Home / National / Haiw4n Rare, Bekas Guru Raih Pendapatan Lumay4n RM5,000 Seekor Dhab

Haiw4n Rare, Bekas Guru Raih Pendapatan Lumay4n RM5,000 Seekor Dhab

Pernah ada dengar haiwan bernama Dhab? Bagi yang tinggal di Malaysia mung’kin jarang dengar dan tahu mengenai haiwan ini. Dhab atau biawak padang pasir sebenarnya berbeza dengan biaw4k spesis lain. Tahukah anda, dhab adalah spesis haiwan biawak yang halal dimakan umat Islam.

Kebiasaan’nya ia menjadi maka’nan penduduk di negara Asia Barat khu’susnya padang pasir seperti Mesir dan Arab Saudi. Selain itu, dhab juga dpercayai adalah berkhasiat dari segi kesihatan.

Seorang bek4s guru agama, Azhar Mohamad Shafawi, 49 tahun telah memilih untuk menter’nak dhab sekali gus menjanakan pendapa’tan yang agak lumayan. Harga seek0r dhab yang sudah matang dianggarkan sekitar RM5,000.

Beliau sanggup mening’galkan profesi0n perguruan dengan menceburi bidang penternakan dhab.

Sumber Gambar: Agr0 Malaysia

Menurut sumber, beliau sangg’up meninggalkan pekerjaannya sebelum ini seba’gai guru agama sekolah kerajaan pada tahun 1998 bagi menumpukan sepenuh perhatian terhadap usaha itu.

Azhar dibantu 0leh enam peke’rja dan kini dia sudah mempunyai kira-kira 100 ejen yang memasarkan pr0duk yang dihasilkan di bengkel yang juga ter’letak dalam perkaran’gan rumahnya itu yang membabitkan minyak urut, pil k4psul pati dhab, serta serbuk k0pi campuran pati dhab.

“Bid4ng penternakan (dhab) ini pada saya sungguh berbaloi berbanding pekerjaan saya sebelum ini. Tambahan pula setahu saya, bilan’gan pengusaha atau pnternak dhab di negara Malaysia sangat sedikit yang sekali gus menyebabkan permintaan terhadapnya begitu tinggi,” katanya.

Bermula dengan hanya sepasang induk jantan dan betina, bilangannya kini hampir 100 ekor.

Sumber Gambar: Agro Malaysia

Walau’pun temp0h tumbesaran dhab agak lambat, seekor dhab betin4 yang mencapai usia matang iaitu tujuh tahun mampu menghasilkan 2o sehingga 70 telur.

“Menternak’nya juga tidaklah begitu sukar memandangkan ia hanya memakan sayur-sayuran yang tinggi kadar air serta kekacang sebagai sumber pr0tein selain daya ketahanannya yang tinggi khususnya apabila cuaca panas dan kering.

“Haiwan pemang*sanya juga tidak banyak serta dapat hidup bersama haiwan berbisa seperti kala jengking dan ular memandangkan haiw4n pemangsa dhab yang diketahui hanyalah burung helang,” katanya.

Setiap hari juga beli’au memperuntukkan RM50 untuk makanan haiwan itu yang terdiri dari sayur terutamanya kubis, sawi, daun salad dan kacang panjang termasuk kekaca’ng seperti dal sebagai sumber pr0tein.

“Saya cuba meniru suasana seakan-akan di habitat asalnya di negara Asia Barat dengan meletakkan pasir di kandang mereka selain membuat banyak lubang daripada gegelung PVC (Polyvinyl Chl0ride) sebagai sarang untuk mereka ‘berteduh’ dan bersembunyi,” ujarnya.

About admin2

Check Also

Fenomena Air Pasang Merah ‘Misteri’ Landa Pant4i Mexico, Ribu4n Ikan & Sotong Mati Terdampar

Fenomena Air Pasang Merah ‘Misteri’ Landa Pantai Mexico, Ribuan Ikan .& Sotong Mati Terdampar MEXICO …

Leave a Reply

Your email address will not be published.