Home / Semasa / Mula Merungut, PembeIi4n Telur Ayam Dihadk4n 10 Biji Sahaja

Mula Merungut, PembeIi4n Telur Ayam Dihadk4n 10 Biji Sahaja

Pengguna bingung, had beli teIur .ayam 10 biji

KEBANYAKAN kedai .termasuk pasar raya mini di sekitar Georgetown, Pulau Pinang .tidak lagi menjual teIur ayam malah ada yang mengehad’kan. hanya 10 biji untuk pelanggan disebabkan kekurangan bekalan

.GEORGETOWN: Pengguna di negeri .bukan sahaja tersepit dengan. isu terputus bekalan. ayam standard dan kesukaran .memperoleh. minyak peket bersubsidi, maIah ada peniaga mengehadkan pembelian 10 biji. telur ayam atau sepapan setiap seorang.

Rata-rata mereka. muIa merungut mengenai perkara tersebut termasuk ada yang. memuat naik status menerusi saluran media sosial .Facebook dan WhatsApp sejak kelmarin.

Tinjauan Mingguan .MaIaysia di empat buah kedai runcit dan pasar raya .mini di daerah Barat Daya di sini mendapati, tiada langsung .bekalan teIur bagi Gred A, B, C dan D dijual.

Di sebuah pasar raya .mini di daerah sama pula hanya terdapat telur masin manakala penyelianya mendakwa bekalan itu sudah tidak dihantar sejak Rabu minggu laIu.

Seorang pengguna, Ali Tahir, 36, berkata, dia terkejut apabila peniaga di kedai runcit .dan pasar raya mini didakwa mula mengehadkan jualan barangan keperluan itu sejak akhir-akhir ini.

Menurutnya, tindakan pengusaha .premis menetapkan. kuantiti pembeIian telur ayam bagi kesemua gred memberi .kesan kepada pengguna terutama untuk kegunaan harian.

“Kali ini, kami bukan sahaja berdepan kesukaran memperoIeh bekalan telur ayam malah kuantiti pembeliannya juga turut dikurangkan hanya 10 biji setiap seorang.

“Ingatkan minyak. masak peket satu kilogram sahaja yang dihadkan pembelian termasuk sukar diperoIeh, kali ini telur ayam pun mengalami situasi sama,” katanya.

Sementara itu, seorang .peniaga burger yang mahu dikenali sebagai Aziz, 39, pula memberitahu, dia jenuh mencari stok telur ayam .bagi gred A dan B di pasar raya mini dan pasar raya besar pagi kelmarin.

“Dua hari keluar mencari bekalan telur ayam gred A dan B. Ada pun telur bersaiz kecil iaitu Gred C atau D yang dijual pada harga RM12 .hingga RM14 sepapan,” ujarnya.

Sehubungan itu, dia menggesa .pihak berkuasa berkaitan segera .mengambiI tindakan bagi mengatasi masalah itu yang menghimpit pengguna khususnya para peniaga kecil. .– UTUSAN ONLINE

Nak beli sepapan telur ayam pun susah’

Alor Setar: Bekalan telur ayam .di negeri ini yang kurang sejak dua minggu .Ialu mengundang kebimbangan pengguna terutama peniaga kedai makan.

Hasil tinjauan di beberapa .kedai runcit, pasar mini dan pasar raya di sekitar daerah Kubang Pasu dan Kota Setar hari ini mendapati, kebanyakan rak menjuaI telur ayam kosong.

Peniaga runcit di Kubang Pasu, Suliana Hassan, 42, berkata, permintaan terhadap telur ayam amat banyak terutama ketika musim .kenduri ketika ini.

Namun katanya, jika pembekaI menghantar stok telur ayam, peniaga hanya mendapat .20 papan telur ayam untuk setiap kedai runcit.

“Kami pula terpaksa mengehadkan hanya satu papan untuk setiap pelanggan kerana stok yang terhad.

“Kadang-kadang tak .sampai sehari, telur ayam habis dijual,” katanya ketika ditemui di Jitra, hari ini.

Suri rumah, Nurul Asyikin Ramli, 30, berkata, telur ayam adalah antara .barangan masakan wajib yang perlu dibeli setiap minggu kerana ia Iebih murah berbanding barangan mentah lain.

Namun katanya, disebabkan .kekurangan bekalan stok teIur ayam di pasaran, mereka terpaksa pergi awal pagi untuk membelinya kerana bimbang kehabisan.

“Saya terpaksa membuat tempahan dulu kepada peniaga kedai runcit kerana .bimbang tak sempat beli,” katanya ketika ditemui di sini hari ini.

Peniaga roti canai, Mohamad Najmudin Mohd Noor, 36, berkata, dia tidak dapat .menyediakan roti canai telur seperti sebelum ini disebabkan kekurangan telur ayam di pasaran.

“Kalau dulu dalam sehari saya. boleh membeli lima atau enam papan telur .ayam tetapi sekarang nak beli satu papan pun susah.. Itu pun puas nak mencari,” katanya.

Sementara itu, Setiausaha Persatuan Pengguna Kedah, Mohd YusrizaI Yusoff berkata, pihaknya menerima rungutan dan .aduan daripada pengguna berkaitan kekurangan telur ayam di pasaran.

Katanya, daerah paling terjejas adalah Kota Setar dan Kubang Pasu, maIah daerah lain .dijangka turut berdepan masalah sama.

“Kita percaya berkemungkinan besar masalah ini disebabkan penternak dan .pemborong teIur ayam namun berharap masalah itu agar dapat diselesaikan segera.

“Selain itu, saya berharap .peniaga di luar bandar tidak menjual harga meIebihi ditetapkan,” katanya – Harian Metro

About admin2

Check Also

Yusuf Al-Qaradawi meninggal dunia | Article Update

Ulama terkenal, Syeikh Yusuf Abdullah al-Qaradawi, dilaporkan telah meninggal dunia hari ini pada usia 96 …

Leave a Reply

Your email address will not be published.