Home / Viral / Baru Viral / Menderita Dip4ksa Bersalin Normal Sampai Hilang 6 Liter D4rah, Jururawat Pula Tvduh Wanita Ini ‘Kuat Drama’

Menderita Dip4ksa Bersalin Normal Sampai Hilang 6 Liter D4rah, Jururawat Pula Tvduh Wanita Ini ‘Kuat Drama’

Terdapat banyak kes kecuaian dan kesilapan yang memvdaratkan ibu yang sedang menjalani proses bersalin di hospital diceritakan oleh orang ramai.

Ada di antara kes-kes ini melibatkan kegagalan menangani situasi perubatan yang serius dan boleh membhayakan ny4wa ibu dan bayi itu sendiri.

Kejadian yang dikongsikan oleh Shaqal Shafiq di Facebooknya ini mungkin boleh dijadikan sebagai panduan dan pengajaran buat ibu yang ingin bersalin, ahli keluarga dan tenaga kerja profesional di hospital pada masa akan datang.

– Tangkap layar dari Facebook Shaqal Shafiq

‘PEREMPUAN NI KUAT DRAMA NI’ – kata nurse, pada adik aku yang nak bersalin.

Ceritanya macam ni, pada hari Khamis 13/1/2022, adik aku nama Nurshafiqa melahirkan anak pertama dia di HOSPITAL XXX, Kuala Lumpur pada jam 8 malam.

Dia lahirkan anak sulung dengan selamat dengan berat baby 3.5. Tapi, tiba-tiba lepas bersalin dapat berita yang tak best. Adik aku kena operation. Sedangkan dia lahir normal.

Tunggu punya tunggu, esok tu dapat tahu dari suami dia, rupanya darah adik aku keluar tak berhenti sampai 6 liter darah keluar.

Mak aku, bapa aku yang dari Melaka ni dah mula menangis-nangis. Yalah, risau kan? Kita pun nak tunggu cerita sebenar dari adik aku sendiri. So, tunggu dia sedar.

Hari Sabtu 15/1/2022, baru dapat WhatsApp dari dia. Bersalin normal, tapi hari kedua baru dapat cerita sebenar.

Rupanya, adik aku bersalin normal, tapi nurse tu suruh adik aku push sampai air ketuban tu pecahkan sendiri. Gila tak?

Adik aku push la sampai tisu dalam perut semua koyak. Disebabkan tekanan yang dia push dan tisu koyak, darah tu tak berhenti selama 2 hari.

Yang tak boleh tahan, ada satu nurse bidan bersalin tu cakap, adik aku ni ‘kuat drama’! Adik aku menjerit SAKIT masa nak push, tapi nurse tu cakap adik aku ber’drama’!

Doktor-doktor pakar semua ok. Doktor pakar tahu cerita dari adik aku, doktor pakar pun minta maaf atas kesilapan nurse-nurse sana.

Hari ni Ahad 16/1/2022, masih adik aku dekat hospital. Baby pun masih dekat hospital. Aku belum tahu nama nurse yang cakap ‘kuat drama’ tu. Aku geram je..

2 – Tangkap layar dari Facebook Shaqal Shafiq
– Tangkap layar dari Facebook Shaqal Shafiq

Sumber: Shaqal Shafiq, Odisi.com

Apa pendapat anda? Sudah Baca, Jangan Lupa Memberi Komen, LIKE Dan SHARE YA Semoga Bermanfaaat Terima kasih!

Media Harian menyajikan informasi sosial kemasyarakatan & kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset & pengumpulan data seperti foto & video dari berbagai sumber yg dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yg ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yg menyampaikan 1 (satu) ilmu saja & ada orang yg mengamalkannya,maka walaupun yg menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

PERHATIAN: Thepostbd.com  tdk akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen Negatif yg diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen Negatif anda disini.

Pihak Admin juga tdk mampu utk memantau kesemua komen yg ditulis disini. Segala komen adalah hak & tanggungjawab anda sendiri.

About mohd cucu

Check Also

Rizab antarabangs4 Bank Negara Malaysia susut dibaw4h AS$110 Bilion

Rizab antarabangsa Bank Negara Malaysia (BNM) berjumlah AS$109.2 ,bilion pada 15 Jun 2022, kata bank …

Leave a Reply

Your email address will not be published.