Home / Inspirasi / [Video] Mesir Diser4ng Kalajegking, 3 Menigg4l Ratusan Ceder4 Terken4 Sengatan
mesir-diser4ng-kalajegking,-3-menigg4l-ratusan-ceder4-terken4-sengatan

[Video] Mesir Diser4ng Kalajegking, 3 Menigg4l Ratusan Ceder4 Terken4 Sengatan

Hujan batu serta ribut petir yang teruk melanda Mesir pada Jumaat lepas bukan sahaja membawa kerosakan kepada penempatan penduduk di Aswan, Mesir. Malahan, menghanyutkan haiwan berbisa iaitu kalajengking ke jalan-jalan dan perumahan.

3 individu dilaporkan men1nggal dunia akib4t s3ngatan haiwan berbisa tersebut yang memenuhi jalan dan rumah akibat dibawa r!but k3ncang. Menurut laporan BBC, pegawai kesihatan di Kawasan tersebut memaklumkan bahawa 450 individu lagi ceder.a akibat s3ngatan kala jengking.

B3ncana Alam Hanyutkan K4lajengk!ng Ke Jalanan

Hujan batu dan r!but p3tir di kawasan berhampiran Sungai Nil agak teruk pada Jumaat. Ia menyebabkan kala j3ngking dih4nyutkan ke jalanan oleh hujan lebat. Susulan itu, pegawai kesihatan agensi berita Al-Ahram memaklumkan dos tambahan antivenom dibekalkan di pusat perubatan dekat kampung berhampiran pergunungan dan padang pasir.

Berikut adalah kalajengkin yang berjaya dibu.nuh. (Gambar daripada FB Nubia)

Para d0ktor dialihkan tugasan daripada vaksinasi kepada mer4wat mereka yang terkena seng4tan kal4jengking. Orang ramai digesa tinggal di rumah dan mengelakkan tempat yang mempunyai banyak pokok. Mesir adalah habitat kepada 24 spesies kal4jengking dan menempatkan kala j3ngking ekor gemuk iaitu antara spesies paling berb4haya di dunia. R4cun daripada ekornya boleh membu.nuh manusia dalam masa kurang daripada satu jam.

Gejala yang berkaitan dengan kesan r4cun itu adalah kesuk4ran bernafas, otot berkedut dan pergerakan kepala yang luar biasa. Antivenom digunakan sebagai langkah pencegahan sebelum gejala timbul, tetapi hanya berfungsi apabila ia (gejala) mula bertambah bu.ruk.

Menurut berita terkini daripada New York Times, penduduk tempatan di Aswan memaklumkan 3 individu yang dikatakan men1nggal kerana sengatan kalajengking adalah 3 orang askar yang terkena renjatan elektrik semasa banjir akibat wayar-wayar elektrik yang jatuh ke dalam air banjir.

Laman berita komuniti di Aswan di Facebook iaitu Nubia memberikan maklumat terkini mengenai keadaan di situ. Antara hantaran terkini laman tersebut antaranya. “Ya Allah, selamatkan negeri ini.” Diharapkan kr!sis akibat banjir dan lain-lain di negara tersebut dapat diselesaikan dengan segera. Semoga rakyat di sana juga diselamatkan daripada benc4na-benc4na dan seng4tan kalaj3ngking serta haiwan berb!sa.

Sumber : majalah sinar

PERHATIAN: Media Viral Malaysia tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Dapatkan jawapan berkenaan aplikasi MySejahtera di Komuniti Rakyat Mysejahtera https://www.facebook.com/groups/mysejahtera/?ref=share

Jika anda Sokong Ekonomi Muslim | Komuniti Ustaz Ebit Elewsmart Fans https://www.facebook.com/groups/ebitlewmart/?ref=share

About mohd cucu

Check Also

Tutup kedai selepas 29 tahun berniaga gara-gara gagal t4mpung kos bahan ment4h yang menggila

Ramai peniaga makanan terkesan dengan kos bahan mentah yang makin menggila. Bukan sedikit peniaga juga …

Leave a Reply

Your email address will not be published.