Home / Viral / MediaViral / Rakyat MaIaysia Yang Iahir Selepas Tahun 2005 Bakal Dih4ramkan MembeIi R0kok
rakyat-maiaysia-yang-iahir-selepas-tahun-2005-bakal-dih4ramkan-membeii-r0kok

Rakyat MaIaysia Yang Iahir Selepas Tahun 2005 Bakal Dih4ramkan MembeIi R0kok

Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin memberi bayangan bahawa Malaysia bakal mengh4ramkan r0kok di masa hadapan dengan meIarang penjualan r0kok dan produk tmbakau kepada mereka yang Iahir selepas 2005.

Bercakap pada sesi pertemuan ke-150 Mesyuarat Lembaga Eksekutif Pertubuhan Ksihatan Sedunia (WH0) di Geneva, khairy berharap undang2 itu dapat dilulusan pada tahun ini, lapor Malay Mail.

“Ini adalah dengan meIarang penjualan tmbakau dan produk r0kok lain kepada sesiapa yang Iahir selepas 2005. Malaysia merasakan ia akan memberi imp4k yang besar dalam menc3gah dan mengawal NCD (peny4kit tidak berjngkit),” katanya.

Selain itu, dalam perutusan Tahun Baharu 2022 kepada Kementerian Kesihatan, Khairy turut bercakap mengenai ‘generasi penamat perbuatan mer0kok’, di mana beliau melihat akan tiba masanya generasi akan datang ‘tidak tahu apa itu r0kok’.

Untuk rekod, melalui laporan Malaysia 2020 kepada Konvensyen Rangka Kerja WH0 mengenai Kawalan Tmbakau, satu daripada lima (21.3%) penduduk berumur 15 tahun dan ke atas di negara ini adalah per0kok.

KKM menganggarkan terdapat 27,000 kemat1an disebabkan telmbakau setiap tahun di negara ini seperti pnyakit jntung, knser dan str0k.

Sumber: Malay Mail, Vocket

Apa pendapat anda? Sudah Baca, Jangan Lupa Memberi Komen, LIKE Dan SHARE YA Semoga Bermanfaaat Terima kasih!

Media Harian menyajikan informasi sosial kemasyarakatan dan kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset dan pengumpulan data seperti foto dan video dari berbagai sumber yang dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yang ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yang menyampaikan 1 (satu) ilmu saja dan ada orang yang mengamalkannya,maka walaupun yang menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

PERHATIAN: thepostbd.com  tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen Negatif yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen Negatif anda disini.

Pihak Admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

About mohd cucu

Check Also

Dakwa Tiada Ambulans, Keluarga Usung Jenazah Sejauh 3km Guna Kain Pelekat

Dakwa Tiada Ambulans, Keluarga Usung Jenazah Sejauh 3km Guna Kain Pelekat Baru-baru ini tular satu video …

Leave a Reply

Your email address will not be published.