Home / Viral / MerdekaMalaysia / Kerajaan cadang lebih banyak terowong Smart, ‘kota takungan’ bagi menanggani bencana banjir
k’jaan-cadang-lebih-banyak-terowong-smart,-‘kota-takungan’-bagi-tangani-banjir

Kerajaan cadang lebih banyak terowong Smart, ‘kota takungan’ bagi menanggani bencana banjir

Kerajaan bersetuju secara prinsip cadangan untuk membina lebih banyak terowong jalan raya dan pengurusan air ribut dan terowong (terowong Smart) dalam usaha mengurangkan banjir pada masa hadapan.

Satu lagi cadangan yang diberikan secara sepintas lalu adalah agar perancangan bandar kerajaan merujuk kepada ‘bandar span’ seperti China dan ‘kota takungan’ seperti Belanda.

Ini adalah antara 17 cadangan jangka pendek dan jangka panjang yang diberikan oleh Kementerian Alam Sekitar dan Air semasa mesyuarat jawatankuasa pengurusan bencana kerajaan semalam.

Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob menyenaraikan cadangan itu secara ringkas dalam satu kenyataan hari ini.

Kemelesetan tropika mencetuskan banjir kilat di Lembah Klang dan kawasan sekitarnya pada Disember lalu.

Ini diikuti dengan hujan monsun yang menyebabkan banjir di negeri lain khususnya di pantai timur Semenanjung.

Menurut senarai itu, cadangan berkenaan adalah untuk membina lebih banyak terowong Smart khususnya di kawasan bandar berkepadatan tinggi seperti Shah Alam.

Pada masa ini terdapat satu terowong Smart di Kuala Lumpur. Dalam keadaan biasa terowong digunakan bagi laluan kenderaan. Apabila banjir, air dialihkan ke terowong untuk mengurangkan banjir.

Sementara itu, turut dicadangkan kerajaan membina kawasan penempatan yang “berdaya tahan” seperti ‘bandar span’ di China.

Secara ringkasnya, ‘bandar span’ ialah falsafah reka bentuk bandar yang membolehkan lebih banyak air diserap ke dalam tanah yang boleh ditapis untuk digunakan semula.

Bandar sedemikian sepatutnya mempunyai lebih banyak ruang hijau yang bertindak sebagai penapis air semula jadi, lebih banyak reka bentuk berliang untuk jalan raya dan laluan pejalan kaki, dan juga bumbung “hijau” yang boleh menampung dan menapis air sebelum ia dikeluarkan.

Bagi “bandar takungan” ala Belanda, Ismail Sabri tidak menghuraikan perkara ini.

Walau bagaimanapun, dipercayai bahawa ini boleh merujuk kepada falsafah reka bentuk bandar yang semakin berkembang di Belanda, di mana bandar membina kemudahan seperti garaj tempat letak kereta dan taman, yang boleh bertindak sebagai kolam takungan air kecemasan apabila banjir berlaku.

Ahli Parlimen pembangkang di Kuala Lumpur sebelum ini mendakwa enam kolam tadahan telah diberi hak milik untuk pembangunan, yang dikatakan boleh memburukkan lagi banjir di ibu negara pada masa hadapan. SPRM sedang meneliti dakwaan tersebut.

Sementara itu, cadangan lain yang dipersetujui kerajaan secara tentatif termasuk menaik taraf, melebarkan dan mendalamkan sungai-sungai utama, meningkatkan ketinggian tebing banjir, membina lebih banyak halangan banjir, dan membina empangan dan stesen pintu air.

Turut diberi persetujuan sepintas lalu ialah memindahkan kampung berisiko tinggi di tepi sungai ke kawasan yang lebih tinggi, menguruskan penebangan hutan, dan memasukkan penilaian risiko banjir dalam kelulusan perancangan bandar.

Turut diperkatakan bahawa kerajaan menubuhkan “Pusat Ramalan Cuaca Numerikal Kebangsaan”, dan sistem ramalan dan amaran banjir berdasarkan kecerdasan buatan, serta sistem amaran banjir lumpur.

Stesen pemerhatian cuaca juga akan dinaik taraf.

Cadangan jangka pendek termasuk melengkapkan pusat pemindahan dengan pancuran mandian dan bilik air, dan stor untuk menyimpan keperluan asas seperti khemah dan tilam, serta menggunakan asrama sekolah sebagai tempat perlindungan.

Kerajaan negeri dan pihak berkuasa tempatan juga akan bertanggungjawab untuk memastikan sistem perparitan berfungsi dengan baik.

Apa pendapat anda? Sudah Baca, Jangan Lupa Memberi Komen, LIKE Dan SHARE YA Semoga Bermanfaaat Terima kasih!

Media Harian menyajikan informasi sosial kemasyarakatan & kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset & pengumpulan data seperti foto & video dari berbagai sumber yg dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yg ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yg menyampaikan 1 (satu) ilmu saja & ada orang yg mengamalkannya,maka walaupun yg menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

PERHATIAN: Thepostbd.com  tdk akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen Negatif yg diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen Negatif anda disini.

Pihak Admin juga tdk mampu utk memantau kesemua komen yg ditulis disini. Segala komen adalah hak & tanggungjawab anda sendiri.

About mohd cucu

Check Also

pegawai-sprm-guna-as$6.94-juta-wang-rampasan-beli-aset-mewah-–-dpp

Pegawai SPRM guna AS$6.94 juta wang rampasan beli aset mewah – DPP

Penguasa Kanan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Shahrum Nizam baruddin telah menggunakan sebahagian wang rampasan …

Leave a Reply

Your email address will not be published.