Home / Terkini / Hanya mengunakan RM 3000 dah boleh masuk malaysia

Hanya mengunakan RM 3000 dah boleh masuk malaysia

Sebahagian etnik R0hingya yang diperiksa Kementerian Dalam Negeri (KDN) di Pangsapuri Taman Sutera, Seberang Jaya, Pulau Pinang pada Selasa (foto bawah)

SEBERANG JAYA – Se0rang penghuni etnik R0hingya di Pangsapuri Taman Sut’eradi sini mengakui dirinya terpaksa membay’ar sejumlah RM3,000. untuk memasuki Malaysia.

Hanya dikenali sebagai Amnullah, 34, dia men’gakui masuk ke dalam nega’ra dengan menaiki bot dari Thailand’.

“P4da awalnya, s4ya datang sendirian dan tidak membawa isteri dan 4nak. H4nya beberapa tahun kemudian”, baru isteri s4ya datang dengan seorang anak s4ya yang sekarang berumur 10 tahun.

“Mas4 itu, isteri saya terpaksa membayar RM4,000 untuk masuk ke sini (Malaysia),” katanya ketika ditemui Sinar Harian dalam operasi Kementerian Dalam Negeri (KDN) di sini pada Selas4.

Mencerita”kan lebih lanjut, Amnullah berkata, ada antara rakannya yang menin*ggal dunia di dalam bot sewaktu perjalanan masuk ke Malaysia, malah ma*yat tersebut terpaksa dibuang ke laut atas sebab” tertentu.

Dalam pad4 itu, dia yang kini memiliki tiga anak masing-masing” berusia tujuh bulan, tiga tahun dan 10 tahun kini menyewa rumah dengan h4rga RM500 sebulan”.

Amnullah ketik4 ditemui Sinar Harian selepas pemeriksaa”n Kementerian Dalam Negeri (KDN) di Pangsapuri Taman Sutera, Sebe”rang Jaya pada Selasa.

Katanya, dia sudah berad4 di Pulau Pinang lebih 10 tahun dan han”ya bekerja sendiri dengan gaji harian sekitar RM60 hingga RM70 bergantung up4h atau kerja yang dilakukannya.

“Saya syukur berada di sini, boleh hidup dan boleh jalan cari makan. Sangat beza di negara asal kerana” kami (R0hingya) ditindas.

“Bila negar4 asal sudah selesai (aman), saya akan pulang,” katanya.

Sementara itu, dalam operasi yang disertai pelbagai 4gensi dalam KDN, ser4mai 96 orang etnik R0hingya diperiksa di Rumah Pangsa Jalan Terubuk membabitkan 33 lelaki, 25 wanita selain 19 kanak-kanak lelaki serta 19 kanak-kanak perempuan.

Di Pangsa’puri Taman Sutera pula, seramai 67 etnik R0hingya diperiksa terdiri daripada 25 lelaki serta 23 wanita, manakala selebihnya membabitkan sembilan kanak-kanak lelaki dan 10 kanak-kanak”perempuan.

Difahamk4n, kesemua mereka memiliki k4d Suruhanjaya Tinggi Bangsa-Bangsa Bersatu Mengenai Pelarian (UNHCR) dan tidak boleh dita*han oleh pihak berkuasa di negara ini – Sinar Harian

Media Harian menyajikan informasi sosial kemasyarakatan & kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset & pengumpulan data seperti foto & video dari berbagai sumber yg dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yg ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yg menyampaikan 1 (satu) ilmu saja & ada orang yg mengamalkannya,maka walaupun yg menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

About admin2

Check Also

Arab Saudi Benarkan Pemeg4ng Visa Pelancong Untuk Tun4i Umrah

Kementerian Haji dan Umrah Arab Saudi mengumumkan bahawa sesiapa yang. memiliki visa pelancong dan visa …

Leave a Reply

Your email address will not be published.