Home / Inspirasi / Berhenti Kerj4 Juruteknik, Balik K4mpung Ternak K4mbing Tenusu

Berhenti Kerj4 Juruteknik, Balik K4mpung Ternak K4mbing Tenusu

JERTIH: Minat, mendalam terhadap bidang penternakan mendorong, bekas juruteknik menjual rumah didia’minya untuk berhijrah. ke kampung halaman bagi menternak kambing.

Syaderi Abdul Latif, 44, berkata selain menjual rumahnya. di Semenyih, Selangor, lapan tahun lalu, beliau turut. berhenti kerja. unt’uk pulang ke Kampung Kubang Depu, Hulu Besut, walaupun bakal digelar ‘pengembala kambing’.

Sebagai permulaan beliau. membeli 15 ekor .kambing pedaging, dan terpaksa hidup. berjimat’-cermat kerana pendapatannya .tidak tetap, biasanya di bawah RM1,000 sebulan.

“Bagaimanapun, pada 2017 saya mula menukar strategi daripada .memelihara .kambing pedaging kepada kambing tenusu. Ketika itu, Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) sedang mencari peserta untuk dilatih bagi menghasilkan susu kambing,” ujarnya ketika ditemui, baru-baru ini.

Bapa kepada tiga anak itu berkata, beliau mengikuti program sistem pawah. yang diilhamkan .UniSZA dengan membekal’kan. setiap peserta sebanyak lima ekor induk kambing baka ‘UniSZA Saanen’ serta diajar cara. menjaga haiwan tersebut bagi menghasilkan susu. bermutu.

Menerusi program itu, Syaderi mula mengeluarkan modal sekitar RM150,000 bagi ‘menambah 10 ekor lagi kambing .susu dan mem’buat kandang baharu.

“Dulu saya sering diperli (dipersenda) orang kampung kerana menggunakan duit ‘yang banyak untuk bina kandang kambing sehingga .rumah saya yang dalam proses pembinaan tergendala beberapa tahun ‘dan belum siap sehingga kini,” katanya.

Kini, beliau .memiliki kira-kira 80 ekor kambing tenusu setelah membeli baka’ induk dengan harga RM4,000 seekor ‘dan anak. kambing tenusu berharga RM1,500 seekor.

Syaderi berkata, ti’dak ramai. usahawan yang ingin menternak kambing tenusu, kerana sifatnya yang ‘manja’ dan mudah terdedah. kepada penyakit, selain kos pengurusan yang agak tinggi ‘berbanding kambing kamp’ung yang lebih mudah dijaga.

Dengan memelihara haiwan itu, beliau juga mampu memperoleh kir.a-kira 20 hingga 30 kilogram susu kambing segar setiap hari, diproses dan dibotolkan dalam lima perisa iaitu susu kurma, sirap bandung, coklat, jagung dan susu asli.

Susu berkenaan dijual secara borong kepada pembekal dengan harga .RM10 hingga RM15 bagi empat botol bersaiz 250 liter mengikut pakej yang ditawarkan.

“Susu itu tidak boleh terdedah pada suhu bilik dalam tempoh yang lama’ dan .jika ingin. mengekalkan kesegarannya ia perlu dibekukan dan hanya .dikeluarkan apabila .ingin diminum sahaja,” katanya yang kini memasarkan produk keluarannya sehingga ke Kuala Lumpur. – BERNAMA

About admin2

Check Also

Anak Kampung Berusia 13 Tahun Layak Memasuki Pusat Permata Negara Selepas Menduduki 3 Ujian Kelayakan

KUALA PILAH – Ibu bapa kepada seorang remaja berusia 13 tahun tidak menyangka anaknya berjaya …

Leave a Reply

Your email address will not be published.