Home / Viral / Rs7 / Setelah Ramai Rakyat Ingin Tuntut Wang KWSP RM10K, Ini Reaksi YAB Ismail Sabri Tentang Perkara Ini
setelah-ramai-rakyat-ingin-tuntut-wang-kwsp-rm10k,-ini-reaksi-yab-ismail-sabri-tentang-perkara-ini

Setelah Ramai Rakyat Ingin Tuntut Wang KWSP RM10K, Ini Reaksi YAB Ismail Sabri Tentang Perkara Ini

Nampaknya masih ramai lagi masyarakat khususnya pemegang akaun Kumpulan Wang Simpanan Pekerja KWSP yang mengeluh dan memohon bantuan agar pengeluaran terakhir i-Citra sebanyak RM 10,000 dibenarkan.

Ia kerana, terdapat segelintir rakyat yang masih berada dalam keadaan terd.esak dan berusaha memulakan kehidupan a.kibat dibuang kerja, pemotongan gaji serta hilang punca pendapatan ketika fasa Perintah Kawalan Pergerakan PKP.

Menurut Ketua Pemuda UMNO, Datuk Dr. Asyraf Wajdi Dusuki, perkara itu akan dibincangkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob bersama Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz untuk diperhalusi sebelum sebarang keputusan dikeluarkan.

Pengeluaran terakhir mungkin diberikan pilihan

Tambahnya lagi, kemungkinan pengeluaran terakhir ini akan diberikan pilihan kepada mereka yang benar-benar layak sahaja dan mempunyai baki yang mencukupi.

Tuntutan Dari Rakyat

Malam ini selepas Mesyuarat Majlis Kerja Tertinggi U.MNO, saya sempat berbincang dengan YAB Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob buat kesekian kalinya mengenai i.su yang banyak dibangkitkan oleh rakyat khususnya mengenai tuntutan mereka untuk mengeluarkan buat kali terakhir wang simpanan mereka dalam KWSP i-Citra RM 10k.

Saya memberikan penjelasan kepada YAB PM bahawa ramai yang memang dalam keadaan susah dan terd.esak pasca PKP untuk memulakan kehidupan a.kibat dibuang kerja, pemotongan gaji, cuti tanpa gaji dan hilang punca pendapatan sejak awal tahun lagi.

Dengan pelbagai komitmen dan hutang yang tertunggak, rata-rata begitu memerlukan pengeluaran buat kali terakhir untuk kelangsungan hidup, bahkan ada yang mahu memulakan perniagaan kecil-kecilan.

Saya turut mencadangkan, mungkin untuk pengeluaran kali terakhir ini, diberikan pilihan kepada yang memang benar-benar berkeperluan mendesak yang memerlukan mereka membuat permohonan dan terhad kepada yang mempunyai baki yang mencukupi.

Hakikatnya, YAB PM juga mengakui keperluan tersebut dan membaca setiap komen-komen di media sosial beliau yang memperlihatkan ramai memberikan maklum balas serupa mengenai i.su i-Citra KWSP ini.

Beliau menyatakan kepada saya untuk beliau berbincang dan membawa perkara ini kepada Menteri Kewangan Tengku Zafrul agar dapat diperhalusi cadangan yang dikemukakan.

InsyaAllah saya akan terus susuli dan follow-up bagi pihak rakyat yang memerlukan.

Kredit : FB/OM

PERHATIAN: ThepostBd.com tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Dapatkan jawapan berkenaan aplikasi MySejahtera di Komuniti Rakyat Mysejahtera https://www.facebook.com/groups/mysejahtera/?ref=share

Jika anda Sokong Ekonomi Muslim | Komuniti Ustaz Ebit Elewsmart Fans https://www.facebook.com/groups/ebitlewmart/?ref=share

About mohd cucu

Check Also

“saya-akan-jaga-boss…saya-sanggup-m4ti-untuk…”-yusuf-azmi-memang-dapat-rasa-abang-ali-dah-‘tak-lama’.tak-sangka-menjadi-kenyataan,ini-cerita-menyayat-hati-yusuf-azmi-yang-mengejutkan-ramai-pihak

“Saya akan jaga Boss…saya sanggup m4ti untuk semboyan”- Yusuf Azmi Memang Dapat Rasa Abang Ali Dah ‘Tak Lama’ .Tak Sangka Menjadi Kenyataan,Ini Cerita Menyayat Hati Yusuf Azmi Yang Mengejutkan Ramai Pihak

Terdahulu, Abang Ali meninggal dunia selepas terbabit kemalangan di Lebuhraya Utara Selatan arah selatan dekat …

Leave a Reply

Your email address will not be published.