Home / Semasa / Pihak Masjid Akhirnya Jawab Dakwaan Lelaki Di Minta Pindah Dari Saf Depan

Pihak Masjid Akhirnya Jawab Dakwaan Lelaki Di Minta Pindah Dari Saf Depan

Terdahulu  Seorang lelaki di laman sosial Facebook mendakwa diminta oleh pihak pentadbiran sebuah masjid utk beralih saf selepas berada di saf hadapan.

Jelas lelaki yg menggunakan nama Abu Al Zahra itu berkata, pada Jumaat lalu, dia yg datang awal utk mengerjakan solat Jumaat terus ke saf hadapan k3rana saf itu masih kosong kemudian diminta utk beralih saf k3rana didakwa saf hadapan adalah utk VIP & ahli jawatan kuasa masjid.

“Kisahnya hari ini. Datang awal. Dan terus ke saf depan paling kiri sekali. Selepas mendirikan tahyitul masjid, datang pihak pentadbir masjid kata saf depan ni semua khas utk AJK masjid.

“Sejadah yg dilabel hanya sejadah Imam & VVIP sahaja. Dimintanya kita pindah ke saf lain selain saf depan.“Soalan: Apa hukum melarang jemaah yg telah duduk di saf hadapan utk diberi kepada pihak lain?” soalnya.

Tulisnya lagi, saf tersebut masih kosong sehingga statusnya ditulis di Facebook, sehingga pukul 1.19 tengah hari saf tersebut masih lagi kosong.

Ahli Jawatan kuasa (AJK) masjid yg didakwa melakukan perkara itu adalah Masjid Al-Mustakim di Ampang.

Rata-rata orang ramai juga turut meninggalkan komen masing-masing & menyifatkan AJK masjid tersebut tdk perlu memperlakukan hal tersebut.

“Dah ada lagi isu saf depan & masuk masjid ni khas utk golongan-golongan yg dipilih. Kenapa VVIP, AJK masjid ni dapat pahala lebih ke?

“Kalau ada jawatan tu datanglah awal, jangan timbulkan masalah macam ni, orang nak solat janganlah ada halangan yg tak sepatutnya,” jelas Mat Roypi.

“Apa masalah AJK masjid ni, ap4 yg teruk sangat? Cuba jangan ada peraturan mengarut macam ni, dah tu kalau AJK tu tdk datang kosong lah saf tu.

“Di sisi Allah kita semua ni sama, tak kiralah kau ni VIP ke siapa. Tolong la jangan ada ‘double standard’ macam ni lagi,” kata Rosdi Manaf. K! ONLINE

Pihak Masjid Tampil Jelaskan

Pertubuhan Sentuhan Setia Kasih memohon agar tdk tularkan perkara yg menga.ibkan masjid tanpa menyiasat terlebih dahulu.

Perkara tersebut berkaitan mengenai seorang lelaki yg memuat naik status berkaitan pihak pentadbiran sebuah masjid utk beralih saf selepas berada di saf hadapan.

Melalui Facebook Pertubuhan Sentuhan Setia Kasih berkata, pihaknya mengakui kehadiran pemuda tersebut utk mengerjakan solat Jumaat pada Jumaat lalu.

Tambahnya, saf hadapan itu dikhaskan kepada ahli jawatan kuasa Masjid Al-Mustaqim di Ampang k3rana mereka hadir lebih awal.

“Betul beliau lelaki itu hadir awal di masjid. Tetapi, imam & bilal Masjid Al-Mustaqim, Ampang ada 12 orang. Mereka ahli jawatankuasa masjid hadir awal di masjid.

“Mereka menjaga pintu masuk, jaga pintu dewan, jaga laluan masuk. Jadi mereka memang awal lagi hadir & selayaknya mereka di hadapan,” kata kenyataan yg dimuat naik dalam akaun Facebook tersebut hari ini.

Tambah pihaknya lagi, d.akwaan lelaki tesebut antara perkara yg menga.ibkan masjid yg merupakan rumah Allah.

“Mohon tdk tularkan perkara a.ibkan masjid tanpa siasat. Saya sendiri berurusan pengurusan jenazah di Masjid Al-Mustaqim ini.

“Mereka menggunakan duit tabung masjid utk pengurusan secara percuma bagi anak kariah mereka. Sangat telus. Sama-sama kita menjaga rumah Allah,” katanya.

Kredit : Kosmo

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima kasih Dan Jangan Lupa Tekan Like Page Kami Di Bawah Artikel ni.

PERHATIAN: Pihak kami tdk akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yg diberikan oleh pembaca kami.

Pihak kami juga tdk mampu utk memantau kesemua komen yg ditulis disini. Segala komen adalah hak &  tanggungjawab anda.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini.

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yg menarik & menghiburkan di bawah ini yg dikongsikan seperti berikut:

Media Harian menyajikan informasi sosial kemasyarakatan & kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset & pengumpulan data seperti foto & video dari berbagai sumber yg dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yg ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yg menyampaikan 1 (satu) ilmu saja & ada orang yg mengamalkannya,maka walaupun yg menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

About admin

Check Also

Bekas isteri bongkar Tegar kerap DM kenalan, ‘jual’ cerita sedih.

Berita penceraian penyanyi Indonesia, Tegar Septian siang tadi agak mengejutkan ramai k3rana dia amat dikenali …

Leave a Reply

Your email address will not be published.