Home / Viral / KDakwah / Ramai Bengang Dengan ‘Abam Uniform’, Perlekeh Lelaki Yang Cuci Keretanya?
ramai-bengang-dengan-‘abam-uniform’,-perlekeh-lelaki-yang-cuci-keretanya?

Ramai Bengang Dengan ‘Abam Uniform’, Perlekeh Lelaki Yang Cuci Keretanya?

Tindakan seorang anggota beruniform didakwa seolah-olah memperlekehkan seorang lelaki yang sedang mencuci kereta Perodua Axia miliknya mengundang rasa bengang dalam kalangan warganet.

Seorang pengguna laman Twitter @afis_alias berkongsi paparan skrin posting daripada anggota tersebut yang memuat naik satu foto keretanya di group Facebook My Axia Owners Club ( MAXOC ) (UNOFFICIAL).

Namun begitu, kaspyen didakwa ditulis anggota berkenaan yang dipercayai kakitangan di bawah Jabatan Penjara itu membuatkan warganet berasa kurang senang apabila membabitkan ‘banduan’.

Berikutan itu, @afis_alias mempersoalkan etika dan adab anggota terbabit yang dikatakan ‘membuta tuli’ apabila berkongsi sesuatu perkara di media sosial kerana tidak memikirkan imej uniform yang digayakan.

“Kadang-kadang aku tak faham yang kerja kerajaan ni. Bahasa diaorang. Hmm. Sedih tengok pakai baju punya smart. Tapi otak tak berapa,” tulis @afis_alias sehingga diulang kicau hampir 2,000 kali.

“Banduan boleh basuh (kereta), buat apa basuh (kereta) sendiri” – ‘Abam uniform’

Bagaimanapun, tidak dapat dipastikan sekiranya tukang cuci itu merupakan seorang banduan ataupun anggota tersebut membuat gurauan tersirat yang turut kurang difahami oleh segelintir warganet.

Cuci kereta warden pun banduan buat ke?

Jika dilihat menerusi ruangan komen lain, rata-rata turut mempersoalkan kredibiliti dan kelayakan anggota terbabit sebagai unit beruniform sekali gus didakwa memandang rendah terhadap orang lain.

Naikkan sikit syarat masuk badan beruniform

Bertahun dalam kuarters penjara, okey je sembang2 dengan banduan potong rumput

Kalau nak bergurau pun, fikir dulu!

Sombong kalah Ketua Polis…

Pegawai baru ni?

Namun, tiada penjelasan lanjut daripada anggota berkenaan berhubung dakwaan dilakukan oleh warga Twitter itu. Jadi, beringatlah sebelum kongsi sesuatu. Kalau terlambat, buruk padahnya!

Sumber: Twitter @afis_alias

PERHATIAN: ThepostBd.com tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Dapatkan jawapan berkenaan aplikasi MySejahtera di Komuniti Rakyat Mysejahtera https://www.facebook.com/groups/mysejahtera/?ref=share

Jika anda Sokong Ekonomi Muslim | Komuniti Ustaz Ebit Elewsmart Fans https://www.facebook.com/groups/ebitlewmart/?ref=share

About mohd cucu

Check Also

“orang-lain-pulak-dapat-spotlight”-–-aksi-comel-abang-rider-berpelampung-curi-perhatian-netizen

“Orang lain pulak dapat spotlight” – Aksi Comel Abang Rider Berpelampung Curi Perhatian Netizen

Macam yang kita semua tahu, bencana banjir sedang melanda banyak negeri di Malaysia sekarang ini. …

Leave a Reply

Your email address will not be published.