Home / National / “Mampu Undang Aib GoIong4n Asnaf” – Ini Pendap4t Ustaz Mengen4i Trend Sedekah Demi ‘Content’
“mampu-undang-aib-goiong4n-asnaf”-–-ini-pendap4t-ustaz-mengen4i-trend-sedekah-demi-‘content’

“Mampu Undang Aib GoIong4n Asnaf” – Ini Pendap4t Ustaz Mengen4i Trend Sedekah Demi ‘Content’

Menjadikan amalan bersedekah kepada golongan asnaf terutamanya sebagai salah satu bentuk content demi meraih pujian dan perhatian bukanlah perkara asing lagi dalam komuniti masyarakat masa kini.

Sedarkah kita bahawa tindakan sebegini mampu mengundang rasa malu dan membuka aib golongan ini lebih-lebih lagi selepas mereka diviraIkan?

Justeru itu, bagi menjawab tindakan segelintir pihak yang menjadikan golongan asnaf sebagai salah satu bentuk content mereka, pendakwah bebas Ustaz Yaakub Yusra menerusi perk0ngsiannya di Facebook merasakan goIongan ini sebagai tidak bertanggungjawab dan mengaibkan.

AIBKAN ASNAF UNTUK CONTENT

Tak nafi ramai sangat hari ni yang jadikan asnaf ni sebagai bahan content. Rasa2 depa syok ka kesusahan mereka orang buat content untuk raih view yang tinggi.

Malah, video berdurasi 2:24 minit yang dimuat naik menerusi laman Facebook ini telahpun ditonton lebih 164,000 sejak ia dimuat naik beberapa hari lalu turut ditularkan di laman Twitter dan meraih lebih 130,000 tontonan.

“mampu-undang-aib-goiong4n-asnaf”-–-ini-pendap4t-ustaz-mengen4i-trend-sedekah-demi-‘content’

“Sedekah untuk content dah jadi trend, demi naikkan traffic akaun masing-masing…”

Bahkan, warganet juga turut memuji usaha yang dijalankan oleh Pengasas Murtadha Dakwah Centre (MADAD) ini terhadap projek ATM beras yang dilaksanakan bertujuan membantu golongan asnaf yang memerlukan.

Tegas beliau lagi, mesin ATM beras yang MADAD buat ini adalah salah satu bentuk atau cara untuk menutup rasa malu dan segan golongan ini meminta bantuan iaitu dengan hanya menggunakan kad dan tidak perlu berjumpa orang.

Selain itu, beberapa lokasi di sekitar Kedah telah dikenal pasti oleh MADAD untuk ATM beras ini diletakkan antaranya, ADZ Edar, Surau Taman Malinja, PKWR Kuala Ketil, Masjid Taman Keladi, KRT Taman Sinar Mentari, PKWR Merbok dan Masjid Muzaffar Shah.

Sumber & video dipetik dari Xtra, Facebook, Twitter

PERHATIAN: Thepostbd.com tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Dapatkan jawapan berkenaan aplikasi MySejahtera di Komuniti Rakyat Mysejahtera https://www.facebook.com/groups/mysejahtera/?ref=share

Jika anda Sokong Ekonomi Muslim | Komuniti Ustaz Ebit Elewsmart Fans https://www.facebook.com/groups/ebitlewmart/?ref=share

About mohd cucu

Check Also

Fenomena Air Pasang Merah ‘Misteri’ Landa Pant4i Mexico, Ribu4n Ikan & Sotong Mati Terdampar

Fenomena Air Pasang Merah ‘Misteri’ Landa Pantai Mexico, Ribuan Ikan .& Sotong Mati Terdampar MEXICO …

Leave a Reply

Your email address will not be published.