Home / Viral / MerdekaMalaysia / NPRA diarah lapor kesan advers vaksin setiap minggu
npra-diarah-lapor-kesan-advers-vaksin-setiap-minggu

NPRA diarah lapor kesan advers vaksin setiap minggu

Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin berkata dia telah mengarahkan Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA) untuk menerbitkan laporan mingguan mengenai kesan advers berkaitan dengan vaksin Covid-19.

Khairy berkata pendekatan itu adalah antara usaha untuk menyemai keyakinan terhadap keselamatan vaksin dan menggalakkan lebih ramai orang untuk mengambil dos penggalak.

“Saya menggesa orang ramai untuk merujuk kepada maklumat yang diterbitkan oleh NPRA. Saya telah mengarahkan NPRA untuk menerbitkan laporan mingguan mengenai kesan adversi berikutan imunisasi (AEFI) supaya orang ramai akan mengetahui berapa kes AEFI, kategori AEFI, dan sama ada kes yang disebarkan di media sosial adalah benar.

“Dalam kebanyakan kes, kami mendapati vaksinasi tidak ada kaitan langsung dengan kes berkenaan,” katanya pada sidang media di Putrajaya hari ini.

Kementerian Kesihatan telah menyediakan kemas kini tetap mengenai kes AEFI melalui repositori data Github sejak September tahun lepas, walaupun bahagian untuk jenis kes AEFI tertentu belum dikemas kini sejak November.

Dalam beberapa sidang akhbar baru-baru ini, ia turut menyediakan maklumat tambahan seperti statistik membandingkan dos penggalak dengan dos terdahulu.

Bagaimanapun, Khairy hari ini mengakui ini tidak mencukupi dan lebih banyak perlu dilakukan untuk memenangi keyakinan mereka yang belum menerima dos penggalak, iaitu lebih 45 peratus daripada populasi dewasa Malaysia.

Ini berlaku di tengah-tengah dakwaan bahawa dos penggalak menyebabkan kesan advers, tetapi Khairy menepis dakwaan itu dengan menunjukkan terdapat lebih sedikit laporan AEFI yang melibatkan dos penggalak berbanding dengan dos terdahulu.

Sehingga 31 Jan, Khairy berkata NPRA telah menerima 24,788 laporan AEFI termasuk 1,004 melibatkan dos penggalak. Ini sepadan dengan kadar pelaporan AEFI keseluruhan sebanyak 390 setiap juta dos, atau 84 setiap juta untuk dos penggalak sahaja.

Daripada 1,004 laporan AEFI yang melibatkan dos penggalak, hanya 64 diklasifikasikan sebagai serius. Ini bersamaan dengan 5 kadar pelaporan 5 setiap sejuta dos, yang mana lebih rendah daripada 27 kadar pelaporan keseluruhan untuk setiap sejuta dos.

“Ini bermakna laporan AEFI untuk dos penggalak, mengikut perkadaran, jauh lebih sedikit daripada laporan untuk vaksinasi primer. Saya terpaksa membangkitkan isu ini kerana terdapat begitu banyak dakwaan yang mendakwa dos penggalak menyebabkan kesan advers yang serius,” katanya.

Bagi kempen vaksinasi utama untuk remaja, Khairy berkata 74 kes AEFI serius telah dilaporkan daripada 5,656,469 dos yang diberikan, bermakna kadar pelaporan 13 untuk setiap sejuta dos. Semua kes telah pulih.

Bagi kanak-kanak, Khairy berkata tiada laporan AEFI setakat ini. Untuk rekod, kanak-kanak berumur lima hingga 12 tahun menerima versi pengurangan dos vaksin Pfizer yang hanya mengandungi satu pertiga daripada dos yang diterima oleh remaja dan dewasa.

Remaja dan kanak-kanak masih belum layak untuk dos penggalak.

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan secara berasingan, Kementerian Kesihatan berkata AEFI yang paling biasa selepas suntikan penggalak adalah demam, sakit kepala dan tindak balas tekanan terhadap suntikan itu sendiri.

“Kebanyakan AEFI yang dilaporkan adalah ringan dan biasanya reda dalam beberapa hari tanpa rawatan,” katanya.

Kenyataan itu juga memberikan pecahan pelbagai kesan advers mengikut vaksin yang diberikan.

Ia menunjukkan kadar pelaporan keseluruhan untuk vaksin Comirnaty Pfizer lebih tinggi pada 503 setiap sejuta dos, berbanding 235 setiap sejuta dos untuk vaksin Coronavac Sinovac dan 228 untuk vaksin AstraZeneca.

Walau bagaimanapun, mengenai kes AEFI yang serius, kadar pelaporan adalah serupa merentas tiga vaksin yang paling banyak digunakan – 28 setiap sejuta untuk Pfizer, 26 setiap sejuta untuk Sinovac dan 26 setiap sejuta untuk AstraZeneca.

Bagi kematian yang berlaku sejurus selepas imunisasi, kadar pelaporan ialah 8 setiap sejuta dos untuk Pfizer, 12 setiap sejuta untuk Sinovac dan 6 setiap sejuta untuk AstraZeneca.

Angka itu adalah sehingga 31 Jan berdasarkan laporan AEFI yang diterima oleh NPRA, tetapi punca beberapa kes yang dilaporkan masih belum dapat dipastikan.

Sementara itu, vaksin Pfizer telah dikaitkan dengan 45 kes perikarditis atau miokarditis (keradangan jantung), yang merupakan kesan sampingan vaksin yang diketahui. Empat puluh tiga melibatkan vaksinasi utama manakala dua lagi dikaitkan dengan dos penggalak.

Ini bersamaan dengan kadar pelaporan sebanyak 1.22 laporan perikarditis atau miokarditis setiap sejuta dos.

Vaksin AstraZeneca diketahui menyebabkan kes-kes bekuan darah tertentu yang jarang berlaku.

Menurut angka NPRA, bagaimanapun, hanya tiga kes telah dilaporkan. Ini bersamaan dengan 0.56 kes setiap sejuta dos.

– Bernama

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima kasih Dan Jangan Lupa Tekan Like Page Kami Di Bawah Artikel ni.

PERHATIAN: Pihak kami tdk akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yg diberikan oleh pembaca kami.

Pihak kami juga tdk mampu utk memantau kesemua komen yg ditulis disini. Segala komen adalah hak &  tanggungjawab anda.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini.

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yg menarik & menghiburkan di bawah ini yg dikongsikan seperti berikut:

Media Harian menyajikan informasi sosial kemasyarakatan & kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset & pengumpulan data seperti foto & video dari berbagai sumber yg dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yg ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yg menyampaikan 1 (satu) ilmu saja & ada orang yg mengamalkannya,maka walaupun yg menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

About mohd cucu

Check Also

pegawai-sprm-guna-as$6.94-juta-wang-rampasan-beli-aset-mewah-–-dpp

Pegawai SPRM guna AS$6.94 juta wang rampasan beli aset mewah – DPP

Penguasa Kanan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Shahrum Nizam baruddin telah menggunakan sebahagian wang rampasan …

Leave a Reply

Your email address will not be published.