Home / Viral / Baru Viral / Jangan Lupa, Caj RM1 Di Mesin ATM Sudah Bermula
jangan-lupa,-caj-rm1-di-mesin-atm-bermula-esok

Jangan Lupa, Caj RM1 Di Mesin ATM Sudah Bermula

Hari yang ditunggu-tunggu sudah pun tiba. Mulai hari ini, caj perkhidmatan pengeluaran tunai di mesin pengeluaran automatik (ATM) antara bank berjumlah RM1 kembali dikuatkuasakan.

Perkara ini sudah diumumkan awal kira-kira pertengahan Disember tahun lalu. Difahamkan, antara bank yang terlibat dalam penguatkuasaan caj ini termasuklah Maybank, CIMB, Ambank dan RHB Bank.

“Harap maklum bahawa mulai dari 1 Februari 2022, caj trans4ksi RM1.00 untuk pengeluaran Wang Tunai Antara Bank di ATM akan dilaksanakan semula.

“Pelanggan Maybank masih b0leh mengeluarkan wang tunai tanpa caj di mesin ATM Maybank,” memetik perk0ngsian di Facebook Maybank pada 15 Disember lalu.

Pada tarikh sama, CIMB turut memaklumkan perkara sama kepada pelanggan mereka.

“Berkuat kuasa pada 1 Februari 2022, caj trans4ksi RM1.00 akan dikenakan keatas pengeIuaran wang tunai antara bank untuk trans4ksi yang dilakukan di mesin ATM/mesin layan diri bukan CIMB Bank/ CIMB Islamic.

“Anda masih boleh mengeIuarkan wang tunai tanpa caj di mesin ATM/ mesin layan diri kami,” memetik kenyataan itu.

RHB terdahulu dalam p0sting mereka turut memaklumkan berkvatkuasa 1 Februari 2022, caj trans4ksi RM1.00 akan dikenakan semula.

“Adalah dimakIumkan berkvatkuasa 1 Februari 2022, caj trans4ksi RM1.00 akan dikenakan semula”

Tidak ketinggaIan AmBank turut memaklumkan perkara yang sama di dalam posting mereka terdahulu.

Sebelum ini, kerajaan memperkenalkan pengecuaIian caj pada sistem MEPS pada 6 April 2020.

Langkah itu bagi membolehkan orang ramai mengeluarkan wang tunai daripada ATM yang berk0ngsi sistem MEPS semasa per1ntah kawa1an pergerakan tanpa perlu dikenakan caj RM1.

Caj RM1 dikenakan Payments Network Malaysia Sdn Bhd (PayNet) kepada pelanggan.

Bank Negara Malaysia (BNM) adalah pemegang saham terbesar dalam PayNet, manakala baki sahamnya dikuasai kons0rtium 11 bank.

Sementara itu, pengguna media sosial menyuarakan pendapat mereka mengenai perkara itu, dengan antaranya mengatakan caj itu akan mengakibatkan barisan panjang di ATM.

“Caj pengeIuaran ATM antara bank disambung semula esok. Harap-harap ini tidak mengakibatkan beratur panjang,”tulis seorang pengguna di laman Twitter.

“Kerajaan perlu mansvh sahaja caj RM1, banyak cara bank boleh fikirkan untuk dapat keuntungan setiap tahun,” kata Safi Zal.

Kalau kerajaan boleh kaji untuk tiada caj, kami sebagai rakyat, sangat berterima kasih,” minta Kiki Sari.

Ada juga yang mengkr1tik bank sebagai kedekvt kerana tidak mampu menyer4p caj RM1 itu.

“Singgit pun bank tak boleh abs0rb ke cost tu. Kedekvt…,” ciapnya di laman Twitter.

Sumber: AWANI, mStar, Twitter / mhi.allnws / CoretanNasihat

Apa pendapat anda? Sudah Baca, Jangan Lupa Memberi Komen, LIKE Dan SHARE YA Semoga Bermanfaaat Terima kasih!

Media Harian menyajikan informasi sosial kemasyarakatan & kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset & pengumpulan data seperti foto & video dari berbagai sumber yg dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yg ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yg menyampaikan 1 (satu) ilmu saja & ada orang yg mengamalkannya,maka walaupun yg menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

PERHATIAN: Thepostbd.com  tdk akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen Negatif yg diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen Negatif anda disini.

Pihak Admin juga tdk mampu utk memantau kesemua komen yg ditulis disini. Segala komen adalah hak & tanggungjawab anda sendiri.

About mohd cucu

Check Also

China Umum Sek4t Import Lebih 2,000 Produk Dari Taiw4n

China Umum Sekat Import. Lebih 2,000 Produk Dari Taiwan China telah menyekat import produk daripada …

Leave a Reply

Your email address will not be published.