersebut yang meluahkan ketidakpuasan hatinya kepada netizen yang memberikan pelbagai gelaran kepadanya setelah lantang mempersoalkan tentang v.aksinasi C0vid 19.

“Kita ni insan terpilih, Tuhan pilih untuk dibukakan mata, kita patut bersyukur, pedulikan apa orang nak kata kerana kita ni lagi normal daripada mereka yang kena cucuk.

“Kalau betul vaksin tu menyelamatkan n.yawa, kenapa nak kena cucuk berkali-kali. Bukalah pelitup muka tu, sembahyang kenapa masih berjarakan? kata v.aksin tu bagus sangat,” katanya menerusi video yang ditularkan itu.

sumber: Sinar/IG/OM

PERHATIAN: Media Viral Malaysia tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Dapatkan jawapan berkenaan aplikasi MySejahtera di Komuniti Rakyat Mysejahtera https://www.facebook.com/groups/mysejahtera/?ref=share

Jika anda Sokong Ekonomi Muslim | Komuniti Ustaz Ebit Elewsmart Fans https://www.facebook.com/groups/ebitlewmart/?ref=share

About mohd cucu

Check Also

Sangat Wajar Dicontohi, Ini Cara Kerajaan Türkiye Bantu Meringankan Beban Rakyatnya | Article Update

Seluruh dunia kini dilihat sudah mula terkesan dengan ketidakstabilan ekonomi yg mempengaruhi nilai mata wang, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.