Home / Semasa / ‘Macam Mayat Hidup’ – Kisah Wanita 24 Tahun Dimasukkan Ke Hospital Selepas Terima Dos Penggalak

‘Macam Mayat Hidup’ – Kisah Wanita 24 Tahun Dimasukkan Ke Hospital Selepas Terima Dos Penggalak

Bagi penerima vaksin, kesan sampingan adalah berbeza & adakalanya sesetengah individu itu tdk menerima ap4-ap4 kesan sampingan langsung.

Telah dilaporkan sebelum ini, pelbagai kesan sampingan teruk & membahayakan nyawa berlaku di seluruh negara akibat penerimaan suntikan dos penggalak COVID-19.

Namun, angkanya masih kecil & ianya juga merupakan kes terpencil serta tdk bermakna vaksin itu secara keseluruhannya memberi kemudaratan.

Terkini, seorang pengguna Facebook, Benjamin Al Shariff berkongsi video mengenai seorang wanita yg dilaporkan mendapat kesan sampingan yg agak teruk setelah menerima suntikan dos penggalak COVID-19.

Tangkap layar dari Facebook Benjamin Al Shariff– Tangkap layar dari Facebook Benjamin Al Shariff

Video berdurasi 33 saat tersebut menceritakan kronologi kejadian yg berlaku pada 24 Januari yg lalu, jam 3.30 petang ketika wanita yg berumur 24 tahun tersebut berada di sebuah klinik.

Visual pertama memaparkan beliau menunjukkan Borang Persetujuan Suntikan Vaksin COVID-19 yg telah ditandatanganinya bagi mendapatkan suntikan dos penggalak AstraZeneca.

2 jam kemudiannya, beliau masih tdk menunjukkan ap4-ap4 kesan sampingan dengan memberi kapsyen, “2 jam lepas booster. Boleh berseronok lagi bawa anak buah main taman.”

Tidak lama selepas itu, beliau mula merasa kesan sampingan & menjelaskan, “5 jam lepas booster. Tangan dah start menggigil and kebas.”

Selepas video yg menunjukkan tangan beliau telah mula menggigil itu, selang 2 hari kemudiannya, dilihat beliau diusung pula ke dalam sebuah ambulans selepas kondisinya bertambah buruk.

“2 hari lepas booster dah macam mayat hidup dah aku masa ni, memang tak larat, rasa macam hujung nyawa, mampu tawakal saja masa ni,” menurut wanita tersebut.

Kelihatan ketika itu, beliau hanya terbaring & diusung menaiki ambulans oleh petugas kecemasan yg dipercayai telah dihubungi utk ke rumahnya.

Seterusnya menunjukkan wanita tersebut hanya terlantar mendapatkan rawatan di hospital dengan ungkapan, “Alhamdulillah Allah masih panjangkan nyawa aku”.

Mendapat lebih 5 ribu komen & 20 ribu perkongsian, ramai netizen mengambil kesempatan utk menyuarakan pendapat masing-masing.

“Lepas booster sepatutnya terus berehat di rumah, bukan keluar merayap,” tegur pengguna Facebook yg bergelar E-jann C-maa.

“Doktor dah pesan lepas cucuk balik rehat,” komen Siti Harnani Yusoff.

“Alhamdulillah setakat ni masih diberi kesihatan yg baik. BTW me, my mum and my dad dah ambil booster. Alhamdulillah masih dikurniakan kesihatan yg baik. Cuma sehari dua lepas jab tu adalah kesan sikit sakit tangan & macam nak demam. So far okey,” jelas Anyss Khairi.

BACA: Bapa Jatuh Sakit Selepas Dos Penggalak, Dr Asri Beri ‘Cadangan’ Pada KKM

Sumber: Benjamin Al Shariff

Apa pendapat anda? Sudah Baca, Jangan Lupa Memberi Komen, LIKE Dan SHARE YA Semoga Bermanfaaat Terima kasih!

Media Harian menyajikan informasi sosial kemasyarakatan & kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset & pengumpulan data seperti foto & video dari berbagai sumber yg dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yg ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yg menyampaikan 1 (satu) ilmu saja & ada orang yg mengamalkannya,maka walaupun yg menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

PERHATIAN: Thepostbd.com  tdk akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen Negatif yg diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen Negatif anda disini.

Pihak Admin juga tdk mampu utk memantau kesemua komen yg ditulis disini. Segala komen adalah hak & tanggungjawab anda sendiri.

About admin

Check Also

(VIDE0) Pelajar Tinggal Bawah Jambatan Tepi Sungai Undang Seb4k Netizen

(VIDEO) Pelajar Tinggal Bawah Jambatan Tepi Sungai Undang Sebak Netizen Keadaan sebegini amatlah pɛrit utk …

Leave a Reply

Your email address will not be published.