Home / Viral / MerdekaMalaysia / Pemburu Bulu Termahal Di Dunia, AS$5,000 (RM21,124) Per 800gram

Pemburu Bulu Termahal Di Dunia, AS$5,000 (RM21,124) Per 800gram

Reykjavik: Cari bulu paling mahal di dunia. Itu yang dilakukan 400 pemburu pada setiap musim panas dengan menjelajah pulau kecil yang terpencil di Teluk Breizafjorzur, Iceland untuk mencari Eiderdown iaitu bulu itik kutub Eider.

Bulu berkenaan disifatkan sebagai ‘harta karun’ dan paling berharga di dunia.

Odditty Central yang memetik laporan AFP melaporkan aktiviti mencari bulu berkenaan diadakan hampir setiap tahun sejak ribuan tahun lalu.

Bulu berkenaan adalah salah satu serat semula jadi yang paling hangat sejak sekian lama dan digunakan membuat selimut yang terbaik.

Satu kilogram Eiderdown dijual dengan harga ribuan dolar ia hanya digunakan untuk membuat produk mewah.

Itik Eider mengeluarkan ‘aset’ berharga itu dari badannya dan ia digunakan sebagai lapisan perlindungan sarangnya yang berfungsi sebagai penebat semula jadi ketika ia menetaskan telur.

Sarang inilah yang diburu semasa perburuan tahunan Eiderdown.

“Apabila kita melihat telur, kita hanya mengambil bahagian bawah, dan ketika Eider sudah keluar dari sarang, kita mengambil semuanya,” kata Erla Fridriksdottir, ketua King Eider, salah satu pengeksport utama bulu berkenaan kepada AFP.

Eiderdown bukan saja ringan dan mempunyai fungsi penebat, malah ia amat sukar diperolehi.

Hasil tahunannya adalah kurang dari empat tan, dengan suku daripadanya dari Iceland.

Pemburu Eiderdown, secara purata, perlu mencari kira-kira 60 sarang itik untuk mengumpulkan satu kilogram bulu berkenaan.

Ia harus melalui pemeriksaan kualiti yang ketat untuk potongan yang juga secara langsung mempengaruhi harganya.

Sehubungan itu, hanya sebilangan kecil yang mampu membeli produk diperbuat daripada Eiderdown.

Ia memandangkan selimut yang dibuat daripada 800 gram bulu boleh mencecah harga lebih dari AS$5,000 (RM21,124).

Sumber: Harian metro

Apa pendapat anda? Sudah Baca, Jangan Lupa Memberi Komen, Like Dan Share Ya. Terima kasih!

Article Update menyajikan informasi sosial kemasyarakatan dan kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset dan pengumpulan data seperti foto dan video dari berbagai sumber yang dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yang ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yang menyampaikan 1 (satu) ilmu saja dan ada orang yang mengamalkannya,maka walaupun yang menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

PERHATIAN: Thepostbd.com tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen Negatif yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen Negatif anda disini.

Pihak Admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

About mohd cucu

Check Also

pegawai-sprm-guna-as$6.94-juta-wang-rampasan-beli-aset-mewah-–-dpp

Pegawai SPRM guna AS$6.94 juta wang rampasan beli aset mewah – DPP

Penguasa Kanan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Shahrum Nizam baruddin telah menggunakan sebahagian wang rampasan …

Leave a Reply

Your email address will not be published.