Home / 2021 / December / 27

Daily Archives: December 27, 2021

Peniaga Rugi Beratus Ribu Akibat Banjir

TEMERLOH – Ke’jadian ban’jir be’sar yang me’landa ban’dar Men’takab de’kat si’ni te’lah men’gakibatkan ra’mai pe’niaga ter’paksa me’nanggung ke’rugian men’cecah ra’tusan ri’bu ring’git a’pabila ba’rang per’niagaan dan pe’ralatan ke’dai ro’sak te’ruk se’hingga a’da yang ter’paksa di’buang. Le’bih ma’lang, a’da se’gelintir da’ripada me’reka men’gakui ter’paksa men’yerah ka’lah dan men’gambil ke’putusan un’tuk me’nutup …

Read More »

Resepi Sup Ketam

Resepi Sup Ketam Bahan-Bahan 4 ekor ketam bunga. 4 labu bawang merah (dikisar) 2 ulas bawang putih (dikisar) 1.5 sm halia (dikisar) 1 bungkus sup bunjut 1 labu bawang besar (dihiris) 2 batang serai Garam secukup rasa Daun saderi Air secukupnya Cara membuatnya Bersihkan ketam dan tos Tumis bahan dikisar …

Read More »

Resepi Sup Ikan Merah

Resepi Sup Ikan Merah Bahan2: 2 keping ikan merah 3 ulas bawang merah 2 ulas bawang putih 2 biji cili api 3 sudu sos tiram 1 cube pati ikan bilis sayur2an ( Brokoli,tomato) 2 peket Suh hoon Sedikit serbuk lada hitam Sedikit garam dan serbuk perisa Air dan sedikit minyak …

Read More »

Resepi Sup Daging

Resepi Sup daging BAHAN-BAHAN: 1 kilo daging lembu 6 biji kentang 3 biji tomato 1 pokok daun sup n daun bawang 3 batang celery Garam secukup rasa Air mencukupi sehingga menutupi daging dalam periuk *Air kena cukup sebab nak masak sampai dagingnya empuk , kena check daging untuk pastikan daging …

Read More »

Resepi Sayur Bendi Berlado

Resepi sayur bendi berlado Bahan-bahannya Sayur Bendi 1 biji bwg merah 2 ulas bwg putih 1 biji Cili besar merah Cili api-ikut kepedasan (semua bahan di atas kisar guna hand blender) kiub Ikan bilis ½ inci belacan-optional tak nak letak pun boleh Cara-caranya 1-Tumis bahan yang dikisar kasar sehingga garing. …

Read More »

Resepi Masak Kacang Botol Dan Udang Bercili

Resepi masak kacang botol dan udang bercili cili kering bwg putih bwg bessar 1 sdk kunyit serbuk.. secukup rasa maggi jika suka belacan jika suka garam dan gula 1sdk minyak utk tumis panas kn mnyak masuk kn cili kering yg dikisar..bwg putih diketuk. dan blacan tumis hingga naik minyak masuk …

Read More »

46 lokasi tanah runtuh di Selangor dan Kuala Lumpur, 9 kritikal

46 lokasi tanah runtuh di Selangor dan Kuala Lumpur, 9 kritikal KUALA LUMPUR: Sebanyak 46 lokasi tanah runtuh dilaporkan di Selangor dan Kuala Lumpur dengan sembilan daripadanya dikategori pada tahap kritikal setakat hari ini, menurut Jabatan Mineral dan Geosains Malaysia (JMG). Laporan Kejadian Tanah Runtuh Monsun Timur Laut yang dikeluarkan …

Read More »