Home / National / Baru je kec0h sotong berharga RM100, timbul pula kailan ikan masin RM18 di negeri yg sama. Ini tindakan pegawai KPDNHEP
baru-je-kec0h-sotong-berharga-rm100,-timbul-pula-kailan-ikan-masin-rm18-di-negeri-yg-sama.-ini-tindakan-pegawai-kpdnhep

Baru je kec0h sotong berharga RM100, timbul pula kailan ikan masin RM18 di negeri yg sama. Ini tindakan pegawai KPDNHEP

GEORGETOWN: Pejabat Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) Pulau Pinang mengeluarkan Notis Pengesahan Maklumat Barangan (NPMB) kepada peniaga sebuah restoran di negeri ini susulan tular hidangan kailan ikan masin pada harga RM18.

KPDNHEP Pulau Pinang dalam satu kenyataan memaklumkan, peniaga restoran itu perlu memberi maklum balas terhadap notis terbabit dalam tempoh dua hari bekerja.

“Pegawai Penguat Kuasa hadir ke lapangan untuk menyiasat aduan yang diterima berhubung perkara ini pada hari sama melalui aduan pengguna.

“Satu NPMB bagi kalian ikan masin berharga RM18 telah diberikan kepada peniaga dan peniaga perlu memberi maklum balas dalam tempoh dua hari bekerja,” katanya.

Selepas dikejutkan dengan sotong berharga RM100 di Pulau Pinang, semalam pengguna media sosial dikejutkan pula dengan harga sebungkus masakan sayur kailan ikan masin RM18 yang disifatkan terlalu mahal dan tidak masuk akal.

Perkara itu tular dalam media sosial Facebook semalam, selepas resit bayaran beserta gambar menu berkenaan dikongsi oleh individu dipercayai pelanggan di sebuah restoran yang didakwa di Kepala Batas, dekat sini.

PEGAWAI Penguat Kuasa PPDNHEP Pulau Pinang menyiasat sebuah restoran susulan tular harga RM18 bagi hidangan kailan ikan masin di sebuah restoran di Kepala Batas, Pulau Pinang.

Menerusi hantaran di media sosial itu, pelanggan berkenaan berkata dia sedia maklum dengan kenaikan harga barang mentah dan reda dengan harga ikan jenahak, sayur campur, ulam dan sambal yang dibelinya di sebuah restoran di kawasan Kepala Batas, di sini.

Bagaimanapun, harga sebungkus kailan ikan masin untuk seorang makan pada harga RM18 dianggap terlalu mahal.

Kos keseluruhan makanan yang dibeli pelanggan berkenaan adalah berjumlah RM122 namun dia tidak mendedahkan nama restoran berkenaan.

Harga sayur paling mahal dalam 30 tahun

Dalam perkembangan lain Peniaga di Pasar Kuala Perlis, di sini mendakwa kenaikan harga beberapa jenis sayur sejak tiga minggu lalu adalah paling tinggi dalam tempoh 30 tahun.

Tinjauan ke pasar tersebut mendapati harga sayur seperti kubis, sawi, bunga kubis dan brokoli naik antara RM2 hingga RM8.

Kenaikan harga itu menyebabkan ada peniaga tidak mengambil sayur berkenaan bagi mengelakkan kerugian.

Seorang peniaga, Cho Po Huat, 74, berkata, harga bunga kubis kini dijual pada harga RM20 seki­logram berbanding RM12 sekilogram kira-kira sebulan lalu.

Katanya, harga brokoli pula meningkat kepada RM20 hingga RM22 sekilogram berbanding RM8 sebelum ini menyebabkan dia memilih untuk tidak menjual sayur tersebut ketika ini.

“Sayur sawi dari Thailand pun naik kepada RM6 sekilogram berbanding RM4 sejak tiga minggu lalu. Ada pelanggan kata kami saja jual mahal, sedangkan kami juga memperoleh harga yang mahal daripada pembekal.

“Kenaikan harga ini membuatkan kami pun pening kepala. Sudah 30 tahun jual sayur, ini kali pertama saya lihat kenaikan yang paling tinggi,” katanya.

Sementara itu, Low Peik Ngo, 52, berkata, dia memilih sayur sawi dari Thailand berbanding Cameron Highlands yang jauh lebih murah harganya.

“Sawi dari Cameron Highlands ditolak kepada kami pada harga RM8 sekilogram, kalau ambil nanti terpaksa jual pada harga yang lebih mahal berbanding sawi dari Thailand yang ditolak oleh pembekal pada harga antara RM4 ke RM5 sekilogram.

“Banyak sayur yang naik harga dan tidak pernah terjadi seperti ini sebelum ini. Oleh itu, saya berharap kerajaan dapat mengawal kenaikan harga tersebut supaya tidak membebankan peniaga seterusnya pelanggan,” ujarnya.

Dalam pada itu, Pengarah Pejabat Perdagangan Dalam Nege­ri dan Hal Ehwal Pengguna (PPDNHEP) Perlis, Norazah Jaapar berkata, terdapat kenaikan harga beberapa jenis sayur di ne­geri ini dengan julat kenaikan antara RM2 hingga RM8 sekilogram.

“Trend kenaikan tersebut dikesan berlaku dengan ketara sejak minggu lalu iaitu sayur kubis, sawi, brokoli, kacang buncis dan cili merah,” tambahnya.

CHO PO HUAT menunjukkan sayur sawi dan bunga kubis yang merupakan antara jenis sayur yang mengalami kenaikan harga di Pasar Kuala Perlis, Kuala Perlis semalam.

About mohd cucu

Check Also

Tutup kedai selepas 29 tahun berniaga gara-gara gagal t4mpung kos bahan ment4h yang menggila

Ramai peniaga makanan terkesan dengan kos bahan mentah yang makin menggila. Bukan sedikit peniaga juga …

Leave a Reply

Your email address will not be published.