Home / Dunia / Mewajibk4n Pelajar Muslim Mempelaj4ri Al-Quran sebagai Syarat untuk Mendapat Ijazah,Kejayaan Di Dunia Dan Akhirat Dapat Dicapai Dengan Panduan Al-Quran.
mewajibk4n-pelajar-muslim-mempelaj4ri-al-quran-sebagai-syarat-untuk-mendapat-ijazah,kejayaan-di-dunia-dan-akhirat-dapat-dicapai-dengan-panduan-al-quran.

Mewajibk4n Pelajar Muslim Mempelaj4ri Al-Quran sebagai Syarat untuk Mendapat Ijazah,Kejayaan Di Dunia Dan Akhirat Dapat Dicapai Dengan Panduan Al-Quran.

Mewajibkan Pelajar Muslim Mempelajari Al-Quran sebagai Syarat untuk Mendapat Ijazah,Kejayaan Di Dunia Dan Akhirat Dapat Dicapai Dengan Panduan Al-Quran.

Gabenor di Pakistan Mewajibkan Pelajar Mempelajari Al-Quran sebagai Syarat untuk Mendapat Ijazah

PAKISTAN – Gabenor wilayah Punjab Pakistan, Chaudhry Mohammad Sarwar telah mengeluarkan kebijakan baru yang mewajibkan pengajaran Al-Quran dengan terjemahan di semua universiti di wilayah itu.

Sarwar telah mengeluarkan pemberitahuan pada hari Ahad (15/6/2020). Di wilayah ini, pembelajaran Al-Quran dengan terjemahan Urdu akan diwajibkan untuk semua pelajar universiti, kecuali untuk orang bukan Islam.

Notis tersebut menyatakan bahawa pelajar tersebut tidak akan mendapat ijazah sekiranya dia tidak mempelajari Al-Quran dengan terjemahan Urdu.

“Ini adalah keputusan sebulat suara naib canselor semua universiti di wilayah itu,” kata Sarwar dalam tweet dalam bahasa Urdu.

Gabenor Sarwar mengeluarkan kebijakan dalam kapasitasnya sebagai canselor semua universiti di wilayah itu.

Di Pakistan, Gabenor sebuah wilayah juga bertindak sebagai canselor universiti di wilayah yang diperintahnya dan memiliki wewenang untuk membuat keputusan mengenai kursus dan peraturan di mana-mana universiti di wilayah tersebut.

“Pensyarah di semua universiti Punjab akan mengajar Al-Quran dengan terjemahan kepada semua pelajar,” kata notis itu.

Dia menambah bahawa Al-Quran akan diajarkan sebagai tambahan kepada pengajian Islam, yang sudah diajarkan di universiti.

Gabenor Sarwar mengatakan bahawa kejayaan di dunia dan akhirat hanya dapat dicapai melalui pelaksanaan garis panduan al-Quran yang betul.

Pada awal April 2020, gubernur Punjab telah membentuk sebuah komite yang terdiri dari tujuh orang perwakilan untuk memberikan cadangan bagaimana membuat pengajaran Al-Quran dengan terjemahan wajib di semua universiti di wilayah itu. Semua naib canselor bersetuju dengan cadangan gabenor.

Dia memberitahu media bahawa pengajian Al-Quran dengan terjemahan menjadi wajib kerana Kitab ini adalah panduan lengkap untuk kehidupan dan pemahaman yang lebih baik dengan terjemahan akan membantu meningkatkan kehidupan orang.

SUMBER: OUTLOOKINDIA via islampos

About mohd cucu

Check Also

Kedah vs JDT: Harimau Selatan Cat4t Kemen4ngan Dengan 10 Pemain

Johor Darul Ta’zim (JDT) turun ke Stadium Darul Aman selaku juara Liga Super buat kali kesembilan …

Leave a Reply

Your email address will not be published.