Home / Semasa / Enam Tahun Tersekat Dalam Tayar, Derita Buaya Ini Berakhir | MyBlog

Enam Tahun Tersekat Dalam Tayar, Derita Buaya Ini Berakhir | MyBlog

Masih ingatkah lagi dengan kisah seekor buaya liar yg tersekat dalam tayar di Palu, Indonesia sehinggakan pihak berkuasa mahu memberikan ganjaran kepada mereka yg berjaya menyelamatkan buaya tersebut pada dua tahun lepas?

Penderitaan selama enam tahun yg dialami buaya liar terbabit berakhir apabila telah diselamatkan & dibebaskan oleh para pegawai & penduduk setempat pada Selasa lalu.

Seorang penduduk tempatan dikenali sebagai Tili berjaya membantu buaya itu dengan memasang perangkap tali yg diikat pada kayu balak, berumpankan ayam & itik hidup.

Ketika ditemui media, Tili menceritakan dia terlebih dahulu menangkap anak buaya berkenaan sebelum mengumpannya dengan 35 ekor ayam dalam tempoh tiga minggu.

Buaya Tayar BerakhirSumber: CNN

Dia juga menggunakan sejumlah burung merpati sebagai umpan & tali utk menangkap buaya malang itu sambil dibantu & disaksikan orang ramai.

Menurut Tili, dua percubaan pertamanya utk menyelamatkan buaya itu gagal k3rana tali yg digunakan tdk cukup kuat utk menampung beratnya & kemudian beralih kepada tali nilon yg digunakan utk menarik perahu.

“Alhamdulillah, usaha saya berhasil & tayar itu berjaya dikeluarkan dari buaya berkenaan & selepas itu kami bebaskannya semula ke dalam sungai,” katanya.

Buaya Tayar BerakhirSumber: Detik

Sebelum ini pelbagai pihak termasuk pasukan dari luar negara telah cuba mengumpan buaya air masin yg tersekat itu dari sebatang sungai sejak 2016 selepas penduduk di situ terlihat buaya itu dengan tayar motosikal di lehernya namun menemukan kegagalan.

Antaranya termasuk hos rancangan National Geographic, Matt Wright & pengacara Extinct or Alive on Animal Planet, Forrest Galante.

Pada tahun 2020 kerajaan tempatan mengumumkan peraduan dengan tawaran ganjaran utk individu yg berjaya membantu buaya itu namun, membatalkan peraduan itu selepas bimbang ia mendatangkan bahaya kepada peserta.

BACA: Ganjaran Diberikan Kepada Mereka Yang Boleh Keluarkan Tayar Dari Leher Buaya

Atas kejayaan Tili membantu membebaskan buaya berkenaan, pihak berkuasa berjanji memberikannya ganjaran.

Sumber: Detik

Apa pendapat anda? Sudah Baca, Jangan Lupa Memberi Komen, LIKE Dan SHARE YA Semoga Bermanfaaat Terima kasih!

Media Harian menyajikan informasi sosial kemasyarakatan & kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset & pengumpulan data seperti foto & video dari berbagai sumber yg dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yg ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yg menyampaikan 1 (satu) ilmu saja & ada orang yg mengamalkannya,maka walaupun yg menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

PERHATIAN: Thepostbd.com  tdk akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen Negatif yg diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen Negatif anda disini.

Pihak Admin juga tdk mampu utk memantau kesemua komen yg ditulis disini. Segala komen adalah hak & tanggungjawab anda sendiri.

About admin

Check Also

Kisah Tragedi Gua Tham Luang Bikin Ramai Kaum Lelaki Nangis | Article Update

Kisah operasi menyelamat di Gua Tham Luang, Thailand pada tahun 2018 yg menggemparkan dunia sebelum …

Leave a Reply

Your email address will not be published.