Home / Viral / MerdekaMalaysia / Ramai tertanya dah jumpa keluarga ke di Malaysia. Sekali ini respon Dr Amalina bila tanya percutiannya di Langkawi.
ramai-tertanya-dah-jumpa-keluarga-ke-di-malaysia-sekali-ini-respon-dr-amalina-bila-tanya-percutiannya-di-langkawi.

Ramai tertanya dah jumpa keluarga ke di Malaysia. Sekali ini respon Dr Amalina bila tanya percutiannya di Langkawi.

Baru – baru ini satu perkongsian yang dilakukan oleh Dr Amalina Che Bakri telah mendapat perhatian warganet. Dalam perkongsian tersebut, Dr Amalina menunjukkan gambar percutiannya di Langkawi bersama suaminya.

Memilih The Datai Langkawi

Jelas menunjukkan di dalam gambar tersebut, Dr Amalina terus pergi ke Langkawi sejurus tiba di Malaysia. Bukan itu sahaja, Dr Amalina juga turut menunjukkan beberapa gambarnya berjalan-jalan sekitar The Datai Langkawi

Mendapat Respond warganet

Perkongsian itu mendapat respond dari warganet dan rata-ratanya menyambut kepulangan Dr Amalina ke Malaysia. Tetapi dalam ramai yang menyambut kepulangannya, ada yang mempersoalkan tindakan Dr Amalina yang dikatakan terus pergi bercuti tanpa berjumpa dengan keluarga dahulu sejurus pulang ke Malaysia.

Langkawi Travel Bubble

Persoalan yang diajukan kepada Dr Amalina itu telah dijawab sendri oleh Dr Amalina dengan tenang. Dalam penulisannya di ruang komen, dia menjelaskan bahawa percutiannya itu dibawah Langkawi Travel Bubble untuk pelancong antrabangsa.

Para pelancong diminta untuk menjalani kuarantin di Langkawi terlebih dahulu sebelum pergi ke negeri lain sekitar Malaysia. Ini kan Langkawi Travel bubble untuk pelancong antarabangsa. Kena kuarantin di Pulau Langkawi dulu, lepas itu baru boleh terbang ke Kuala Lumpur atau Johor Bahru.

Keluar Bersama Pemandu Pelancong

Tambahnya lagi, dia dan suami perlu tinggal di Langkawi selama 7 hari. Di sana, boleh keluar dari hotel bersama pemandu pelancong untuk melakukan aktiviti dan melawat tempat-tempat pelancongan. Mereka juga perlu melakukan ujian CVD setiap hari, dan jika ujian PCR negatif pada hari ke-7, mereka boleh terbang ke KL/JB. Sumber: Murai.my

Kerajaan Dah Taja Belajar Luar Negara Sampai Sebanyak Ini Dikeluarkan. Sekali Boleh Pula Balas Macam Ni.

Masih lagi hangat isu penggunaan perkataan ‘buat bodoh-bodoh’ yang disampaikan oleh pakar motivasi, Datuk Prof Dr. Muhaya. Ramai yang memberi reaksi berbeza-beza berdasarkan penyampaian beliau. Antara yang turut memberi kenyataan berkaitan hal tersebut ialah doktor perubatan, Dr. Amalina yang kini berkhidmat di London.

Dalam pada itu seoran warganet yang menggunakan nama FB Aliff Ahmad III tampil mengulas isu tersebut. “Nasiblah Dr. Muhaya ni orangnya tak offensive. Kalau aku reply doktor dekat oversea tu camni je.” “Ya, saya tak hebat, saya minta maaf. Bila nak balik Malaysia doc? Awak kan hebat, awak patut serve our people here. Dulu belajar pakai duit rakyat kan? Bukan duit tok wan awak kan? Bila nak balik berbakti kepada rakyat, nusa dan bangsa? Kita perlukan orang macam awak untuk bantu saya ubah system ini. Duit rakyat hantar awak belajar ke UK dulu, bukan untuk awak serve rakyat British. Kan? Ke awak dah diam-diam ada British passport tak declare?” Aliff Ahmad III juga tampil mengulas isu ramai rakyat Malaysia yang dapat tajaan belajar sehingga luar negara, tapi akhirnya tidak pulang berkhidmat di Malaysia

PENGKHI4NAT NEGARA

Masa aku mula-mula sampai Australia, aku jumpa ramai doktor-doktor Malaysia. Ada yang dah tinggal di sana selama lebih 10 tahun. Kesemua mereka datang ke Australia dengan biasiswa rakyat. Ramai dengan JPA, MARA, BNM pun ada, dan lain-lain. Kesemua mereka asalnya kata nak stay sekejap konon nak sambung belajar. Buat specialist training. At the end sampai berpuluh tahun tak balik-balik. Ambil PR dan ada juga senyap-senyap pegang passport Australia. Anak-anak dah besar-besar, dah settle down sana. Bila tanya bila nak balik, setiap tahun jawab tengah plan tahun depan.

Engineering Gold Coast Private Hospital – WSP

Selepas aku dah sedikit senior. Bila aku jumpa kawan-kawan doktor ni, aku akan panggil mereka sebagai pengkh14nat negara secara bergurau tetapi memang bermaksud begitulah. Mereka mungkin bengang tetapi dah lali dipanggil pengkh14nat oleh aku. Yang umur dekat-dekat dengan aku yang stay, memang setiap kali jumpa, aku akan tanya,

“Bro, bila nak balik ni?” “Kau datang sini pakai duit tokwan kau ke, duit tok wan kau, tokwan dia dan tokwan aku?” “Bro, tujuan kerajaan hantar kau belajar sini dulu untuk kau jadi doktor kat sini ke kat Malaysia?”

Ketika aku bekerja di UK. Jumlah pengkh14nat negara tersebut lagi ramai. Masa di UK. Aku dah jauh lagi matang dan lagi masyuk. Jadi, nganjing puak-puak doktor pengkh14nat negara ni lagi penuh bergaya. Tapi, aku pelik. Ramai pula suka dekat aku masa tu. Suka kena nganjing kot. Mungkin asyik kena puji je selama ni konon hebat gaji besar bagai.

Why hospital staff sympathise with patients who self-discharge | Lancaster University

Aku tak peduli apa-apa justifikasi mereka. Nganjing tetap nganjing. Kawan tetap kawan. Gopren tetap gopren. Pengkh14nat tetap pengkh14nat. Pada aku, kerajaan telah membelanjakan setiap sorang hampir 1 juta untuk menghasilkan doktor keluaran UK/Australia. Mereka ini bijak pandai yang sepatutnya pulang serve the nation, buat perubahan.

Yang aku tak tahan dengan puak ni adalah, balik Malaysia taknak. Tapi kalau sembang politik Malaysia, complain pasal Malaysia. Mereka lah king. Macam mereka dah duduk dan serve Malaysia berpuluh tahun. Especially yang dah hold passport UK diam-diam. Dia lupa, kalau bukan dengan duit rakyat, mak ayah atok nenek diorang tak mampu nak hantar nak bayar yuran belajar di luar negara.

Dalam masa yang sama, ramai juga yang pulang. Aku memang respect mereka yang pulang ni. Boleh je jadi pakar. Jadi specialist. Jadi consultant. Pada aku mereka ini wajar dapat special treatment dibanding dengan mereka yang kh14nat tu. Yelah, mereka yang pulang tu pun sebenarnya boleh je nak stay. Even lagi cemerlang dari yang stay tu masa belajar.

Aku ada kenal 2 orang kawan. Yang grad from Oxford and Cambridge. Pun balik. Doktor yang kecoh kat Twitter tu pun tak lepas masuk Oxbridge lepas foundation dulu. Sekarang ni pun mereka tengah buat training specialist dan buat PhD juga. Bidang medical ni, sambung belajar dalam bekerja. Bukan berhenti kerja. Dekat mana-mana pun boleh buat.

University of Oxford | History, Colleges, & Notable Alumni | Britannica

Ramai je level consultant dekat Malaysia ni power. Being specialist is about knowledge, experience and skill, not because of where you are. Apa pun, diorang yang decide nak jadi pengkh14nat negara atau tidak. Diorang ingat lagi ke tak masa mula-mula jejak kaki di tanah omputih tu datang dengan duit siapa.

Aku sendiri pulang setelah 10 tahun (4 belajar, 6 tahun kerja) di Australia. Aku ni tajaan MARA yang takda bond. Bukan bidang critical macam medic. Bukan macam diorang yang ada bond. Tapi, kepala aku ada rasa beban nak balas jasa. Aku boleh stay sana enjoy my Aud10k-15k sebulan. But, aku percaya aku datang dengan duit rakyat. Aku mesti pulang kena serve the people, the nation.

Aku kumpul duit. Aku balik. Kalau aku balik kerja makan gaji, aku serve diri sendiri. Tapi aku pilih untuk buka peluang pekerjaan di Malaysia. Bawah payroll aku ada hampir 200 orang. Boleh lah. Takdalah power cam korang. Tapi oklah. Bayar cukai, bayar zakat, didik dan ajar anak bangsa dalam negara sendiri. Share ilmu dan pengetahuan aku dekat korang. Keluarkan geran research, bantuan kewangan, buka klinik wakaf dan rumah anak yatim. Aku pakai duit aku sendiri, bukan duit NGO collect duit korang dan orang ramai.

Itu akulah. Orang lain taktaulah. Puak doktor-doktor ni, selama aku kenal. Yang dah stay, ada PR atau passport kat sana tu. Percentage mereka nak balik for good untuk berbakti kepada nusa dan bangsa ni adalah sangat rendah. Tak percaya. Kita tunggu dan lihat. Ohya, ada yang lebih celka. Sorang kenalan ni, dia ambil insentif Talentcorp, bawa balik 2 biji kereta tax free. Konon nak kerja di Malaysia. Lepas tu balik semula ke UK. Cerita kerja kat Malaysia tak best. Walhal, dia di UK pun nobody je. Buat lucum je manjang. Ada sorang doktor usrah kat Adelaide pula. Duk hasut budak-budak usrah dia suruh stay sana demi dakwah. Lepas dia disabit kesalahan mncabvl. Baru kelam kabut cabut lari balik Malaysia. Malaysia lah tempat pnc4bul selamatkan diri. Begitulah cerita tentang pengkh14nat negara.. Setakat artikal ini di tulis, status Aliff Ahmad III telah mendapat sebanyak 7 ribu perkongsian dan 12 ribu tanda suka

sumber: hmetro

Apa pendapat anda? Sudah Baca, Jangan Lupa Memberi Komen, LIKE Dan SHARE YA Semoga Bermanfaaat Terima kasih!

Media Harian menyajikan informasi sosial kemasyarakatan & kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset & pengumpulan data seperti foto & video dari berbagai sumber yg dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yg ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yg menyampaikan 1 (satu) ilmu saja & ada orang yg mengamalkannya,maka walaupun yg menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

PERHATIAN: Thepostbd.com  tdk akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen Negatif yg diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen Negatif anda disini.

Pihak Admin juga tdk mampu utk memantau kesemua komen yg ditulis disini. Segala komen adalah hak & tanggungjawab anda sendiri.

About mohd cucu

Check Also

pegawai-sprm-guna-as$6.94-juta-wang-rampasan-beli-aset-mewah-–-dpp

Pegawai SPRM guna AS$6.94 juta wang rampasan beli aset mewah – DPP

Penguasa Kanan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Shahrum Nizam baruddin telah menggunakan sebahagian wang rampasan …

Leave a Reply

Your email address will not be published.