Home / Semasa / Ikutilah Suruhan Nabi | Janganlah Menjadi Imam ‘Syok Sendiri’

Ikutilah Suruhan Nabi | Janganlah Menjadi Imam ‘Syok Sendiri’

Sebagai umat Islam, kita digalakkan utk solat berjemaah di masjid mahupun surau. Menjadi seorang Imam juga merupakan satu saranan k3rana pahala melaksanakannya juga amatlah besar.

Semasa kita menjadi imam yg menjadi ketua ketika solat berjemaah, adalah dinasihatkan agar kita elak utk menjadi imam ‘syok sendiri’. Inilah yg diulas oleh seorang pengguna Facebook Mohd Hanif. Mari kita ikuti penulisan beliau.

DI ANTARA PERBUATAN NABI & PERINTAH DARI NABI.

Saya tertarik melihat posting Murobbi Ustaz Shahrizan Daud At Turabi hafizaHULLAH semalam. Sedikit ulasan dari saya yg dhoif.

Daripada al-Nu’man bin Basyir RA, bahawa Nabi Shallallahu ‘alaihi wassalam:

كَانَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يَقْرَأُ فِي الْعِيدَيْنِ، وَفِي الْجُمُعَةِ بِسَبِّحِ اسْمَ رَبِّكَ الْأَعْلَى، وَهَلْ أَتَاكَ حَدِيثُ الْغَاشِيَةِ

“Adapun Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wassalam membaca (di dalam solat) pada hari Jumaat & hari Raya.

“سَبِّحِ اسْمَ رَبِّكَ الْأَعْلَى” & “وَهَلْ أَتَاكَ حَدِيثُ الْغَاشِيَةِ.” [Riwayat Muslim (878)]

Ada juga riwayat di mana Rasulullah Shallallahu alaihi wassalam membaca Surah al-Jumaah pada rakaat pertama diikuti dengan Surah al-Munafiqun pada rakaat kedua ketika mengimami solat Juma’at.

imam syok sendiri

Dalam kaedah fiqh, apabila bertemu dua hadits yg mana satu adalah perbuatan Nabi sementara satu lagi perintah atau suruhan dari Nabi, maka hendaklah didahulukan perintah/suruhan dari Nabi Shallallahu ‘alaihi wassalam.

Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wassalam bersabda:

إِذاَ صَلَّى أَحَدُكُمْ بِالنَّاسِ فَلْيُخَفِّفْ

“Apabila salah seorang di antara kalian mengimami solat, maka ringankanlah solatnya”. (HR. Bukhari & Muslim)

Begitu juga dengan hadits ini:

الْغَدَاةِ مِنْ أَجْلِ فُلَانٍ مِمَّا يُطِيلُ بِنَا فَمَا رَأَيْتُ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فِي مَوْعِظَةٍ أَشَدَّ غَضَبًا مِنْهُ يَوْمَئِذٍ ثُمَّ قَالَ إِنَّ مِنْكُمْ مُنَفِّرِينَ فَأَيُّكُمْ مَا صَلَّى بِالنَّاسِ فَلْيَتَجَوَّزْ فَإِنَّ فِيهِمْ الضَّعِيفَ وَالْكَبِيرَ وَذَا الْحَاجَةِ

”Ada seorang lelaki berkata kepada Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wassalam : “Wahai Rasulullah Aku ini terlambat daripada solat disebabkan ada fulan yg memanjangkan solat ketika dia mengimami kami. Kata Abu Mas’ud : Aku tdk melihat Rasulullah marah pada hari Baginda memberi peringatan melainkan pada hari tersebut. Kemudian Nabi bersabda : Sesungguhnya ada di antara kalian yg akan lari. Sesiapa yg menjadi imam maka ringkaskan. Ada dalam kalangan makmum yg lemah, ada yg tua & ada yg mempunyai hajat (utk diselesaikan).”

Riwayat Al-Bukhari (702)

Seringkali saya menyentuh hal ini agar para Imam meringkaskan bacaan solat tambahan pula masuknya waktu Subuh dah lambat.

Masuknya waktu solat Juma’at juga dah lambat. Waktu Subuh fikirkan jemaah yg nak pergi kerja, hantar anak sekolah & sebagainya. Begitu juga pada hari Juma’at, ramai yg terkejar-kejar masuk kerja.

imam syok sendiri

Tahniah diucapkan kepada Murobbi Ustaz Shahrizan Daud at-Turabi hafizaHULLAH k3rana faham tugas Imam utk meraikan jemaah di belakangnya.

Janganlah menjadi Imam “syok sendiri” saja, mentang-mentanglah hari Juma’at ramai jemaah, ketika itulah nak dibaca surah-surah yg panjang sambil dialunkan lagu seumpama seorang qari yg bertanding tilawah Al-Quran.

Sumber: Mohd Hanif

Apa pendapat anda? Sudah Baca, Jangan Lupa Memberi Komen, LIKE Dan SHARE YA Semoga Bermanfaaat Terima kasih!

Media Harian menyajikan informasi sosial kemasyarakatan & kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset & pengumpulan data seperti foto & video dari berbagai sumber yg dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yg ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yg menyampaikan 1 (satu) ilmu saja & ada orang yg mengamalkannya,maka walaupun yg menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

PERHATIAN: Thepostbd.com  tdk akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen Negatif yg diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen Negatif anda disini.

Pihak Admin juga tdk mampu utk memantau kesemua komen yg ditulis disini. Segala komen adalah hak & tanggungjawab anda sendiri.

About admin

Check Also

Bekas isteri bongkar Tegar kerap DM kenalan, ‘jual’ cerita sedih.

Berita penceraian penyanyi Indonesia, Tegar Septian siang tadi agak mengejutkan ramai k3rana dia amat dikenali …

Leave a Reply

Your email address will not be published.