Home / Viral / MerdekaMalaysia / Anak tak solat, nak salahkan siapa?
anak-tak-solat,-nak-salahkan-siapa?

Anak tak solat, nak salahkan siapa?

Kenapa anak kita tak nak solat? Kenapa anak orang lain mudah sahaja untuk bersolat? Solat adalah tiang agama.

Perkara pertama yang akan disoal oleh Allah di akhirat nanti ialah sejauh mana kita menjaga baik solat-solat kita. Maka tidak hairanlah apabila sewaktu kecil dahulu, ibu ayah kita selalu ‘bising’ apabila kita lambat atau tidak solat.

Membentuk keluarga sakinah adalah tanggungjawab kedua orang tua. Justeru itu, ibu ayah perlu tegas dalam menyuruh anak mendirikan solat sejak kecil lagi. Kita ikuti nasihat Habib Ali Zaenal Abidin Al Hamid, mengulas tentang ibu ayah yang kesal anak tidak mahu bersolat.

“Kalau solat sempurna, diterima oleh Allah, maka solat-solat kita akan menjadi syafaat kepada amal-amal kita yang lalu. Jika solat tak diterima atau langsung tak bersolat, maka amal-amal baik yang lain akan terjejas walaupun kita beramal,” tegasnya.

Kunci syafaat ini ada pada solat. Oleh itu, menjadi KEWAJIPAN orang tua mengambil berat kepada anak-anak terutama kanak-kanak mumayiz.

Anak-anak mummayiz ialah kanak-kanak yang belum baligh tetapi boleh menguruskan diri sendiri seperti mandi, beristinjak, boleh faham apa yang dibicarakan.

Manakala kanak-kanak bukan mummayiz adalah anak-anak yang belum tahu menguruskan diri sendiri, tidak faham apa yang kita katakan dan perlukan bantuan orang lain.

Rasulullah SAW pernah bersabda, “Perintahkanlah anak-anak kamu untuk melaksanakan solat apabila sudah mencapai umur tujuh tahun. Apabila sudah mencapai umur sepuluh tahun maka pukullah dia apabila tidak melaksanakannya serta pisahkanlah tempat tidur mereka.” (Berkata an-Nawawi, hadith hassan sebagaimana diriwayatkan oleh Abu Dawud dengan sanad yang hassan. No. Hadith : 495).

Ini merupakan perintah Nabi SAW kepada orang tua agar memastikan anak-anak bersolat.

“Perintah ini bukan kerana kewajipan bersolat pada anak, tetapi lebih kepada kewajipan dan tanggungjawab orang tua melatih anaknya menjaga dan mendirikan solat”, ujarnya lagi.

Justeru, jika didapati ada orang tua yang mempunyai anak berumur 7 tahun dan tidak perintahkan anaknya bersolat apatah lagi tidak diajarkan solat, dalam hal ini orang tuanya telah mengabaikan perintah Nabi SAW.

Dalam usia 7 tahun, anak-anak masih mudah untuk disuruh dan mengikut arahan. Bila mana sudah baligh, maka anak-anak itu masing-masing sudah ada kehendak sendiri. Pembentukan sahsiah itu sendiri harus bermula daripada sebelum baligh lagi.

Anak-anak berumur 10 tahun perlu dipukul jika tidak bersolat. Pukulan ini adalah pukulan tarbiah, pukulan untuk mendidik anak-anak supaya tidak menjadi kebiasaan kepada anak-anak itu, kalau tidak bersolat tidak mengapa lalu dibiarkan.

Bilamana baligh, maka dia tidak lakukan solat atau berat untuk melaksanakan solat, masalah ini berpunca daripada ibu ayah yang tidak tegas mendidik anaknya bersolat pada usia 7 tahun. Dalam erti kata lain, ibu ayah perlu memastikan didikan awal dimulakan pada peringkat mumayiz lagi.

Apa pendapat anda? Sudah Baca, Jangan Lupa Memberi Komen, Like Dan Share Ya. Terima kasih!

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yang ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yang menyampaikan 1 (satu) ilmu saja dan ada orang yang mengamalkannya,maka walaupun yang menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

PERHATIAN: ThepostBd.com tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Dapatkan jawapan berkenaan aplikasi MySejahtera di Komuniti Rakyat Mysejahtera https://www.facebook.com/groups/mysejahtera/?ref=share

Jika anda Sokong Ekonomi Muslim | Komuniti Ustaz Ebit Elewsmart Fans https://www.facebook.com/groups/ebitlewmart/?ref=share

About mohd cucu

Check Also

pegawai-sprm-guna-as$6.94-juta-wang-rampasan-beli-aset-mewah-–-dpp

Pegawai SPRM guna AS$6.94 juta wang rampasan beli aset mewah – DPP

Penguasa Kanan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Shahrum Nizam baruddin telah menggunakan sebahagian wang rampasan …

Leave a Reply

Your email address will not be published.