Home / Viral / MerdekaMalaysia / Selepas tular kejadian haritu kali ni atuk individu ni tampil dedah perubahan Daniel. Tak sangka lepas kena mandi dekat masjid ini yang jadi dekat dia.

Selepas tular kejadian haritu kali ni atuk individu ni tampil dedah perubahan Daniel. Tak sangka lepas kena mandi dekat masjid ini yang jadi dekat dia.

Kuang: “Saya nampak perubahan Daniel, dia benar-benar sudah insaf dan juga sudah meminta maaf, saya sendiri sudah memaafkannya,” kata Rosli Sidek, 65, datuk kepada remaja yang dimandikan ala jnzh, Daniel Iskandar, 19, selepas cubaan ambil tabung masjid sehingga tular di media sosial.

Menurutnya, dia juga ingin mengucapkan terima kasih kepada semua pihak dan pertemuan hari ini dapat meleraikan apa yang terbuku selama ini. “Kita dapat satu kata putus untuk saling bermaaf-maafan lebih-lebih lagi diadakan di masjid satu tempat mulia bagi orang Islam.

“Kita tidak mahu lagi anasir luar mengambil kesempatan menghina Islam kononnya orang Melayu Islam melakukan keganasan…ini mengecewakan saya,” katanya ketika ditemui selepas pertemuan antara keluarga Daniel dengan pihak pengurusan Masjid Al Islahiah di sini, hari ini.

Pertemuan itu turut dihadiri Pengerusi Persatuan Peguam Muslim Malaysia (PPMM) Datuk Zainul Rijal Abu Bakar dan Timbalan Mufti Selangor Prof Madya Dr Miszairi Sitiris. Daniel (kiri) dipeluk kariah Masjid Al Islaniah ketika pertemuan antara keluargannya dan pihak pengurusan masjid di Kuang hari ini. Foto Hairul Anuar Rahim

Daniel (kiri) dipeluk kariah Masjid Al Islaniah ketika pertemuan antara keluargannya dan pihak pengurusan masjid di Kuang hari ini. Foto Hairul Anuar Rahim. Menurutnya, Daniel masih muda dan mungkin dia bergaul dengan rakan-rakan yang salah serta tidak mendapat didikan yang baik.

“Daniel sekarang pun sudah diambil oleh Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) dan ditempatkan di satu pusat untuk merawatnya,” katanya. Menurutnya, dia diduga dengan tiga musibah apabila kehilangan abang ipar dan isteri sebelum dua minggu kemudian kejadian menimpa Daniel pula.

“Bagaimanapun saya perlu tabah dan menganggap ini ujian dari Allah. “Cuma saya sedih apabila kejadian ini disensasikan dan ada tokok tambah hingga mendapat kecaman dari pelbagai pihak,” katanya. Dia juga tidak mahu menuding jari dan menyalahkan sesiapa serta pertemuan hari ini dapat mencapai kata sepakat berdamai.

sumber: hmetro

Baru Je Imam Tampil Letak Jawatan. Sekali AJK Masjid Dedah Sebenarnya Telah Bercadang Nak Lantik Satu Jawatan Buat Remaja Tersebut.

Pihak pengurusan Masjid Al Ishaniah di Kuang telah bercadang mahu melantik remaja yang cuba mencvri tabung masjid tempoh hari sebagai petugas pembersihan masjid tersebut.

Cadang lantik jadi petugas masjid

Hal ini dinyatakan sendiri nazir masjid berkenaan, Supandi Samin menerusi laporan dari Kosmo! kerana mahu membantu remaja berkenaan untuk memperbaiki kehidupan di masa hadapan. “Kita (pengurusan masjid) fikir hendak jadikan dia petugas masjid. Kita ada dewan mengaji di sini dan suruh dia jaga. Bagaimanapun kita dimaklumkan ada pihak mahu membantunya menyambung pelajaran. Jadi kita lihat dulu bagaimana keadaan seterusnya,” katanya

AADK sedia nak bantu

Tak hanya itu, pihak Agensi Anti Dd4h Kebangsaan juga memaklumkan sedia membantu Daniel Iskandar M. Nasir 19 untuk bebas daripada ket4gihan bah4n terl4rang. Menurut Ketua Pengarah AADK, Sutekno Ahmad Belon, pihak mereka sedia membantu Daniel serta mana-mana pihak yang terjebak dengan bahan terlarang atau substan untuk pulih dari masalah tersebut.

“Kita terpanggil untuk membantu remaja tersebut selepas kejadian dia dimandikan tular dan siasatan polis mendapati remaja berusia 19 tahun itu bertindak mencbri duit tabung masjid disyaki untuk membeli bahan terlarang dan bermain jbdi dalam talian. Pada masa sama, ujian saringan air kencing yang dijalankan mendapati remaja terbabit p0sitif bahan terlarang jenis sy4bv,” ujarnya.

Tambah beliau lagi, remaja berkenaan boleh mengikuti perkhidmatan raw4tan dan pemulihan yang disediakan pihak AADK menerusi fasiliti sama ada melalui Pusat Pemulihan Pen4gihan Nark0tik (Puspen), perkhidmatan di daerah, Pusat Khidmat AADK dan Rumah Komuniti AADK.

“Ini termasuklah, perkhidmatan raw4tan dan pemulihan di Pusat Pemulihan Ddh Persendirian (PPDP) yang berdaftar dengan AADK. Selain itu, AADK turut menyediakan perkhidmatan secara sukarela menerusi Puspen atau program pemulihan dalam komuniti yang tidak memerlukan klien berada di dalam Puspen,” jelas Sutekno.

Terdahulu, tular di media sosial berkenaan seorang remaja berusia 19 tahun yang dimandikan seperti jasad kerana cuba mencvri tabung masjid. Tertdvh telah pun ditangkap dan dijatuhkan hukuman penjara 10 hari serta denda RM4,000. Walau bagaimanapun, alasannya mencvri tabung masjid untuk membeli ubat datuknya telah dinafikan warga emas itu kerana dia sendiri yang meminta AJK masjid untuk melaporkan cucunya kepada polis.

Tak hanya itu, pihak berkuasa telah melakukan ujian air kencing dan mendapati remaja tersebut positif ddh jenis sybv. AJK Masjid, Mohamad Ayub Han Khalil bercakap kepada media mengenai seorang remaja yang tular selepas dijirus air mengikut prosedur mandi jasad berikutan telah mencvri tabung masjid ketika di Kuang, Selangor.

Saya ‘mandikan jasad’ remaja cvri tabung masjid kerana dia kh4yal, l4lok – AJK masjid

Seorang Ahli Jawatankuasa (AJK) Masjid Al Islahiah, di sini, berkongsi pengalamannya memandikan seorang remaja dengan menjirus air mengikut prosedur mandi jnz4h. Mohamad Ayub Han Khalil berkata, beliau melakukan tindakan itu kerana Daniel Iskandar Mohd. Nasir, 19, berada dalam keadaan khay4l dan l4lok ketika ditangk4p.

Jelas beliau, ‘mandi ala jasad’ itu dibuat termasuk meletakkan kapur barus bagi memberi ‘kesegaran’ kepada remaja yang mencr1 tabung masjid itu untuk berada dalam keadaan normal. “Kami mandikan remaja ini atas beberapa sebab iaitu satu sebagai pengajaran di mana tiada unsur-unsur pendr44n. Boleh periksa luka dan lebam memang tidak ada. Yang kedua remaja ini berada dalam keadaan khay4l dan kita mandikan bagi dia segar. Yang ketiga ketika hendak elak bencana lebih besar sebab di luar masjid sudah ada sekitar 40 pemuda dipanggil ‘Kuang Krew’ yang menangkap remaja itu. Kita hendak elak dia jadi mgsaaa ‘belasah’ dalam kalangan pemuda yang tengah geram dan AJK masjid ambil keputusan ‘simpan’ dulu dalam bilik jnz4h. Alang-alang di bilik jnz4h dan tabung masjid memang ada di situ, kami biar di situ kerana dia tengah khayal. Tujuan kami bagi dia segar, bagi pengajaran dan mengelak musib4h ke atas remaja ini lagi teruk,” katanya ketika ditemubual MalaysiaGazette, di sini, hari ini.

Tabung masjid yang diheret ke bilik mandi jasad oleh seorang remaja yang tular selepas dijirus air mengikut prosedur mandi jnz4h berikutan telah mencvr1 tabung masjid ketika di Kuang, Selangor. Semalam, Daniel Iskandar yang sebelum itu tular dimandikan ala jnz4h dikenakan hukum4n pnj4ra 10 hari dan dend4 RM4,000 oleh Mahkamah Majistret Selayang kerana cuba mencvr1 tabung masjid lima hari lalu.

Daniel Iskandar yang juga penganggur dikenakan hukum4n itu selepas mengaku bersalah atas pertdvhan yang dibaca di hadapan Majistret Nik Mohd Fadli Nik Azlan. Mahkamah memerintahkan tertuduh dipenjara bermula tarikh tangkap iaitu 9 Januari lalu dan tambahan jel lima bulan, jika gagal membayar dnda tersebut.

Sebelum menjatuhi hukuman, Majistret Nik Mohd Fadli menegur tindakan tertdvh bahawa mencvr1 merupakan satu kesalahan. Mengulas lanjut, Mohamad Ayub Han berkata, Daniel Iskandar ditangkap di kawasan sekitar masjid sebelum solat Asar pada Ahad lalu dan terus dibawa ke bilik jenazah kerana bahan bukti iaitu tabung peti berada di situ. Menurut beliau, ia bagi memudahkan proses siasatan sama ada tabung itu yang cuba dicvr1 pada pagi hari yang sama.

“Selepas solat Asar, kebetulan saya berada di belakang imam dan secara spontan mencadang remaja itu dimandikan siap di atas katil mandi jnz4h. Lepas mandi kita lap dan bila letak kapur barus, dia meronta dan minta maaf serta berjanji tidak buat lagi,” katanya.

Mohamad Ayub menambah, ini pertama kali pihak AJK membuat laporan polis di atas kecvr1an itu walaupun sebelum ini kes sama sering berlaku. Namun jelasnya, apabila datuk remaja itu Rosli Sidek, 65, dipanggil untuk berbincang, beliau nekad agar kes cucunya itu diserahkan kepada pihak berkuasa

Ibu Daniel Buat Kenyataan

Individu bernama KakLong Zara di Facebook telah pergi menziarah adik Daniel Iskandar. Menurut beliau denda yang dikenakan kepada adik Daniel telah pun dijelaskan atas bantuan orang ramai. Kaklong Zara sempat bertemu dengan ibu kandung remaja tersebut dan memohon ibu tersebut buat sedikit kenyataan.

Menurut ibu adik Daniel, dia memohon agar warganet berhenti menyebarkan video anaknya kerana ramai tidak tahu kisah sebenar. Ibu itu juga beritahu bahawa Ustaz yang memandikan jnz4hh kepada anaknya tidak bersalah dan apa yang Ustaz itu buat ada sebab sebab tertentu.

Kenyataan Penuh KakLong Zara

14012022.. Bismillahirrohmanirrohim.. Assalamualaikum Wbt.. Alhamdulillah.. Sempat Ziarah Ke Rumah Adik Daniel Iskandar Hari Ini. Untuk Makluman Adik Ini Telah Pun Di Ikat Jamin/Bayar Denda Sebanyak RM4000 Di Mahkamah Tersebut. KakLong Sendiri Di Beri Peluang Melihat Resit Denda Berbayar Tersebut Oleh Peguambela Azman Abdullah Yang Kebetulan Turut Berada Disitu.

Segunung Terima Kasih Kami Kepada Tn.Azman Dan Pihak Donor/Hamba Allah Yang Turut Membantu Adik Ini. Allah Sajalah Yang Dapat Membalas Kebaikan Kalian. KakLong Tak Mahu Komen Lebih Cuma Berharap warganet Atau Pihak-Pihak Wartawan/Page Media Atau Individu Dari Kita Semua Juga Ya.

Mohon Jangan Besarkan/Virall Apa-Apa Lagi Kerana Banyak Buruk Dari Baiknya Atas Tindakan Kalian. Disini KakLong Lampirkan Permohonan Dari Pihak Keluarga Adik Daniel Yakni Ibunya Pn.Jasmah Yang Memohon/Menyeru Agar Segala Virall Di Hentikan. Maka..KakLong Harap Kita Semua Dapatlah Kiranya Menghormati Permohonan Ahli Keluarga Ini. Mengenai Ustaz Dahlan Yang Di Arahkan Meletak Jawatan Dengan Segera Oleh #JAIS.

Ibu Ini Menyatakan Ustaz Dahlan Tidak Bersalah. Dan Memohon Pihak JAIS Kembalikan Jawatan Ustaz Tersebut. Berdamailah Semua. Kami Mohon Jangan Di Tambah Bebanan Keluarga Ini. Sama-Sama Kita Doakan Semuga Adik Daniel Dan Keluarga Ini Di Rahmati Allah. Aamin Ya Mujib. Sumber: Kosmo! (Nor Azihan binti Md Ghazali), Zulkifli Manzor

Apa pendapat anda? Sudah Baca, Jangan Lupa Memberi Komen, LIKE Dan SHARE YA Semoga Bermanfaaat Terima kasih!

Media Harian menyajikan informasi sosial kemasyarakatan dan kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset dan pengumpulan data seperti foto dan video dari berbagai sumber yang dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yang ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yang menyampaikan 1 (satu) ilmu saja dan ada orang yang mengamalkannya,maka walaupun yang menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

PERHATIAN: thepostbd.com  tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen Negatif yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen Negatif anda disini.

Pihak Admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

About mohd cucu

Check Also

pegawai-sprm-guna-as$6.94-juta-wang-rampasan-beli-aset-mewah-–-dpp

Pegawai SPRM guna AS$6.94 juta wang rampasan beli aset mewah – DPP

Penguasa Kanan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Shahrum Nizam baruddin telah menggunakan sebahagian wang rampasan …

Leave a Reply

Your email address will not be published.