Home / Viral / MerdekaMalaysia / Pemuda MIC tak akan benarkan sekolah vernakular dimansuhkan
pemuda-mic-tak-akan-benarkan-sekolah-vernakular-dimansuhkan

Pemuda MIC tak akan benarkan sekolah vernakular dimansuhkan

Pemuda MIC menegaskan tidak akan membenarkan mana-mana pihak untuk memansuhkan sekolah vernakular khususnya Sekolah Jenis Kebangsaan (SJK) Tamil di negara ini.

Ketua Pemuda MIC K Raven Kumar berkata ia susulan setiap pemimpin parti berusia 75 tahun itu pernah berusaha dan bekerja kuat demi pembangunan sekolah Tamil sejak dahulu.

“Sekolah vernakular Tamil merupakan harta kami, denyut nadi kami. Justeru, Pemuda MIC di bawah kepimpinan SA Vigneswaran (presiden MIC) tidak sesekali akan membenarkan sesiapa sentuh SJK Tamil,” katanya ketika berucap pada Mesyuarat Perwakilan Pemuda, Wanita, Putera dan Puteri MIC di Kuala Lumpur, seperti dilaporkan Bernama hari ini.

Raven Kumar berkata mempertahankan dan memperjuangkan SJK Tamil seperti yang yang telah diperuntukkan dalam Perlembagaan Malaysia, antara empat resolusi diluluskan Pemuda MIC pada mesyuarat sayap parti itu.

Resolusi kedua adalah Pemuda MIC akan membantu belia-belia India dengan memperkenalkan peluang pekerjaan dan juga menjana usahawan India yang baru.

Selain itu, Pemuda MIC juga memberi kepentingan untuk meneruskan pembelajaran hingga ke peringkat universiti selain meluaskan pengetahuan dalam bidang politik dengan menghadiri seminar serta kursus.

Resolusi terakhir adalah memberi kepentingan dalam penglibatan belia India di arena sukan tanah air dan mendorong mereka untuk mewakili negeri dan negara.

Sementara itu, Perhimpunan Agung Pergerakan Wanita MIC turut meluluskan tiga resolusi termasuk memberi sokongan kepada Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob dan kepimpinan Vigneswaran.

Resolusi lain adalah memberi sokongan penuh kepada Ketua Wanita MIC Mohana Muniandy serta menunaikan janji dalam manifesto Vetri Magalir seperti yang diketengahkan dalam pemilihan MIC yang diadakan beberapa bulan lepas.

Terdahulu, Mesyuarat Perwakilan Pemuda, Wanita, Putera dan Puteri MIC yang dihadiri seramai 1,500 perwakilan itu dirasmikan Timbalan Presiden parti M Saravanan.

Perhimpunan Agung Tahunan parti itu akan diadakan esok.

PERHATIAN: ThepostBd.com tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Dapatkan jawapan berkenaan aplikasi MySejahtera di Komuniti Rakyat Mysejahtera https://www.facebook.com/groups/mysejahtera/?ref=share

Jika anda Sokong Ekonomi Muslim | Komuniti Ustaz Ebit Elewsmart Fans https://www.facebook.com/groups/ebitlewmart/?ref=share

About mohd cucu

Check Also

pegawai-sprm-guna-as$6.94-juta-wang-rampasan-beli-aset-mewah-–-dpp

Pegawai SPRM guna AS$6.94 juta wang rampasan beli aset mewah – DPP

Penguasa Kanan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Shahrum Nizam baruddin telah menggunakan sebahagian wang rampasan …

Leave a Reply

Your email address will not be published.