Home / Islamik / Pemain tengah pasukan bola sepak ARSENAL & Perancis ini merupakan seorang Tahfiz & Muslim sejati

Pemain tengah pasukan bola sepak ARSENAL & Perancis ini merupakan seorang Tahfiz & Muslim sejati

Tidak Hanya Mahir Mengawal Bola, Diaby Juga Dikenali Sebagai Penganut Islam Yang Taat Menjalankan Ibadahnya Sebagai Seorang MuslimTerbaca satu artikel mengenai keperibadian bekas pemain tengah Arsenal & Perancis iaitu Abu Diaby. Jom baca perkongsian ini.

Luar biasa. Itulah kata yg tepat bagi bekas pemain tengah Arsenal & Perancis, Abu Diaby. Tidak hanya mahir mengawal bola & memberi umpan kepada rakan pasukan dalam bola sepak, Diaby juga dikenali sebagai penganut Islam yg taat menjalankan ibadahnya sebagai seorang muslim. Mengagumkannya lagi, Diaby juga tercatat sebagai seorang hafidz penghafal al-Quran.

Dalam akaun twitter, salah satu pengajar Ebrahim Collage di London, Mufti Muhammad, @ Mufti_Muhammad memberitahu bahawa bekas pemain tengah di kelab gergasi London Arsenal itu sudah menghafal 19 juzuk Al-Quran. Bagi Diaby, kunjungan ke Ebrahim Collage adalah perkara biasa. Sebab dia berasa selesa berada dalam komunitinya.

Tidak Hanya Mahir Mengawal Bola

Sumbangan wang

“Adalah menjadi tanggungjawab saya sebagai seorang Muslim utk membantu saudara saya yg hidup di bawah pen1ndasan,” katanya, yg dipetik laman web Forum Islam Eropah.

Web berkenaan juga mendedahkan bahawa pemain itu menyumbang wang utk membantu etnik R0h1ngya tetapi jumlahnya dirahsiakan. Walaupun beliau sibuk dengan jadual yg penuh tetapi beliau tdk melupakan tanggungjawab sebagai seorang penganut Islam, wallahu a’lam.

Diaby juga disebut-sebut sebagai salah seorang penderma di sebuah sekolah Islam terkenal di London. Di Ebahim Collage juga mendidik & membimbing mualaf yg ingin mengenal lebih auh ajaran Islam. Dia juga aktif di pelbagai acara sos1al, seperti malam amal utk etnik Muslim Rohingnya.

Sumber: carigold via kongsisibomonicko

Apa pendapat anda? Sudah Baca, Jangan Lupa Memberi Komen, LIKE Dan SHARE YA Semoga Bermanfaaat Terima kasih!

Media Harian menyajikan informasi sosial kemasyarakatan & kebangsaan terkini.

PERHATIAN: Thepostbd.com  tdk akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen Negatif yg diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen Negatif anda disini.

Pihak Admin juga tdk mampu utk memantau kesemua komen yg ditulis disini. Segala komen adalah hak & tanggungjawab anda sendiri.

About admin

Check Also

“Model Baju Raya Bertudung Tapi Nampak…” Ustazah Asma’ Tegur Jgn Lnggar Larangan Allah.

Menjelangnya Aidilfitri yg akan tiba tdk lama sahaja lagi, pastinya orang ramai berpusu-pusu memilih baju …

Leave a Reply

Your email address will not be published.