Home / Viral / Baru Viral / Tular video jemaah umrah meng4muk dikumpul 6 jam utk pakai peranti digital

Tular video jemaah umrah meng4muk dikumpul 6 jam utk pakai peranti digital

Tular sebuah rakaman menunjukkan kemarahan jemaah umrah yang terpaksa menunggu lama gara-gara SOP baru pihak kerajaan yang mewajibkan pemakaian jam tangan ‘tracker’ bagi mereka yang merentas negara.

Video tersebut menampakkan lambakan jemaah umrah yang terlampau ramai di dalam sebuah ruang menunggu tanpa penjarakan sosial.

“Perjalanan 9 jam ditambah tunggu 6 jam penat weh!…”

Terdapat seorang netizen yang turut berada di lokasi berkenaan meluahkan rasa geram kerana penat dan terpaksa menunggu 6 jam lagi setelah 9 jam perjalanan pulang dari umrah.

Empunya video juga menambah bahawa penantian sangat lama atas sebab pekerja yang menguruskan pemakaian jam ‘tracker’ tersebut hanya 7 orang yang mana terpaksa menguruskan 500 jemaah umrah yang terlibat.

“Kalau pengurusan baik, orang takkan mengamuk…”


“Kalau nak cerita SOP dekat airport, masuk flight pon nanti duduk rapat…”

Pengembara pulang dari Arab Saudi wajib pakai peranti digital

Putrajaya: Bermula minggu depan, semua pengembara yang pulang dari Arab Saudi akan diwajibkan untuk memakai peranti digital bagi memastikan mereka patuh kepada prosedur operasi standard (SOP) iaitu kurantin di rumah.

Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin berkata, ini kerana kebanyakan kes Omicron yang dikesan oleh pihaknya membabitkan individu yang pulang dari Jeddah khususnya mereka yang baru pulang dari mengerjakan umrah.

Beliau memaklumkan, kebanyakan individu berkenaan yang dibenarkan untuk kuarantin di rumah, tidak patuh kepada arahan berkenaan serta menerima tetamu semasa tempoh kuarantin dijalankan.

“Daripada jumlah keseluruhan 49 kes yang mempunyai Omicron, 30 daripadanya adalah mereka yang pulang dari Arab Saudi iaitu baru mengerjakan umrah, kita dapati sebahagian besar tidak patuh dengan SOP dan menjalankan pengasingan.

“Ada diantara mereka bergaul dengan keluarga serta menerima tetamu daripada jiran tetangga. Mereka bersalam untuk mengambil berkat tetapi akhirnya dapat Omicron.

“Jadi tolong, jangan keluar bilik, jangan berjumpa dengan orang, jangan terima tetamu. Tunggu semuanya selesai (kuarantin) dahulu, barulah berjumpa,” katanya dalam sidang media khas yang diadakan hari ini.

Buat masa ini, terdapat sembilan negara yang berisiko tinggi dan pengembara yang pulang dari negara berkenaan perlu dipakaikan peranti digital ketika menjalani kuarantin di rumah.

Sembilan negara berkenaan merangkumi United Kingdom, Amerika Syarikat, Denmark, Australia, Perancis, Norway, Kanada, India dan Nigeria.

Mengulas lanjut, Khairy berkata, kerajaan sudah memberikan kelonggaran kepada pengembara untuk menjalankan kuarantin dirumah dan mereka mestilah patuh akan SOP berkenaan.

“Kita akan hidup dengan virus ini, jadi kerajaan sudah melonggarkan syarat supaya boleh kuarantin di rumah, tidak lagi perlu mengeluarkan kos yang tinggi untuk kuarantin di hotel.

“Jadi tolong patuh, jangan bertemu dengan sesiapa ketika tempoh kuarantin dilaksanakan bagi mengurangkan penularan Covid-19 terutamanya varian Omicron yang kini dilihat semakin meningkat di negara ini,” katanya.

Dalam pada itu, Khairy menggalakkan individu yang ingin ke luar negara untuk mendapatkan dos penggalak sebelum ke mana-mana negara.

“Saya akan umumkan kelak untuk memendekkan jarak masa pengambilan dos penggalak daripada dos kedua ke dos ketiga. Dengan ini ia akan membolehkan lebih ramai rakyat di negara ini mendapatkan dos penggalak. Kita galakkan mereka yang akan ke luar negara untuk ambil dos penggalak ini,” katanya.

@uzm_87

Reply to @mr.use11

♬ original sound – Zulkifli Mohamed – Zulkifli Mohamed

SUMBER: Tiktok – uzm_87 VIA REDAKSI

Apa pendapat anda? Sudah Baca, Jangan Lupa Memberi Komen, Like Dan Share Ya. Terima kasih!

Article Update menyajikan informasi sosial kemasyarakatan dan kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset dan pengumpulan data seperti foto dan video dari berbagai sumber yang dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yang ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yang menyampaikan 1 (satu) ilmu saja dan ada orang yang mengamalkannya,maka walaupun yang menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

PERHATIAN: Thepostbd.com tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen Negatif yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen Negatif anda disini.

Pihak Admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

About mohd cucu

Check Also

Rizab antarabangs4 Bank Negara Malaysia susut dibaw4h AS$110 Bilion

Rizab antarabangsa Bank Negara Malaysia (BNM) berjumlah AS$109.2 ,bilion pada 15 Jun 2022, kata bank …

Leave a Reply

Your email address will not be published.