Home / Islamik / Allahuakhbar, meninggal ketika sujud Solat Sunat Fardhu Zohor. Betapa mulia cara pem3rgiannya… Al Fatihah (dibaca)
subhanallah,-kisah-kem4tian-yang-dicembvrui-ramai-iaitu-dalam-sujud-solat-sunat-fardhu-zohor.-betapa-mulia-cara-pem3rgiannya…-al-fatihah-(dibaca)

Allahuakhbar, meninggal ketika sujud Solat Sunat Fardhu Zohor. Betapa mulia cara pem3rgiannya… Al Fatihah (dibaca)

Subhanallah!! S̷ayu, Pemergi̷an Yang Amat Di C̷emburui – Meningg̷al K̷etika Sujud Solat Sunat Fardu Zuhor itu antara tajuk berita yang banyak dikongsikan di laman sosial sejak beberapa tahun lepas. Betapa mulia dan indah cara pem3rgiannya sudah tentu sesuai dengan amal kebajikan yang dibuat oleh arwah di atas muka bumi Allah ini.

Jemaah surau sedang melihat keadaan j4sad Ruslan yang masih bersujud ketika mninggaI.

Pengguna media sosial digemparkan dengan kisah seorang ahli jawatankuasa yang juga siak Surau Al Mujahiddin, Desa Surada di Bandar Baru Bangi yang meningg4l duni4 dalam keadaan bersujud di surau berkenaan.

Difahamkan, beliau yang dikenali sebagai Ruslan ditemui sudah tldak berny4wa oleh jemaah lain surau berkenaan sewaktu sujud solat sunat selepas fardu Zuhur.

Berita kem4tian beliau yang dianggap istimewa itu tersebar luas di laman sosial yang turut memaparkan gambar j4sad arwh yang sedang bersujud dikelilingi jemaah surau yang menyedari kem4tiannya.

Umumnya, umat Islam menganggap kem4tian dalam keadaan bersujud adalah satu kelebihan yang diberikan ALLAH SWT kepada hamba-Nya yang beriman.

M4ti Mulia Dalam SujudJEMAAH surau membaringkan jen4zah Ruslan sementara menunggu kakitangan H0spital Serdang tiba.

“Ada jemaah terdengar suara arwh seakan-akan se4ak dan dia menarik n4fas panjang ketika hendak sujud sebelum menghe.mbuskan n4fas terakh1rnya.”

Demikian kata Pengerusi dan juga imam Surau Al-Mujahidin, Bandar Baru Bangi, Mohamad Sukor Atan, 52, ketika menceritakan kem4tian siak surau itu, Ruslan Ishak, 61, dalam keadaan bersujud ketika menunaikan solat sunat selepas fardu Zuhur.

Mohamad Sukor berkata, Allahyarham Ruslan amat disenangi kariah surau dan penduduk setempat kerana sikapnya yang mudah mesra selain gaya penampilan yang sentiasa kemas.

Secara zahirnya arwh pergi menghadap Allah SWT dalam keadaan yang cukup sempurna dan paling bermakna dalam keadaan bersujud ketika solat di surau.

Tanda-Tanda Kem4tian Dalam Husnul Khatimah

KEM4TIAN adalah satu perkara pasti yang mesti dilalui setiap manusia. Maka kita perlu me­nyediakan bekalan secukupnya bagi mengha.dapinya.

Kem4tian bukanlah jalan peng4khiran kerana kita akan melalui alam barzakh sebagai tempat persinggahan sebelum menuju alam akhir4t.

Jika baik amalan kita di dunia, maka baik juga ketika berada di alam kubvr. Sebaliknya, jika burvk amalan kita maka sek.saan berat pasti menanti.

Sedar atau tldak, sesung­guhnya manusia sedang menuju kepadanya. Tldak kira tua, muda, sihat atau s4kit ia proses alamiah kepada sebuah kehidupan.

Allah berfirman yang bermaksud: “Katakanlah sesung­guhnya kem4tian yang kamu semua melarikan diri darinya itu, pasti akan menemui kamu, kemudian kamu semua akan dikembalikan ke zat yang Maha Mengetahui segala yang gh4ib serta yang nyata.” (Surah Jum’ah ayat 8)

Sentiasa mengingati m4ti dan bersiap sedia mengha.dapinya supaya kita dapat menuju ke alam baka dengan membawa kemuliaan dunia dan akhirat.

Kita mengharapkan supaya dapat meng4khiri kehidupan dalam keadaan ‘husnul khatimah.’ Berikut antara tanda-tanda kita m4ti dalam keadaan husnul khatimah antaranya:

1. Mengucapkan kalimah syahadah ketika w4fat. Rasulullah bersabda, maksudnya: “Sesiapa yang pada akhir kalimahnya mengucapkan La ilaaha illallah maka ia dimasukkan ke dalam syurga.” (Hadis Riwayat Hakim)

2. Ketika w4fat dahinya berkeringat. Ini berdasarkan hadis dari Buraidah Ibnul Khasib. Adalah Buraidah dahulu ketika di Khurasan, melihat saudara­nya yang tengah s4kit, namun didapatinya ia sudah w4fat dan terlihat pada jidatnya (dahi) berkeringat, kemudian dia berkata: “Allahu Akbar, sungguh aku telah mendengar Rasulullah bersabda: ‘M4tinya seorang mukmin adalah dengan berkeringat dahinya.’ (Hadis Riwayat Ahmad, an-Nasai, at-Tirmidzi, Ibnu Majah, Ibnu Hibban, Al-Hakim dan ath-Thayalusi dari Abdullah bin Mas’ud)

3. Waf4t pada malam Jumaat. Hal ini berdasarkan sabda Rasulullah bermaksud: “Tldaklah seorang Muslim yang w4fat pada hari Jumaat atau pada malam Jumaat kecuali pastilah Allah menghindarkannya dari sek.saan kubvr.” (Hadis Riwayat Ahmad)

4. M4ti sy4hid di dalam medan per4ng.

5. M4ti dalam pep3rangan fis4bilillah. Rasulullah bersabda, maksudnya: “Apa yang kalian kategorikan sebagai orang yang m4ti sy4hid antara kalian? Mereka menjawab: “Wahai Rasulullah yang kami anggap sebagai orang yang m4ti sy4hid adalah siapa saja yang m4ti terbu.n0h di jalan Allah.”

Baginda bersabda: “Kalau begitu umatku yang m4ti sy4hid sangatlah sedikit.” Kalangan sahabat kembali bertanya: “Kalau begitu siapa sajakah dari mereka yang m4ti sy4hid wahai Rasulullah?”

Baginda menjawab: “Sesiapa yang terbu.n0h di jalan Allah, yang m4ti sedang berju4ng di jalan Allah dan yang m4ti kerana peny4kit kolera, yang m4ti kerana peny4kit perut (iaitu disebabkan peny4kit yang meny3rang perut seperti busung lapar atau sejenis­nya), dialah sy4hid dan orang yang m4ti tenggelam, dialah sy4hid.” (Hadis riwayat Muslim, Ahmad dan al-Baihaqi)

6. M4ti disebabkan penyakit kolera. Mengenai ini banyak hadis Rasulullah s.a.w meriwayatkan antaranya sebagai berikut: Rasulullah bersabda, maksudnya: “Penyak1t koIera adalah penyebab m4ti sy4hid bagi setiap Muslim.” (Hadis riwayat Bukhari, ath-Thayalusi dan Ahmad)

7. M4ti kerana tenggeIam.

8. M4ti kerana terti.mpa runtvhan/tanah. Dalil dari dua perkara di atas adalah berdasarkan sabda Rasulullah bermaksud: “Kalangan syuhada itu ada lima; orang yang m4ti kerana wab4k koIera, kerana s4kit perut, tenggeIam, terti.mpa runtvhan bangunan dan sy4hid berp3rang di jalan Allah.” (Hadis riwayat Imam Bukhari, Muslim, at-Tirmidzi dan Ahmad)

9. Perempuan yang mninggaI kerana meIahirkan anak.

10. M4ti terba.kar.

11. M4ti kerana penya.kit busvng perut.

Mengenai dua perkara ini banyak riwa.yat dan yang paling masyhur dari Jabir bin Atik secara marfu’: “Kala­ngan syuhada ada tujuh: M4ti terbu.n0h di jalan Allah, kerana penya.kit koIera adalah sy4hid, m4ti tenggeIam adalah sy4hid, kerana busvng lapar adalah sy4hid, kerana penya.kit perut kera.cunan adalah sy4hid, kerana terb4kar adalah sy4hid dan yang m4ti kerana ter.timpa runtvhan (bangunan atau tanah gelongsor) adalah sy4hid serta wanita yang m4ti ketika hamiI adalah sy4hid.” (Hadis riwayat Imam Malik, Abu Daud, an-Nasa’i, Ibnu Majah dan Ahmad)

12. M4ti kerana penya.kit tuberc0losis (TBC). Ini berdasarkan sabda Rasulullah s.a.w, maksudnya: “M4ti di jalan Allah adalah sy4hid dan perempuan yang m4ti ketika melahirkan adalah sy4hid, m4ti kerana terba.kar adalah sy4hid, m4ti kerana tenggeIam adalah sy4hid, m4ti kerana penya.kit TBC adalah sy4hid dan m4ti kerana penya.kit perut adalah sy4hid.” (Hadis riwayat Thabrani)

13. M4ti kerana mempertahankan harta dari perompak. “Sesiapa yang m4ti kerana mempertahankan hartanya (dalam riwayat lain; Sesiapa menuntut hartanya yang diram.pas lalu ia terbvnuh) adalah sy4hid.” (Hadis riwayat Bukhari, Muslim, Abu Daud, an-Nasa’i, at-Tirmidzi, Ibnu Majah, dan Ahmad)

14. M4ti dalam membeIa agama dan jiwa. “Barangsiapa m4ti terbu.n0h dalam membeIa hartanya, dia m4ti sy4hid; siapa saja yang m4ti membeIa keluarganya, dia m4ti sy4hid; sesiapa m4ti membeIa agama (keyakinannya), dia m4ti sy4hid dan siapa saja yang m4ti mempertahankan da.rah (jiwanya) dia sy4hid.” (Hadis riwayat Abu Daud, An-Nasaie, dan at-Trmizi (sahih))

15. M4ti dalam berjaga-jaga (waspada) di jalan Allah. Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya: “Berjaga-jaga (waspada) di jalan Allah sehari semalam adalah lebih baik daripada berpuasa selama sebulan dengan mendirikan (solat) pada malam harinya. Apabila dia m4ti, mengalirkan pahala amalannya yang dahulu dilakukannya dan juga rezekinya serta aman dari sek.saan kubvr (fitnah kubvr).” (Hadis riwayat Muslim)

16. Orang yang mninggaI ketika mengerjakan amal soleh. Semoga kem4tian kita dalam husnul khatimah.

Rujukan – Ahkamul Janaaiz wa Bida’uha

Wallahu’alam….

Sumber: Santai Kaw, artikel asal dari animalfeed.com

Media Harian menyajikan informasi sosial kemasyarakatan dan kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset dan pengumpulan data seperti foto dan video dari berbagai sumber yang dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yang ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yang menyampaikan 1 (satu) ilmu saja dan ada orang yang mengamalkannya,maka walaupun yang menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

PERHATIAN: Thepostbd.com  tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen Negatif yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen Negatif anda disini.

Pihak Admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

About mohd cucu

Check Also

“Model Baju Raya Bertudung Tapi Nampak…” Ustazah Asma’ Tegur Jgn Lnggar Larangan Allah.

Menjelangnya Aidilfitri yg akan tiba tdk lama sahaja lagi, pastinya orang ramai berpusu-pusu memilih baju …

Leave a Reply

Your email address will not be published.