Home / Viral / BabyWord / Ada Ford Raptor F-150, Wak Doyok Bagit4hu Kenapa Dia T4k Sanggup Bawa Keluar Bila Hujan
ada-ford-raptor-f-150,-wak-doyok-bagit4hu-kenapa-dia-t4k-sanggup-bawa-keluar-bila-hujan

Ada Ford Raptor F-150, Wak Doyok Bagit4hu Kenapa Dia T4k Sanggup Bawa Keluar Bila Hujan

Mohd Azwan Haji Mohd Nor – pasti ramai yang tidak kenal nama itu tetapi sebut Wak Doyok, warga Malaysia dari Perlis sampai ke Sabah pasti akan mengenalinya.

Wak Doyok juga mencipta nama di Indonesia, negara yang mempunyai 274 juta penduduk dan bakal menjadi kuasa ekonomi baharu Asean.

Selain dari fesyen, Wak Doyok juga terkenal dengan koleksi kenderaan beliau yang unik dan menjadi perhatian ramai.

Memiliki kenderaan idaman merupakan satu kepuasan yang tidak dapat digambarkan dengan kata-kata. Bayangkan kereta yang sekian lama menjadi tatapan di dalam majalah atau skrin komputer akhirnya berjaya dimiliki. Pastinya menghadirkan seribu satu kepuasan tersendiri. Itulah yang dikongsikan oleh Wak Doyok kepada Maskulin menerusi temu bual eksklusif bersamanya dalam segmen video istimewa ‘Roda Panas’.

Cukup kena dengan karakter dan gayanya yang sering tampil bergaya dengan kemas dan serba maskulin, Wak Doyok berkongsi kenderaan hebat miliknya, Ford Raptor F-150. Lebih menarik lagi, kereta pacuan 4 roda bersaiz gergasi ini sebenarnya dari model Ford Ranger.

Namun dengan kesungguhan dan minat mendalama, Wak Doyok melakukan transformasi model tersebut kepada Ford Raptor F-15O. Model pacuan empat roda yang cukup sensasi dan ‘liar’ di mata penggemar automotif.

Tak Sanggup Bawa Keluar Bila Hujan Sebab Sayang

Transformasi bahagian depan menurutnya dilakukan berdasarkan Ford Raptor versi tahun 2016. Hampir kesemua bahagian hadapan telah ditukar dengan bahagian yang dihasilkan secara kustom. Malah sebahagian besar daripadanya dihasilkan dengan menggunakan bahan karbon fiber. Lampu hadapannya cukup besar merupakan spare part original daripada model tersebut.

“Bumper pula dihasilkan dengan karbon fiber, manakala lampu LED ni saya buat macam Trasfomers. Macam Optimus Prime sikit. Untuk bagi tinggi pula saya guna lower arm dan absorber khas. Dan untuk bahagian pijak kaki untuk masuk ke dalam saya tukar kepada side step automatik. Bila pintu dibuka baru ia keluar”, jelas Wak Doyok lagi.

Jelasnya lagi, walaupun kenderaan kesayangannya ini diubah suai namun ia mengikuti spesifikasi ditetapkan oleh kelulusan Jabatan Pengangkutan Jalan.

SUMBER: https://www.maskulin.com.my/

Article Update menyajikan informasi sosial kemasyarakatan dan kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset dan pengumpulan data seperti foto dan video dari berbagai sumber yang dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yang ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yang menyampaikan 1 (satu) ilmu saja dan ada orang yang mengamalkannya,maka walaupun yang menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

PERHATIAN: Thepostbd.com tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen Negatif yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen Negatif anda disini.

Pihak Admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

About mohd cucu

Check Also

“berkat-kesab4ran-kena-bencana”-ebby-yus-dap4t-bantuan-bina-rumah-b4ru-rm56,000

“Berkat Kesab4ran Kena Bencana”- Ebby Yus Dap4t Bantuan Bina Rumah B4ru RM56,000

Kuala Lumpur: Pelakon dan pelawak, Ebby Yus menerima sumbangan daripada kerajaan berbentuk rumah mesra rakyat …

Leave a Reply

Your email address will not be published.