Home / Semasa / Facebook Dan Instagram Mungkin Ditutup Jika Gagal Dapatkan Data Pengguna? | MyBlog

Facebook Dan Instagram Mungkin Ditutup Jika Gagal Dapatkan Data Pengguna? | MyBlog

Meta Platforms Inc. dilaporkan memberi amaran penutupan perkhidmatan Facebook & Instagram daripada pengguna Eropah sekiranya tdk dapat memindahkan data kepada simpanan pelayar yg berpangkalan di Amerika Syarikat.

Hal ini berpunca ekoran rang undang-undang yg diperkenalkan di negara-negara Kesatuan Eropah yg mana mereka telah melarang sebarang data penggunanya daripada di bawa keluar dari benua Eropah utk diproses.

Sekiranya data dari pengguna Eropah tdk boleh disimpan di pelayar Amerika Syarikat, Meta tdk boleh menggunakannya bagi tujuan pengiklanan & perkhidmatan di Facebook. Perkara ini dimaklumkan menerusi laporan kewangan tahunan Meta yg diterbitkan pada minggu lalu.

Syarikat itu memaklumkan undang-undang & peraturan itu boleh menjejaskan pembangunan produk baharu, kemerosotan reputasi & memaksa syarikat mengubah suai atau menghentikan cara perniagaan sedia ada.

Facebook Mahu Kurangkan Boomers Golongan Muda

Untuk makluman, Kesatuan Eropah memperkenalkan Peraturan Perlindungan Data Umum (GDPR) pada 2018 yg difahamkan undang-undang itu amat ketat dalam melindungi data & privasi pengguna di sana.

Nampaknya semakin begitu tertekan Ketua Pegawai Eksekutif Meta bagi menyelesaikan perkara ini ditambah pula Facebook buat pertama kalinya telah mencatatkan pengurangan pengguna harian di laman media sosial mereka.

Penurunan mendadak saham Meta membuatkan kekayaan Mark Zuckerberg dengan nilai bersih kira-kira AS$92 bilion turun daripada AS$120.6 bilion sekali gus mengeluarkannya dari senarai 10 individu terkaya di dunia buat kali pertama sejak Julai 2015.

BACA: Akui TikTok Pesaing Terkuat, Mark Zuckerberg Mahu Kurangkan Pengguna Boomers Di Facebook

Sumber: EuroNews

Apa pendapat anda? Sudah Baca, Jangan Lupa Memberi Komen, LIKE Dan SHARE YA Semoga Bermanfaaat Terima kasih!

Media Harian menyajikan informasi sosial kemasyarakatan & kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset & pengumpulan data seperti foto & video dari berbagai sumber yg dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yg ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yg menyampaikan 1 (satu) ilmu saja & ada orang yg mengamalkannya,maka walaupun yg menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

PERHATIAN: Thepostbd.com  tdk akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen Negatif yg diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen Negatif anda disini.

Pihak Admin juga tdk mampu utk memantau kesemua komen yg ditulis disini. Segala komen adalah hak & tanggungjawab anda sendiri.

About admin

Check Also

Kontraktor Diajar Teknik Sebutharga Tiruan, Industri Pembinaan Dilihat Penuh Memualkan | Article Update

Penawaran sebutharga sering dilakukan oleh pihak kerajaan sekiranya ingin membuka tender secara terbuka. Peluang tender …

Leave a Reply

Your email address will not be published.