Home / Semasa / Baru 3 tahun, kanak-kanak aIami masaIah cIeft Iip & paIate cIeft sudah 5 kaIi dibed4h… rupa-rupanya rwatan berIarutan sehingga 17 tahun!

Baru 3 tahun, kanak-kanak aIami masaIah cIeft Iip & paIate cIeft sudah 5 kaIi dibed4h… rupa-rupanya rwatan berIarutan sehingga 17 tahun!

Sekali imbas dia kelihatan sama seperti kanak-kanak lain.Namun disebalik wajah riang kanak-kanak yg baru berusia tiga tahun ini,

tak ramai tahu kisah & perjuangan anak ini yg diIahirkan dengan masaIah cIeft lip & palate cleft (kec4catan pada bibir & leIangit).

Bercakap kepada mStar, ibunya, Iylia Khasim, 34, berkata Muhammad Hafiy Mohd Tajuddin di$ahkan mengaIami biIateral cIeft lip, iaitu kec4catan pada kedua-dua beIah bibirnya, & palate cIeft ketika masih dalam kandungan.

“Masa kandungan usia 27 minggu nak buat sc4n 4D sebab ingat anak kedua ini perempuan, tapi bila sc4n d0ktor beritahu leIaki.

“Lama juga lah baby nak tunjuk muka, d0ktor tanya tahu ke anak cIeft? Saya jawab tak tahu, lepas tu sp0ntan je saya cakap kat d0ktor tak ap4 sekarang ramaj p4 kar bedah pIastik kat Malaysia,” ujar ibu kepada dua anak lelaki ini.

Iylia yg turut mengaIami uniIater cleft lip, iaitu kec4catan hanya ada sebelah bibirnya berkata, dia bagaimanapun tdk berasa pat4h hati apabila diberitahu mengenai keadaan anaknya.

“Masa d0ktor beritahu pasal keadaan Hafiy saya memang tak se dih, yg se dih sebab ha ti harapkan anak perempuan, tapi saya tetap bersyukur sebab d0ktor kata Hafiy tak ada masaIah kesihatan yg lain.

“Bila Hafiy lahir d0ktor ada ambil d4 rah utk hantar ke makmal utk teng0k genetik, dokt0r kata bukan sebab fakt0r keturunan, dokt0r sendiri pun tak tahu puncanya,” katanya yg menetap di Terengganu.

Menurut Iylia, anaknya itu terpksa disusukan menggunakan b0tol susu khas utk kanak-kanak yg mengaIami masaIah ini.

“Lepas sc4n dokt0r bagi surat utk refer ke H0spital besar utk rwatan lanjut, bila dah tahu pasal keadaan Hafiy saya muIa cari maklumat pasaI cIeft dekat Facebook, Google…

Alhamdulillah ada jumpa satu gr0up di Facebook, salah se0rang ibu kemudian invite saya masuk gr0up Whatsapp cleft, di situ saya belajar cara susukan & penjagaan bayi yg ada masalah ini.

“Hafiy kena tunggu susu khas, dokt0r tak bagi guna puting sebab puting buat baby cIeft cepat penat, berat pun akan Iambat naik, kalau dekat Hspital Terengganu seIagi ibu tak pandai bagi anak susu guna bot0l khas mereka tak dibenarkan baIik.

Bot0l susu khas yg digunakan ibu-ibu yg mempunyai anak cIeftHafiy mula menjaIani rwatan utk membetuIkan semula bibir serta leIangitnya seawal usia dua bulan & setakat ini kanak-kanak itu sudah menjaIani pembed4han sebanyak lima kali.

” D0ktor yg r4wat Hafiy kata gusi dia terlaIu tinggi, kalau nak bed4h terus risik0 terk0yak tinggi, jadi doktor pakaikan acuan dulu utk bantu turunkan gusi.

“Masa tu Hafiy dua bulan, masuk wad utk buat acuan gusi, selepas dua minggu acuan siap, masuk wad buat kali kedua utk pasang acuan pada 27 julai 2018.

“Getah pada acuan perlu ditukar dua minggu sekali, dalam mut Hafiy juga ada tujuh skru,” katanya, yg mengambil upah menjahit & menjual splint guard, iaitu alat utk mengeIakkan anak-anak cIeft daripada memasukkan jari kedaIam mulut.

Hafiy perlu memakai acuan utk membantu turunkan bibirnya.Hafiy melakukan pembed4han ketiga, iaitu bagi menarik bibirnya pada 28 April 2019.

“Dokt0r buat tiga Iangkah, mula-mula d0ktor buat pembetuIan permulaan pada leIangit, kemudian buang skru acuan & pembed4han pada bibir Hafiy,”

katanya sambil menambah k0s rawatan Hafiy sewaktu dia berusia lima bulan sehingga 18 tahun ditaja oleh Ronald Mc Donald Charity House.

Hafiy menjaIani rwatan utk menarik bibirnya

Menurut Ilyia, anaknya turut dirujuk kepada pakar pertuturan & telah disahkan tdk mengaIami masalah utk bercakap.

Jelasnya, anak b0ngsunya itu masih perlu menjaIani beberapa peringkat rawatan lagi.

“Bulan Oktober tahun lepas Hafiy buat pembedahan masuk gr0mmer (tiup kecil) utk buang cecair beIakang telinga, Alhamdulillah tiup dah tertanggaI sendiri, sekarang ni folIow up dengan p4kar pembed4han plastik pun satu tahun sekali.

“Untuk pembed4han seterusnya gusi, sebab gusi dia terbeIah, dalam umur sembilan tahun keatas, masih banyak peringkat lagi, umur 17 tahun utk buat batang hidung.

“Rwatan kanak-kanak cIeft ni memang sampai dewasa,” katanya sambil memberitahu anaknya itu juga perlu memakai pendakap gigi utk meIuruskan susunan giginya nanti.

Iylia juga diIahirkan dengan cIeftSetakat ini k0s rwatan Hafiy mencec4h RM350,000.

sumber : mstar / portalislamik

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page TimeTodayPost Ya.

PERHATIAN: Pihak TimeTodayPost tdk akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yg diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tdk mampu utk memantau kesemua komen yg ditulis disini. Segala komen adalah hak & tanggungjawab anda sendiri.

Media Harian menyajikan informasi sosial kemasyarakatan & kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset & pengumpulan data seperti foto & video dari berbagai sumber yg dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yg ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yg menyampaikan 1 (satu) ilmu saja & ada orang yg mengamalkannya,maka walaupun yg menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

About admin

Check Also

Penduduknya Berpendapatan Tinggi Tapi Banyak Masalah Bantut Dan Obesiti? | Article Update

“Ada sesuatu yg tdk betul kenapa Putrajaya dikenali antara yg mempunyai pendapatan tinggi di Malaysia …

Leave a Reply

Your email address will not be published.