Home / Islamik / Mengukir nama Di Guinness Book of World Records sebagai Juruterbang wanita Muslim pertama di dunia yang memakai Purdah
mengukir-nama-di-guinness-book-of-world-records-sebagai-juruterbang-wanita-muslim-pertama-di-dunia-yang-memakai-purdah

Mengukir nama Di Guinness Book of World Records sebagai Juruterbang wanita Muslim pertama di dunia yang memakai Purdah

Shahnaz, Juruterbang Wanita Muslim Pertama Di Dunia Yang Memakai Purdah.Terbukti Di Guinness Book of World Records. Sesungguhnya rekod ini bukan sahaja pencapaian individu beliau sebaliknya pencapaian ini juga telah membuktikan bahawa Islam tidak pernah mel4rang kaum wanita untuk mencapai cita-citanya walau apa jua bidang pekerjaan yang mereka ceburi asalkan ianya berlandaskan ajaran agama Islam. Pencapaian beliau juga sebenarnya telah membanggakan seluruh Umat Islam.

BANYAK orang merasa tidak selesa dengan wanita Muslim yang memakai purdah. Ya, seolah-olah itu adalah pemandangan yang tidak biasa. Dan dalam pemikiran kita selalu berlaku, bahawa wanita yang memakai purdah, pergerakannya terbatas. Itu bukan masalahnya!

Salah satunya adalah wanita Islam yang bertudung ini. Ini adalah Shahnaz Laghari dari Pakistan. Dia bekerja sebagai juruterbang, anda tahu! Dia adalah salah seorang juruterbang pertama yang memakai purdah. Ini terbukti dengan adanya namanya di Guinness Book of World Records sebagai juruterbang wanita berpurdah pertama di dunia. Wow, itu luar biasa, bukan?

Selain itu, Shahnaz juga seorang feminis. Dia aktif memperjuangkan hak wanita untuk setara dengan lelaki Pakistan. Pada tahun 2012 dia pernah menjadi sukarelawan untuk menjadi anggota dewan bandar untuk kemajuan wanita di negaranya.

Ini adalah bukti bahawa walaupun wanita yang memakai purdah masih boleh melakukan pelbagai aktiviti. Sebenarnya, aktiviti yang sama seperti lelaki boleh dilakukan. Oleh itu, adakah anda masih mempunyai pandangan yang tidak baik pada mereka yang memakai purdah.

sumber:islampos via Kongsi Info

Apa pendapat anda? Sudah Baca, Jangan Lupa Memberi Komen, Like Dan Share Ya. Terima kasih!

Media Harian menyajikan informasi sosial kemasyarakatan dan kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset dan pengumpulan data seperti foto dan video dari berbagai sumber yang dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yang ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yang menyampaikan 1 (satu) ilmu saja dan ada orang yang mengamalkannya,maka walaupun yang menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

PERHATIAN: Thepostbd.com  tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen Negatif yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen Negatif anda disini.

Pihak Admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

About mohd cucu

Check Also

“Model Baju Raya Bertudung Tapi Nampak…” Ustazah Asma’ Tegur Jgn Lnggar Larangan Allah.

Menjelangnya Aidilfitri yg akan tiba tdk lama sahaja lagi, pastinya orang ramai berpusu-pusu memilih baju …

Leave a Reply

Your email address will not be published.