Home / USAHAWAN / Tanam Pokok Bendi Ikut Tip Ini Supaya Pokok Banyak Cabang & Meriah Buah

Tanam Pokok Bendi Ikut Tip Ini Supaya Pokok Banyak Cabang & Meriah Buah

0kra, atau lebih popul@r di Malaysia seba’gai kacang bendi, merupa’kan sejenis tumbuhan. berbunga hijau. Okra tergolong dalam keluarga. yang sama seperti bunga raya dan ka’pas. Istilah okra .merujuk kepada biji-biji yang terdapat dalam tumbuhan ini.

Biasanya ia dijadi’kan sebagai sayuran ulaman dan juga dimasukkan ke dalam masa’kan sepe’rti kari dan sebagain’ya. Di negara lain, ia digunakan sebagai agen pemekat dalam sup disebab’kan teksturnya yang berlendir.

Sayur@n ini sememangnya disuk4i kerana mempunyai bany’ak khasiatnya. Ia mengandungi kalium, vitamin B, vit4min C, asid folik, dan kalsium.

Antara manfa’at memak’an s4yur bendi adalah m@mpu merendah’kan kolestrol, mengurangkan asma atau lelah, menga’wal penyakit kencing manis, meningk4tkan sistem imun, menceg@h penyakit buah pinggang dan menggal@‘kkan kehamilan yang sihat.

Berikut adal4h petua supay@ pokok bendi mempuny@i banyak cabang dan dan meri@h buahnya!

P@stikan tanah subur jul@t ph anta’ra 5.8 hingga 6.8. Jika ph tan’ah di bawah 5.5 anda perlu merawat terlebih. dahulu tanah dengan ka’pur tanaman seperti Dolo’mite.

Tana’m hanya 1 pokok sahaja pada 1 point. Jarak tana’man hendaklah 1.5 k@ki – 2 kaki antara pok@k. 1 batas .tanam 2 baris. Saiz bat4s .bendi adalah 4 kaki lebar batas dan 5 kaki lorong kerja. Atau 4 kaki pun boleh. Ruang. sanat penting .untuk pokok berkembang dengan baik.

Pembaja’an perlu dilakukan. seminggu sekali. Buat kawalan ser4ngga dan foliar. semin’ggu sekali. Anda boleh buat  racun serangga organik sendiri. Lebih selamat dan beb’as bahan kimia.

Penyir4man dilakukan hany@ sekali sehari sahaja. Kalau pan@s terik baru siram dua kali sehari. Sembur mikrob .penyubur tanah .sebanyak dua kali sebulan pada pangkal pokok dan tanah.

Bagi sesiapa yang baru n4k mula tanam bendi, boleh cuba tau tips-tips’ ni. Sangat mudah sahaja. InshaAllah. pokok bendi akan bercamb@h dengan lebih subur dan h4sil tuaian .lebih banyak.

Selamat mencuba!

Sumber: Vanilakismis.my

 

About admin2

Check Also

Kenaikan el4un lembaga pengarah FGV wajar, tak naik seki4n lama – Felda

KUALA LUMPUR: Semakan elaun lembaga pengarah FGV Holdings Berhad (FGV) disifatkan wajar kerana setelah sekian …

Leave a Reply

Your email address will not be published.