Home / Viral / MerdekaMalaysia / Akhirnya pengasas produk ternama buka mulut berkenaan Billboard Haram
billboard-haram:-akhirnya-pengasas-produk-ternama-buka-mulut

Akhirnya pengasas produk ternama buka mulut berkenaan Billboard Haram

Baru-baru ini media sosial hangat memperkatakan mengenai lambakan papan tanda haram yang terdapat di sepanjang Lebuh Raya Utara-Selatan Berhad (PLUS).

Mula dimuat naik Majlis Bandaraya Seremban (MBS) di akaun Facebook rasmi mereka sebagai laporan operasi, perkongsian tersebut nyata menarik perhatian orang ramai kerana ada di antara papan tanda tersebut yang mempromosikan syarikat-syarikat ternama.

Menurut Menteri Besar Negeri Sembilan Datuk Seri Aminuddin Harun, pihaknya memandang serius isu tersebut kerana ada di antara papan tanda berkaitan yang tidak mengikut spesifikasi ditetapkan sehingga boleh mengundang bahaya kepada pengguna lebuh raya.

Selain itu pembinaan papan iklan secara haram akan mengakibatkan pihak berkuasa tempatan (PBT) kehilangan hasil yang boleh mencecah ratusan ribu ringgit setiap tahun.

Isu ini menyebabkan segelintir netizen mula memandang sinis pada syarikat-syarikat yang menyewa ruang iklan berkenaan seolah-olah mereka hanya mementingkan aspek pemasaran tanpa mengira adakah papan tanda yang dipamerkan mempunyai kebenaran dan permit.

Bahkan ada yang menuduh mereka mampu menjana wang yang banyak namun kedekut untuk membayar lesen.

Terkesan dengan isu tersebut, salah seorang pengasas syarikat yang terpalit, iaitu Dr Nurul A’in Sa’ari  dari Alluskin Sdn Bhd tampil menerusi satu bebenang di Twitter menjelaskan apa sebenarnya yang terjadi.

Pengiklan ada permit sah

Dr Nurul Ain atau lebih mesra dengan panggilan Dr Aen mendedahkan syarikatnya yang merupakan pengeluar produk penjagaaan wajah dan kulit sememangnya mempunyai permit yang sah sebagai pengiklan iaitu dari Oktober 2020 sehingga Oktober 2021.

Tak berminat perbaharui lesen – berubah kepada pengiklanan digital

Namun sebulan sebelum tamat tempoh, agensi pengiklanan telah menghubungi mereka sama ada ingin menyambung permit berkenaan. Namun pihaknya memilih untuk tidak menyambungnya sebaliknya mahu beralih kepada pengiklanan secara digital.

Sehubungan itu, sebaik tamat tempoh lesen iaitu pada Oktober 2021, pemilik billboard telah dipertanggungjawabkan untuk membawa turun iklan berkenaan.

Namun beberapa bulan berlalu, iklan tersebut masih kekal di sana sehinggalah MBS menjalankan operasi menampal notis ‘iklan tidak berlesen’ seperti yang tular di media sosial.

Sudah dibawa turun pada Ahad, 23 Januari

Terkesan dengan apa yang terjadi, syarikatnya bersama syarikat-syarikat lain kemudian mengarahkan pihak terlibat untuk bertindak sebelum ia akhirnya diturunkan pada Ahad, 23 Januari 2022.

Menerusi bebenang sama, Dr Aen turut memberi peringatan kepada semua pihak agar menjadikan apa yang terjadi sebagai satu pengajaran.

Aen dalam masa sama turut memina tsemua agensi pengiklanan dan pemilik billboard agar memperbaiki servis mereka pada masa akan datang kerana isu ini turut melibatkan imej dan jenama para pengiklan.

Ini adalah pengajaran terhebat buat semua. Ia juga jadi batu loncatan pelbagai pihak untuk viralkan isu ini dan hanya petik beberapa brands atas iri. Walaupun Alluskin tidak diviralkan, sangat penting untuk Alluskin bersuara supaya anda tahu, brands tidak salah.

Terima kasih

Apa pendapat anda? Sudah Baca, Jangan Lupa Memberi Komen, LIKE Dan SHARE YA Semoga Bermanfaaat Terima kasih!

Media Harian menyajikan informasi sosial kemasyarakatan dan kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset dan pengumpulan data seperti foto dan video dari berbagai sumber yang dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yang ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yang menyampaikan 1 (satu) ilmu saja dan ada orang yang mengamalkannya,maka walaupun yang menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

PERHATIAN: thepostbd.com  tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen Negatif yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen Negatif anda disini.

Pihak Admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

About mohd cucu

Check Also

pegawai-sprm-guna-as$6.94-juta-wang-rampasan-beli-aset-mewah-–-dpp

Pegawai SPRM guna AS$6.94 juta wang rampasan beli aset mewah – DPP

Penguasa Kanan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Shahrum Nizam baruddin telah menggunakan sebahagian wang rampasan …

Leave a Reply

Your email address will not be published.