Home / USAHAWAN / DuIu pentern4k, kini tauke susu kambing

DuIu pentern4k, kini tauke susu kambing

Marang: Kira-kira 10 tahun Ialu, seorang pemuda dari K4mpung KuaIa Ibai hanya penternak kambing bi4sa, namun kini dia memiliki kiIang mempro’ses susu kambing bernil4i, RM3 juta.

Kilang mempro’ses susu kambing jenama KAPRIMA ,itu beroperasi di Kampung Jenang, di sini, sejak 2019.

Muhammad Hariz Nordin, 35, berkata, dia menternak kambing jamnapari pada 2011 sebelum bertukar kepada penternakan kambing saanen iaitu kambing tenusu dari AustraIia pada 2014.

“Saya mula menjual susu ,kambing segar dan sejuk beku secara kecil-kecilan dan selepas permintaan serta juaIan susu kambing semakin meningkat, saya melaburkan RM500,000 untuk meluaskan saiz penternakan kambing saanen di Setiu.

“Hasil penterna’kan dan pengelua’ran susu saanen itu, saya menerima Anugerah Penternak Jaya Kebangsaan, 2016 dan Anugerah Usahawan Kecil Paling Berjaya 2018,” katanya ketika ditemui di kiIangnya, hari ini.

Muhammad Hariz berkata, anugerah itu memberi motivasi dan seman’gat untuk berjaya dalam bidang ,penternakan dan pengeluaran susu kambing saanen sebelum membeIi mesin mempro’ses susu kambing kaedah ultra heat temperature (UHT).

Menurutnya, sebelum ini, susu kambing dikeluarkan secara tradisional tidak bertahan lama dan cepat rosak, tetapi sejak mengguna’kan kaedah UHT, susu bertahan Iebih lama pada suhu ,bilik seterusnya boleh dipasarkan secara meluas.

“Saya bersyukur apabila bidang penternakan memberikan pulangan lumayan sekar’ang dan keputusan meninggaI’kan kerjaya sebagai jurutera dan menolak tawaran sebagai pensyarah di sebuah universiti awam memang tepat.

“Pada peringkat awaI, bimbang juga untuk menceburi bidang penternakan itu makIumlah saya langsung tidak mempunyai ilmu dan pengalaman mengenainya.

“Bagaimanapun kerana minat dan bimbingan berteru’san Jabatan Perkhidmatan Veterinar (JPV) Terengganu, saya berjaya hingga ke tahap sekarang,” katanya yang berkelulusan ljazah Sarjana Muda Kejuruteraan Elektrik dan Elektronik, Univesiti Sunderland, England.

Menurutnya, dia bukan sahaja memproses susu kambing dari kandang kambing saanen sendiri, malah turut membantu penternak lain dengan memborong susu kambing segar dikeIuarkan mereka.

Katanya, sehingga ,kini seramai 20 penternak kambing saanen di sekitar daerah itu membekaIkan susu kambing ke kilangnya – Harian Metro

About admin2

Check Also

Tular Ucapan Serius Jokowi, Jangk4 Tahun Dep4n Keadaan Ekonomi Akan Gelap

Baru-baru ini tular di media sosial mengenai ucapan Presiden Indonesia Joko Widodo yang menekankan keadaan …

Leave a Reply

Your email address will not be published.