Home / Viral / MerdekaMalaysia / Sarawak, Kelantan beralih ke Fasa 4 PPN Isnin ini
sarawak,-kelantan-beralih-ke-fasa-4-ppn-isnin-ini

Sarawak, Kelantan beralih ke Fasa 4 PPN Isnin ini

Kerajaan bersetuju Sarawak dan Kelantan beralih ke Fasa empat Pelan Pemulihan Negara (PPN) berkuatkuasa 3 Januari ini, kata Menteri Kanan Pertahanan, Hishammuddin Hussein.

Katanya, keputusan itu dibuat setelah mengambil kira penilaian risiko semasa yang dilaksanakan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dan Majlis Keselamatan Negara (MKN).

“Kerajaan telah bersetuju supaya negeri-negeri berikut beralih Fasa Pelan Pemulihan Negara (PPN) berkuatkuasa Isnin, 3 Januari 2022.

“Sarawak beralih dari Fasa 3 ke Fasa 4 dan Kelantan beralih dari Fasa 3 ke Fasa 4. Dengan peralihan fasa bagi kedua-dua negeri berkenaan, bermakna kesemua negeri di Malaysia telah beralih ke Fasa 4 PPN,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Dia turut memaklumkan, prosedur operasi standard (SOP) bagi negeri-negeri yang memasuki Fasa 4 PPN adalah sama dengan sebelum ini dan keterangan SOP terkini akan dikemaskini oleh MKN di laman sesawang rasmi www.mkn.gov.my.

Dalam pada itu, Hishammuddin merakamkan penghargaan dan tahniah kepada semua pihak khususnya kerajaan negeri yang bertungkus-lumus mengurus situasi pandemik Covid-19 di negeri masing-masing.

Namun pada masa yang sama, dia menyeru orang ramai agar tidak berasa terlalu selesa memandangkan Covid-19 masih merupakan ancaman kepada keselamatan dan kesihatan terutama dengan penularan varian Omicron.

“Semua pihak harus terus mematuhi Prosedur Operasi Standard (SOP) yang ditetapkan dengan penuh disiplin dan bertanggungjawab.

“Pakai pelitup muka, amal penjarakan fizikal, dapatkan dos penggalak sekiranya layak, lakukan ujian pengesanan Covid-19 secara berkala dan amalkan TRIIS (uji, lapor, asingkan, maklumkan, dapatkan rawatan segera) dengan sebaik mungkin,” katanya lagi.

Article Update menyajikan informasi sosial kemasyarakatan dan kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset dan pengumpulan data seperti foto dan video dari berbagai sumber yang dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yang ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yang menyampaikan 1 (satu) ilmu saja dan ada orang yang mengamalkannya,maka walaupun yang menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

PERHATIAN: Thepostbd.com tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen Negatif yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen Negatif anda disini.

Pihak Admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

About mohd cucu

Check Also

pegawai-sprm-guna-as$6.94-juta-wang-rampasan-beli-aset-mewah-–-dpp

Pegawai SPRM guna AS$6.94 juta wang rampasan beli aset mewah – DPP

Penguasa Kanan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Shahrum Nizam baruddin telah menggunakan sebahagian wang rampasan …

Leave a Reply

Your email address will not be published.