Home / Kisah Tauladan / Remaja Berhenti Sekolah Untuk Dapatkan Pekerjaan, Bantu Keluarga Untuk Terus Hidup

Remaja Berhenti Sekolah Untuk Dapatkan Pekerjaan, Bantu Keluarga Untuk Terus Hidup

Remaja berhenti sekolah untuk dapatkan pekerjaan, bantu keluarga untuk terus hidup


JOHOR BARU: Masalah kewangan menyebabkan dua pelajar di sini berhenti sekolah dan mendapatkan pekerjaan, dengan harapan adik-adik mereka dapat memiliki masa depan yang lebih cerah.

Seorang bekas pelajar sekolah menengah yang hanya mahu dikenali sebagai Daniel, 16, berkata, dia mengambil keputusan meninggalkan sekolah bagi membantu keluarga dengan bekerja di stesen minyak di sini.

“Ayah saya meninggal dunia tujuh tahun lalu, dan sejak itu, ibu saya adalah punca nafkah utama keluarga saya.

Keadaan menjadi lebih sukar kepada kami kerana wabak pandemik ,oleh kerana itu gerai ibu saya susah ingin membuat sebarang jualan.

“Saya pernah bekerja sambilan untuk membantu keluarga tetapi kini saya memutuskan untuk meninggalkan sekolah sepenuhnya supaya saya dapat menambah pendapatan untuk membantu ibu saya,” katanya.

Tambahnya lagi, dia juga tidak mahu tiga adiknya yang berusia antara lapan dan 13 tahun mengalami nasib yang sama.
“Saya bimbang adik-beradik saya akan membuat keputusan yang sama. Saya sentiasa mengingatkan mereka supaya tidak mengikut telunjuk saya dengan cara ini,” kata Daniel.

Seorang lagi beliau yang hanya mahu dikenali sebagai Haikal, 16, berkata, dia berhenti menghadiri kelas awal tahun ini supaya dapat fokus membantu keluarga terutama adik-adiknya.

“Saya hilang semangat untuk meneruskan persekolahan kerana bukan senang belajar di rumah dengan internet yang perlahan dan terpaksa berkongsi komputer riba dengan dua lagi adik saya.
“Saya ponteng banyak kelas dan sukarkan saya untuk mengejar sukatan pelajaran selepas ponteng banyak kelas.

Saya mengambil keputusan untuk berhenti belajar dan fokus membantu adik-adik berusia 10 dan 12 tahun dalam pelajaran,” katanya.

Sementara itu, pengasas Yayasan Suria Johor Baru, James Ho berkata ramai pelajar memutuskan untuk berhenti sekolah kerana masalah kewangan termasuk tidak mempunyai akses kepada Internet.

“Terdapat pelajar yang masih tidak mempunyai akses kepada mana-mana gajet semasa wabak, menyukarkan untuk mengejar pembelajaran rakan sebaya mereka.

“Ada juga yang memilih untuk mencari kerja kerana ingin membantu keluarga mereka menyara hidup,” katanya sambil menambah bahawa yayasan itu telah mengagihkan sekurang-kurangnya 40 komputer riba dan komputer kepada pelajar B40 tahun ini.

Ketua Insane Kasih (I-Kasih), Zuraini Tahir menggesa sekolah supaya menghapuskan yuran Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG), terutama pada masa yang sukar ini apabila ramai yang kehilangan pekerjaan atau menghadapi pemotongan gaji yang ketara akibat pandemik Covid-19.

“Yuran PIBG adalah beban yang tidak perlu ditanggung untuk ibu bapa dan harus dihentikan, sekurang-kurangnya buat sementara waktu, apabila orang ramai pulih daripada kesan ekonomi daripada wabak itu.

Ia juga mungkin tidak menggalakkan ibu bapa yang sudah menghadapi masalah kewangan untuk menghantar anak mereka kembali ke sekolah,” katanya.

Dalam jawapan bertulis parlimen, Kementerian Pendidikan berkata seramai 21,316 pelajar berhenti sekolah ketika wabak itu dari Mac tahun lalu hingga Julai tahun ini. Mereka yang pergi sebelum mereka menamatkan persekolahan mereka berjumlah 0.22%.

About admin2

Check Also

Bekas isteri bongkar Tegar kerap DM kenalan, ‘jual’ cerita sedih.

Berita penceraian penyanyi Indonesia, Tegar Septian siang tadi agak mengejutkan ramai k3rana dia amat dikenali …

Leave a Reply

Your email address will not be published.