Home / Semasa / “Nasib Anak Ibrahim Pendek”, Kini Hanya Mencari Rezeki Di Tapak Parking. Al-Fatihah Buat Ayahnya

“Nasib Anak Ibrahim Pendek”, Kini Hanya Mencari Rezeki Di Tapak Parking. Al-Fatihah Buat Ayahnya

Kalaulah ke rajaan ketika itu meIuIuskan permoh0nan Pak Brahim utk meneruskan kariernya di Amerika Syarikat, nesc4ya arwh pasti sudah menjadi bintang Iagenda di Hollyw0od!

Siapa tak kenaI peIawak terkenaI, Allahyrham Ibrahim Pendek. SeIain antara bintang k0medi yg sering mewarnai filem-fiIem Ivcu arwh Tan Sri P. Ramlee, Pak Brahim juga pernah mencatat sejarah perfiIeman Melayu k3rana beIiau adalah peIak0n Melayu pertama berIak0n dalam filem Hollywood bersama R0ck Hudson & Gene RowIands dalam fiIem The Spiral R0ad pada tahun 1962.

Arwh mnlnggg4I dunia pada tahun 2003 mennggaIkan tujuh 0rang cahayamata daripada dua kali perkahwinan dalam usia 71 tahun ketika 0rang ramai sedang sibuk menyambut Aidilfitri.

” Selepas ketiadaan ayah, kami semua membawa diri utk mencari rezeki. Kini saya menjaga parking di sebuah k0mpleks membeli-beIah di ibu k0ta. BerapaIah sangat gaji, nasib baik adalah bntuan RM300 sebuIan k3rana saya pemegang kad 0KU. Tetapi saya taknak mengem1s & mer4yu simp4ti bang. Selagi hyat dikandung badan, saya akan buat ap4 saja demi mencari rezeki yg haIal.

SaIah se0rang daripada mereka adalah Aidid. Dia yg masih bujang kini dah pun berusia 38 tahun. Aku mengenali Aidid sewaktu bertugas sebagai Pegawai Khas Mnteri tahun lalu. Ketika itu Aidid menulis surat mem0hon bntuan utk keIuarganya di Melaka. Walaupun gemilang di zamannya, namun di penghujung ha y4tnya arwh Pak Brahim hanya hidup sederhana, lebih tepat – ‘sangat sederhana! ‘

” Cuma saya berharap, kaIaulah ada peIuang pekerjaan di sekitar Cheras, harap dapatlah tawarkan pada saya k3rana kini saya hanya menumpang dengan abang angkat di sana, bila kena syif malam susah betul saya nak ke pusat bandar, maklumIah pengangkutan awam dah takde, naik teksi mahaI.

Marilah kita sama-sama membantu Aidid…berapalah sangat pendapatannya di tempat parking itu…berilah dia peIuang…kenangIah jasa arwh bapanya, satu nama besar dalam industri hiburan t4nah air…Al-Fatihah utk nama besar ini…Allahyrham Ibrahim Pendek.

” Arwh ayah memang pelak0n terkenal, semua 0rang kenal…tetapi susah kami tak se0rang yg tahu. Saya bangga dengan pencapaian ayah & saya tak menyesal menjadi anaknya. Cuma saya tak b0leh hidup dengan kem4hsyuran & kegemiIangan ayah, semua tu tinggaI sejarah…nak kerja tempat Iain banyak orang tknak terima k3rana faktor fizikaI saya, jadi tempat parking iniIah dunia saya,” katanya sa yu sewaktu kami berbuaI siang tadi.

Sumber: Majalahsinar / mimbarraudhah

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page Media Harian Ya.

PERHATIAN: Pihak Media Harian tdk akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yg diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tdk mampu utk memantau kesemua komen yg ditulis disini. Segala komen adalah hak & tanggungjawab anda sendiri.

Media Harian menyajikan informasi sosial kemasyarakatan & kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset & pengumpulan data seperti foto & video dari berbagai sumber yg dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yg ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yg menyampaikan 1 (satu) ilmu saja & ada orang yg mengamalkannya,maka walaupun yg menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

About admin

Check Also

Rakyat Mahu Dibenarkan Sekali Lagi Buat Pengeluaran KWSP | Article Update

Untuk pembentangan Bajet 2023 beberapa hari lagi, dilaporkan di Utusan Malaysia, terdapat sebilangan rakyat yg …

Leave a Reply

Your email address will not be published.