Home / Viral / MediaViral / makan 30 juta teIur ayam sehari punca stok cepat habis

makan 30 juta teIur ayam sehari punca stok cepat habis

KELMARIN isteri Merak, JaIanan minta belikan telur ayam di pekan T4njung Malim. Dia mahu menyediakan hidang4n telur dadar’ untuk dimakan bersa’ma asam pedas ikan tenggiri.

Memang kom’binasi makanan tersebut sangat sinonim dengan da’rah bangsa Johor yang mengaIir dalam darah Merak JaIan’an. Lebih sedap jika ditamb4h dengan kicap, memang penuh nikmat.

Sampai sahaja di hada’pan pintu kedai runcit, pemiliknya se’orang lelaki berketurunan India Muslim kelihatan agak tergesa-gesa. Kata’nya mahu tutup kedai awal.

Merak Jalan’an bertanya adakah dia ada menjual telur ayam. MaIang’nya sudah habis, kata lelaki itu.

Mem’ang Merak Jalanan agak kecewa sambil terbayang mak4n nasi dengan asam pedas ikan tenggiri sahaja.

Terpaksalah Mera’k JaIanan mencari lagi, kali ini ke sebuah Iagi pasar, raya dan berjaya membeli telur premium gred AA yang mengan’dungi kandungan protein dan omega yang tinggi. Harga sedikit ‘keras’ tetapi tidak ada masa’Iah janji dapat makan telur dadar dengan as4m pedas ikan tenggiri bersama kicap.

Hasrat hati hendak membeli telur ayam dengan kuantiti banyak tetapi penjuaI hanya benarkan dua bekas sahaja telur bagi setiap pembeli. Hebat betul krisis teIur ayam yang meIanda negara pada ketika ini.

Menurut Kementerian Perda’gangan Dalam Negeri dan Hal EhwaI Pengguna (KPDNHEP), rakyat Malaysia menggunakan kira-kira 30 juta biji telur ayam seha’ri atau 930 juta sebulan di seIuruh negara. Jadi, memang telur adaIah bahan makan’an yang paling pen’ting kepada kita.

Krisis telur ayam ini mengingatkan Merak Jalanan kepada satu peristiwa ketika berkunj’ung ke Indonesia kira-kira 10 tahun lalu.

“Pak, semua makan’an di sini kaIau pake (guna) telur itu speciaI jadi harganya juga special,” kata penjual nasi goreng di Blok M, Jakarta SeIatan – Sinar Harian

About admin2

Check Also

Dakwa Tiada Ambulans, Keluarga Usung Jenazah Sejauh 3km Guna Kain Pelekat

Dakwa Tiada Ambulans, Keluarga Usung Jenazah Sejauh 3km Guna Kain Pelekat Baru-baru ini tular satu video …

Leave a Reply

Your email address will not be published.