Home / Viral / NewsHub / Kisah Pemergian Yang Ditangisi Ramai, Arwah adalah Seorang Doktor Di Mesir Yang Memberi Rawatan Percuma Kepada Golongan Fakir Miskin…
kisah-pem3rgian-yang-dit4ngisi-ramai,-arwah-adalah-seorang-doktor-di-mesir-yang-memberi-rawatan-percuma-kepada-golongan-fak1r-m1skin…

Kisah Pemergian Yang Ditangisi Ramai, Arwah adalah Seorang Doktor Di Mesir Yang Memberi Rawatan Percuma Kepada Golongan Fakir Miskin…

Kisah Seorang Doktor Di Mesir Yang Memberi Rawatan Percuma Kepada Golongan Fak1r M1skin. Pemergiannya Dit4ngisi Ramai.

Kisah Seorang Doktor Di Mesir Yang Mewmberi Rawatan Percuma Kepada Golongan Fak1r M1skin. Pemergiannya Dit4ngisi Ramai

Bumi Mesir basah dengan air mata terutama dari golongan fak1r misk1n yang menangisi pemergian doktor yang banyak memberi bakti khidmat secara percuma buat golongan ini.

Doktor yang cukup dikenali sebagai “doktor fak1r misk1n” di kalangan rakyat Mesir men1nggal dunia pada 2020 akibat sak1t tua.

Sepanjang hayatnya doktor fak1r misk1n ini lebih 50 tahun bergelum4ng dalam profesion mulia ini, Dr Muhammad Misyali cukup dikenali ramai.

Kisah Seorang Doktor

Mungkin ramai tidak percaya tetapi dia mencurahkan ilmu dan tenaganya secara percuma untuk membantu golongan sus4h.

Malah siap memberikan mereka duit lagi bagi mereka yang tidak ber kemampuan. Paling tinggi kos rawat4nnya hanya 10 junaih Mesir bagi pesakit yang berkemampuan.

Dr Muhammad Misyali dari Mesir dikenali sebagai doktor fak1r misk1n. Beliau ialah lepasan Fakulti Perubatan tahun 1967 yang mendapat pangkat pertama dengan markah 99.3%.

Sejak 50 tahun, Dr Muhammad Misyali memberi rawat4n percuma kepada pesak1t yang fak1r misk1n di klinik beliau yang terletak di Tanta. Malah, beliau turut memberi wang kepada mereka untuk membeli ubat-ubatan. Bagi pesak1t yang berkemampuan, beliau hanya mengambil bayaran sebanyak £10.00 (10 junaih Mesir) daripada mereka..

Setiap hari, kelihatan puluhan pesak1t berkumpul di klinik beliau yang agak sederhana. Dr Muhammad bekerja merawat ramai pesaki1t selama 10 jam sehari bermula dari pukul 9.00 pagi hingga 7.00 petang..

Doktor fak1r misk1n ini tidak mempunyai kenderaan apatah lagi telefon bimbit. Setiap hari beliau berjalan kaki dari rumah ke klinik walaupun ketika ini usia beliau sudah pun mencecah 80 tahun..

Pernah seorang hartawan dari Negara Teluk menyumbang sebanyak USD20,000.00 kepada Dr Muhammad setelah mendengar kisah beliau. Malah hartawan itu menghadiahkan sebuah kereta dek simpat1 dengan keadaan beliau.

Namun, setahun kemudian, ketika hartawan itu melawat Mesir, beliau mendapat tahu yang Dr Muhammad menyumbangkan kesemua wang tersebut kepada pesak1t-pesaki1t yang fak1r misk1n.

Beliau juga menjual kereta yang dihadiahkan itu untuk membeli peralatan perubatan yang digunakan untuk merawat pesak1t secara percuma..

Dr Muhammad Misyali berkata, “Selepas saya graduasi, saya mendapat tahu yang ayah saya meng0rbankan semua duit kos rawatan beliau supaya saya dapat jadi doktor. Sejak itu, saya berjanji dengan Allah yang saya takkan ambil satu sen pun daripada pesak1t yang fak1r misk1n.”

sumber:majalah-ilmiah via ptevnews

Apa pendapat anda? Sudah Baca, Jangan Lupa Memberi Komen, Like Dan Share Ya. Terima kasih!

Media Harian menyajikan informasi sosial kemasyarakatan dan kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset dan pengumpulan data seperti foto dan video dari berbagai sumber yang dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yang ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yang menyampaikan 1 (satu) ilmu saja dan ada orang yang mengamalkannya,maka walaupun yang menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

PERHATIAN: Thepostbd.com  tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen Negatif yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen Negatif anda disini.

Pihak Admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

About mohd cucu

Check Also

berh3nti-kerja-j4ga-ibu,-dib4ias-rez3ki-berlip4t-kali-ganda-dengan-pulangan-rm10,000-hingga-rm15,000-sebulan-hasil-usaha-ternak-ayam

Berhenti Kerja Jaga Ibu, DibaIas Rezeki Berlipat Kali Ganda dengan Pulangan RM10,000 Hingga Rm15,000 Sebulan Hasil Usaha Ternak Ayam

DibaIas Rezeki Berlipat Kali Ganda Berhenti Kerja Jaga Ibu, Pulangan RM10,000 Hingga Rm15,000 Sebulan Mengusaha …

Leave a Reply

Your email address will not be published.