Home / National / “Sejak Itu, Say4 Berjanji Deng4n Allah Yang Saya Takk4n Ambil S4tu Sen Pun Daripada Pesak1t yang Fak1r Misk1n.”Kisah Dr Memberi Rawatan Secara Percuma,Ini Yang Terjadi Saat Belia Meninggal Dunia.
“sejak-itu,-say4-berjanji-deng4n-allah-yang-saya-takk4n-ambil-s4tu-sen-pun-daripada-pesak1t-yang-fak1r-misk1n”kisah-dr-memberi-rawatan-secara-percuma,ini-yang-terjadi-saat-belia-meninggal-dunia.

“Sejak Itu, Say4 Berjanji Deng4n Allah Yang Saya Takk4n Ambil S4tu Sen Pun Daripada Pesak1t yang Fak1r Misk1n.”Kisah Dr Memberi Rawatan Secara Percuma,Ini Yang Terjadi Saat Belia Meninggal Dunia.

Bumi Mesir basah dengan air mata terutama dari golongan fak1r misk1n yang menangisi pemergian doktor yang banyak memberi bakti khidmat secara percuma buat golongan ini.

Doktor yang cukup dikenali sebagai “doktor fak1r misk1n” di kalangan rakyat Mesir  men1nggal dunia pada 2020 akibat sak1t tua.

Sepanjang hayatnya doktor fak1r misk1n ini lebih 50 tahun bergelum4ng dalam profesion mulia ini, Dr Muhammad Misyali cukup dikenali ramai.

Mungkin ramai tidak percaya tetapi dia mencurahkan ilmu dan tenaganya secara percuma untuk membantu golongan sus4h.

Malah siap memberikan mereka duit lagi bagi mereka yang tidak ber kemampuan. Paling tinggi kos rawat4nnya hanya 10 junaih Mesir bagi pesakit yang berkemampuan.

Dr Muhammad Misyali dari Mesir dikenali sebagai doktor fak1r misk1n. Beliau ialah lepasan Fakulti Perubatan tahun 1967 yang mendapat pangkat pertama dengan markah 99.3%.

Sejak 50 tahun, Dr Muhammad Misyali memberi rawat4n percuma kepada pesak1t yang fak1r misk1n di klinik beliau yang terletak di Tanta. Malah, beliau turut memberi wang kepada mereka untuk membeli ubat-ubatan. Bagi pesak1t yang berkemampuan, beliau hanya mengambil bayaran sebanyak £10.00 (10 junaih Mesir) daripada mereka..

Setiap hari, kelihatan puluhan pesak1t berkumpul di klinik beliau yang agak sederhana. Dr Muhammad bekerja merawat ramai pesaki1t selama 10 jam sehari bermula dari pukul 9.00 pagi hingga 7.00 petang..

Doktor fak1r misk1n ini tidak mempunyai kenderaan apatah lagi telefon bimbit. Setiap hari beliau berjalan kaki dari rumah ke klinik walaupun ketika ini usia beliau sudah pun mencecah 80 tahun..

Pernah seorang hartawan dari Negara Teluk menyumbang sebanyak USD20,000.00 kepada Dr Muhammad setelah mendengar kisah beliau. Malah hartawan itu menghadiahkan sebuah kereta dek simpat1 dengan keadaan beliau.

Namun, setahun kemudian, ketika hartawan itu melawat Mesir, beliau mendapat tahu yang Dr Muhammad menyumbangkan kesemua wang tersebut kepada pesak1t-pesaki1t yang fak1r misk1n.

Beliau juga menjual kereta yang dihadiahkan itu untuk membeli peralatan perubatan yang digunakan untuk merawat pesak1t secara percuma..

Dr Muhammad Misyali berkata, “Selepas saya graduasi, saya mendapat tahu yang ayah saya meng0rbankan semua duit kos rawatan beliau supaya saya dapat jadi doktor. Sejak itu, saya berjanji dengan Allah yang saya takkan ambil satu sen pun daripada pesak1t yang fak1r misk1n.”

sumber:majalah-ilmiah

PERHATIAN: Thepostbd.com tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiriDapatkan jawapan berkenaan aplikasi MySejahtera di Komuniti Rakyat Mysejahtera https://www.facebook.com/groups/mysejahtera/?ref=share

Jika anda Sokong Ekonomi Muslim | Komuniti Ustaz Ebit Elewsmart Fans https://www.facebook.com/groups/ebitlewmart/?ref=share

About mohd cucu

Check Also

Tutup kedai selepas 29 tahun berniaga gara-gara gagal t4mpung kos bahan ment4h yang menggila

Ramai peniaga makanan terkesan dengan kos bahan mentah yang makin menggila. Bukan sedikit peniaga juga …

Leave a Reply

Your email address will not be published.