Home / National / perniagaan lepas bersara, jual seekor RM5000. Daging 65 sekilogram

perniagaan lepas bersara, jual seekor RM5000. Daging 65 sekilogram

“TI’DAKsangka, menternak rusa mampu  menjana pendapatan . walau’pun dagingnya agak mahal,” kata pesara kera’jaan, Mohd Zaid Zakaria, 58.

Beli4u yang tinggal di Kampung. Sungai Sam, Kuala Krai, Kel’antan menternak rusa sejak lapan tahun lepas selepas bersara daripada Lembaga Kemajuan Kel’antan Selatan (Kesedar).

Uj4rnya, pada peringkat awal, dia menternak rusa hanya sekadar hobi semata-mata untuk memenuhi masa lapang.

“Sebagai ora’ng .pencen, saya mempunyai. banyak masa terluang. Tet4pi  saya tidak boleh duduk diam kerana sudah terbiasa bekerja sejak dari dulu, saya mula” mencari sesuatu idea untuk dilakukan.

“Oleh itu, s4ya ambil inisiatif menternak rusa untuk memenuhi masa. yang terluang daripada membazir begitu sahaja,” katanya ketika ditemui baru-baru ini oleh Harian Metro.

Seb4gai permulaan, dia mengeluarkan bajet permulaan sebanyak RM13,500 untuk membeli lima rusa induk daripada seorang pen’ternak di Sungai Jin, Kuantan, Pahang.

Katanya, rusa perlu .dikurung di dalam k4ndang sekurang-kurangnya . Enam jam sehari supaya mudah dijinakkan.

Menurutnya lagi, tanpa pengalaman dia tidak menyangka ternakan rusa baka jenis Timorensis itu cepat membiak.

“Melih4t keadaan itu saya jadi exited dan mula nampak potensi besar apabila permintaan terhadap daging rusa meningkat biarpun harganya agak mahal.

“Saya mula serius menternak rusa dengan membeli beberapa ekor sedikit demi sedikit untuk memenuhi permintaan pelanggan.

“Bukan saja ada yang nak beli daging, malah tidak kurang pula yang mahu membeli rusa hidup hingga ada permintaan dari luar negeri Kelantan.

“Setakat ini saya sudah menjual sudah 11 rusa dan kini ada 13 ekor lagi termasuk enam rusa betina menunggu masa untuk …beranak,” katanya……

Sel4in .menjual daging rusa dengan harga RM65 sekilogram, beliau juga menjual rusa yang masih hidup antara RM2,000 hingga .RM5,000 seekor.

Beliau berkata, bidang ternakan haiwan itu juga jarang diceburi oleh orang ramai .kerana kerumitan menjaganya.

“Rusa ini perlu dijaga sepanjang masa kerana rusa yang baru dipindahkan masih liar dan sering merempuh pagar. Selain itu, daun kayu perlu diberi sekali sehari dan dedak tiga kali sehari sebagai makanannya.

“S4y4dan isteri mengambil masa lebih ,kurang dua tahun untuk menjinakkan rusa sehingga kami boleh menggosok badan dan kepalanya sekarang,” katanya.

Bagaimanapun, menternak rusa tidak memerlukan kos yang tinggi dan kaedah penjagaan pula jauh lebih jimat berbanding haiwan lain seperti kambing dan lembu.

Beliau berkata, kawasan ternak rusa itu .mempunyai seluas 0.8 hektar berdekatan rumah dan menyediakan tempat seperti habitat asalnya di hutan.

“Untuk keselesaan rusa, saya juga membuat kandang yang lebih luas dan memagar kawasan sekeliling supaya rusa bebas bergerak,”katanya.

Rusa” juga perlu disediakan kemudahan kolam air untuk memudahkan rusa minum air bersih.

Admin – apa kata anda? sudah .baca jangan lupa tinggalkan pendapat di ruangan komen dibawah. Terima kasih sudi membaca.

sumber : rentas asia

 

About admin2

Check Also

Kenaikan el4un lembaga pengarah FGV wajar, tak naik seki4n lama – Felda

KUALA LUMPUR: Semakan elaun lembaga pengarah FGV Holdings Berhad (FGV) disifatkan wajar kerana setelah sekian …

Leave a Reply

Your email address will not be published.