Home / Viral / MerdekaMalaysia / Broker disyaki reka projek hantu tuntut RM24 juta berkenaan Kontrak kapal tempur
kontrak-kapal-tempur:-broker-disyaki-reka-projek-hantu-tuntut-rm24-juta

Broker disyaki reka projek hantu tuntut RM24 juta berkenaan Kontrak kapal tempur

Seorang broker berusia 62 tahun ditahan SPRM semalam berhubung pemerolehan enam kapal tempur pesisir pantai (LCS) disyaki telah mencipta ‘projek hantu’ untuk mendapatkan dana berjumlah RM24 juta.

Menurut sumber yang mengetahui kes itu, lelaki terbabit didakwa bersekongkol dengan bekas CEO sebuah syarikat yang terlibat dalam pemerolehan kapal tersebut.

“Pada asasnya, syarikat ini mempunyai ramai subkontraktor yang bekerja di bawahnya dalam projek LCS.

“Penyiasat percaya suspek (broker) ditugaskan untuk melibatkan tiga syarikat supaya bertindak sebagai subkontraktor yang melakukan kerja yang sebenarnya tidak wujud, dan mengemukakan tuntutan palsu kepada syarikat pertama.

“Ini (penjelasan) bagaimana jumlah keseluruhannya mencecah RM24 juta. Tuntutan dibuat, tetapi tiada kerja sebenar dilakukan,” kata sumber kepada Malaysiakini.

Sumber menunjukkan pada kesempatan itu, bekas CEO berkenaan yang telah ditahan oleh SPRM awal minggu ini telah memainkan peranannya.

Dengan tahap aksesnya, bekas ketua eksekutif terbabit didakwa membenarkan semua pembayaran untuk tuntutan palsu yang dituduh itu.

Semalam, dilaporkan SPRM telah menahan seorang broker kerana didakwa mengemukakan dokumen palsu berhubung pemerolehan enam LCS.

Menurut Bernama, SPRM juga telah menahan dua ketua pegawai eksekutif pada Isnin (24 Jan) selepas menemui petunjuk baru dalam siasatannya terhadap pemerolehan LCS oleh Boustead Naval Shipyard Sdn Bhd (BNS).

Apa pendapat anda? Sudah Baca, Jangan Lupa Memberi Komen, LIKE Dan SHARE YA Semoga Bermanfaaat Terima kasih!

Media Harian menyajikan informasi sosial kemasyarakatan dan kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset dan pengumpulan data seperti foto dan video dari berbagai sumber yang dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yang ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yang menyampaikan 1 (satu) ilmu saja dan ada orang yang mengamalkannya,maka walaupun yang menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

PERHATIAN: thepostbd.com  tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen Negatif yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen Negatif anda disini.

Pihak Admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

About mohd cucu

Check Also

Bekas isteri bongkar Tegar kerap DM kenalan, ‘jual’ cerita sedih.

Berita penceraian penyanyi Indonesia, Tegar Septian siang tadi agak mengejutkan ramai k3rana dia amat dikenali …

Leave a Reply

Your email address will not be published.