Home / Viral / MerdekaMalaysia / Peniaga lega kerajaan benar naik harga jualan makanan
peniaga-lega-kerajaan-benar-naik-harga-jualan-makanan

Peniaga lega kerajaan benar naik harga jualan makanan

Golongan peniaga di Melaka melahirkan rasa lega dengan keputusan kerajaan membenarkan kenaikan harga jualan makanan ekoran peningkatan harga barangan mentah, dengan syarat tiada sebarang unsur mencatut.

Peniaga asam pedas di Kamponk Avenue, Dataran Pahlawan di Bandar Hilir di sini, Julaiha Baharin, 42, berkata dia terpaksa menaikkan harga menu asam pedas ekoran harga ikan seperti mabong, kembong dan siakap meningkat sehingga membebankannya.

Dia yang baru empat bulan berniaga di medan selera pusat beli-belah itu berkata bagaimanapun, kenaikan harga jualan itu hanya sekitar RM2 hingga RM3, dan keuntungan yang diperoleh hanya mampu menampung kos operasi perniagaannya seperti sewa kedai sebanyak RM1,600 sebulan, bil air, elektrik dan gas.

“Saya tiada pilihan terpaksa juga menaikkan harga asam pedas kerana harga bahan mentah terutama ikan meningkat hampir sekali ganda. Sebagai contoh, harga ikan mabong sebelum ini RM12 sekilogram tetapi kini mencecah RM22 sekilogram.

“Jadi set menu asam pedas ikan mabong terpaksa saya naikkan daripada RM10 kepada RM12, itupun saya terpaksa fikirkan pelanggan kerana tidak mahu membebankan mereka dan akhirnya membuatkan saya hilang pelanggan,” katanya kepada Bernama ketika ditemui di Melaka, hari ini.

Peniaga nasi campur di Jalan Plaza Mahkota di sini, Husni Azmi, 46, pula berkata kenaikan harga jualan makanan khususnya melibatkan menu ayam dan ikan hanya sekitar 20 hingga 30 peratus sahaja.

Dia yang telah berniaga lebih 10 tahun di kawasan tumpuan pelancong itu berkata tidak berani untuk menaikkan harga berlebihan, walaupun secara kasarnya keuntungan yang diperoleh masih rendah.

“Kami sebagai peniaga pun tersepit, apabila harga bahan mentah naik, kita tidak boleh naikkan harga jualan sesuka hati kerana selain hilang pelanggan, ada pihak berkuasa yang akan turun pantau harga makanan. Itu belum lagi pelanggan buat aduan kata harga makanan mahal sedangkan harga barang mentah yang kami beli pun dah semakin meningkat,” katanya.

Husni berharap kerajaan dapat terus mengawal kenaikan harga barang mentah agar tidak terus meningkat sehingga membebankan peniaga.

Sementara itu, Ismail Jamaludin, 40, dari Klebang di sini berkata peniaga tidak boleh dipersalahkan sepenuhnya jika menaikkan harga jualan mereka kerana banyak pihak terlibat dalam rantaian jualan bahan mentah.

“Siapa yang pergi ke pasar pasti tahu dan perasan kenaikan mendadak harga barangan mentah seperti ikan, ayam, sayur dan telur. Pengguna juga mempunyai pilihan untuk tidak membeli makanan yang dijual sekiranya harga tersebut mahal sebaliknya masak sendiri di rumah kerana ia mungkin lebih jimat,” kata pekerja swasta dalam sektor hospitaliti itu.

Semalam media melaporkan Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) Datuk Rosol Wahid berkata susulan harga barangan mentah yang semakin meningkat, peniaga makanan dibenarkan menaikkan harga jualan dengan syarat tiada unsur pencatutan.

– Bernama

Media Harian menyajikan informasi sosial kemasyarakatan dan kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset dan pengumpulan data seperti foto dan video dari berbagai sumber yang dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yang ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yang menyampaikan 1 (satu) ilmu saja dan ada orang yang mengamalkannya,maka walaupun yang menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

PERHATIAN: Thepostbd.com  tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen Negatif yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen Negatif anda disini.

Pihak Admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

About mohd cucu

Check Also

Kontraktor Diajar Teknik Sebutharga Tiruan, Industri Pembinaan Dilihat Penuh Memualkan | Article Update

Penawaran sebutharga sering dilakukan oleh pihak kerajaan sekiranya ingin membuka tender secara terbuka. Peluang tender …

Leave a Reply

Your email address will not be published.