Home / Semasa / Pengalaman Mendebarkan Berurus Niaga Jual Beli Kereta Dengan Seorang Bilionair Malaysia

Pengalaman Mendebarkan Berurus Niaga Jual Beli Kereta Dengan Seorang Bilionair Malaysia

Jarang sekali kita dengar seseorang yg sudi menceritakan kisah pengalamannya ketika berurus niaga dengan hartawan hebat di Malaysia yg melibatkan nilai jualan yg besar.

Jika hanya berstatus jutawan, mungkin sudah agak biasa kita dengar. Yang berlagak ‘ala-ala jutawan’ pun dah hampir setiap hari kita sendiri pun pernah alami, betul tak?

Kisah penuh saspens berikut dikongsikan oleh Firdaus Musa melalui akaun Facebooknya. Menurut beliau, urus niaga tersebut sebenarnya telah lama berlaku.

Walaupun tdk boleh disamatarafkan dengan mega bilionair dunia seperti Elon Musk, Jeff Bezos, Bill Gates & Mark Zuckerberg, perkongsian ini dibuat oleh beliau bagi memberi sedikit gambaran kepada masyarakat mengenai golongan ‘kayangan’ sebenar yg terdapat di Malaysia.

Tangkap layar dari Facebook Firdaus Musa– Tangkap layar dari Facebook Firdaus Musa

“Jangan lambat, sebelum ni Dato’ dah cancel dengan dealer lain hanya sebab lambat”.

“Saya perlukan model ‘sekian’, & saya mahukan hanya 4 seater? Boleh dapat?”

“Boleh, tapi perlu sedikit masa sebab model dengan 4 seater memang susah nak dapat,” aku jawab pendek.

“How much?”

“Around 3 juta ,” kata aku. “Perlukan downpayment 50% & selebihnya sebelum kereta sampai perlu selesaikan habis.”

“Boleh nego?”, aku jawab, “Boleh”, & pasti ada ruang utk tawar-menawar.

Keesokan harinya, PA Dato’ call aku katanya cek dah siap, boleh ambil di ofis.

Tertera di cek bertulis, dua juta lima ratus ribu sahaja. Seronok, pada masa yg sama seram. Seronok sebab dapat booking macam ni punya banyak. Seram sebab takut lambat deliver.

Klien dah bayar, tapi kereta tak nampak batang hidung lagi. Mampus. 2 hari tak tidur tunggu if di UK ada kereta yg available.

Syukur. The next day ada dealer di UK updated iklan sebiji macam klien nak.

Tak banyak pusing, terus lock. Dan straight away inform klien. Hantar video segala detail berkenaan model yg dia nak. Dia pun tak banyak soal.

Dia cakap, “Okey, saya nak yg ini”. Disertakan dengan baki payment 500K.

Cukup mudah & tak banyak songeh.

Booking air freight. Dalam 4 hari kereta sampai.

Kereta sampai je terus bawa ke Puspakom. Petang terus register.

“Dato’ nak single digit atau dua digit nombor plate?”

“Pakai running saja Firdaus. Saya tak mahu fancy.”

Terkedu kejap, jarang aku dapat permintaan macam ni.

Polish elok-elok, pastikan semua dalam keadaan baik, pantang ada signal bukan-bukan je keluar aku dah tak tenteram. Syukur semua selesai baik.

Waktu deliver aku call, “Dato’, saya hantar di lobi ofis okey?”, tanya aku.

“Jangan Firdaus, parking saja di basement. Segan saya”.

Aku takut sebenarnya kalau dia check ada complain itu ini. Tapi sangkaan aku meleset dengan cemerlang.

Dia datang terus masuk & tanya sekadar perlu.

“Ini button ap4? Ini ap4? Ini macam mana nak buka?”. Lepas tu duduk seat belakang.

Aku cuma dengar dia cakap, “Haa yg ni baru best. Terima kasih usahakan juga kereta ini utk saya. Apa-ap4 nanti cakap dengan driver saya”.

Mungkin ini yg dikatakan, rezeki itu datang dari arah yg tdk disangka-sangka.

Mudah serba-serbi. Down to earth and classy!

The rest is history.

Short, simple and yet scary.

Foto dari Facebook Firdaus Musa– Foto dari Facebook Firdaus Musa

Definisi yg aku kategorikan bila deal dengan ‘billionare’.

Ingat, ni ‘billionare’, bukan ‘millionare’.

This is your attitude when you have eveything.

Moral of the story.

Pengalaman deal dengan billionare memang membuka mata kita utk ketahui, siapa yg betul-betul kaya dengan siapa yg baru nak kaya atau acah-acah nak tunjuk kaya.

Rendah diri tak menjadikan kau miskin, menunjuk-nunjuk tak menjadikan kau betul-betul kaya.

Learn the difference.

Sumber: Firdaus Musa

Apa pendapat anda? Sudah Baca, Jangan Lupa Memberi Komen, LIKE Dan SHARE YA Semoga Bermanfaaat Terima kasih!

Media Harian menyajikan informasi sosial kemasyarakatan & kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset & pengumpulan data seperti foto & video dari berbagai sumber yg dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yg ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yg menyampaikan 1 (satu) ilmu saja & ada orang yg mengamalkannya,maka walaupun yg menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

PERHATIAN: Thepostbd.com  tdk akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen Negatif yg diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen Negatif anda disini.

Pihak Admin juga tdk mampu utk memantau kesemua komen yg ditulis disini. Segala komen adalah hak & tanggungjawab anda sendiri.

About admin

Check Also

Yusuf Al-Qaradawi meninggal dunia | Article Update

Ulama terkenal, Syeikh Yusuf Abdullah al-Qaradawi, dilaporkan telah meninggal dunia hari ini pada usia 96 …

Leave a Reply

Your email address will not be published.