Home / Semasa / Sudah Dua Tahun Bergelut Dengan Pandemik, Pakar Jawab Kenapa Ada Orang Tak Dijangkiti COVID-19 | MyBlog

Sudah Dua Tahun Bergelut Dengan Pandemik, Pakar Jawab Kenapa Ada Orang Tak Dijangkiti COVID-19 | MyBlog

Kini, sudah genap dua tahun kita bergelut melawan pandemik COVID-19. Pelbagai cabaran & dugaan yg telah kita tempuhi di sepanjang tempoh ini.

Namun, wabak panyakit ini masih lagi menjadi kebimbangan di negara kita & nampaknya masih belum ada kesudahannya dengan kehadiran varian Omicron. Lebih membimbangkan, ada pula yg positif COVID utk kali kedua!

Pernah dengarkah dakwaan bahawa virus COVID-19 ini akan dianggap menjadi seperti selsema biasa? Mungkin dalam kalangan kita mesti sehingga kini belum pernah dijangkiti COVID-19 (sama ada tdk pernah melakukan ujian saringan).

Kenapa ada orang tak dijangkiti COVID-19?

Tiada alasan kukuh yg boleh membuktikan seseorang itu kalis jangkitan COVID-19, walaupun mereka terdedah dengan virus itu, termasuk k3rana menjadi kontak rapat.

Namun, penyelidikan terbaharu yg dijalankan Universiti Kolej London (UCL) boleh merungkai persoalan ini.

Malaysia Ibarat Syurga PendatangSumber: Mstar

Menurut Pakar Imunologi UCL, Leo Swadling, sesetengah orang tdk dijangkiti COVID-19 mungkin disebabkan tindak balas sel-T iaitu sel darah putih dalam tubuh yg membantu melawan jangkitan.

Penyelidikan sejak November tahun lalu itu mencadangkan sel-T ‘memori’ yg mungkin terhasil pada sesetengah orang ketika melawan selesema diaktifkan apabila virus COVID-19 memasuki tubuh.

Keadaan ini berupaya ‘membersihkan’ virus daripada badan sebelum berpeluang menyebabkan sebarang kerosakan pada tubuh.

Ini bermakna virus tdk kekal lama dalam badan sehingga menyebabkan sebarang gejala atau mencipta antibodi membolehkan ujian calitan menjadi negatif.

“Setiap orang mempunyai bukti bagaimana dia terdedah kepada virus itu tetapi tdk terkesan,” katanya.

Mereka ini berjaya mengelakkan daripada jangkitan sepenuhnya dengan cara ‘membersihkan’ virus itu secara semula jadi sebelum ia dapat dikesan oleh ujian rutin.

Persoalan ini dirungkaikan menerusi kajian yg dijalankan terhadap 731 pekerja penjagaan kesihatan ketika gelombang pertama pandemik & keputusan menunjukkan 58 pekerja tdk dijangkiti COVID-19, walaupun berada dalam persekitaran berisiko tinggi.

Apa pun, kita masih perlu patuhi SOP dengan menjaga kebersihan diri & amalkan pemakanan sihat utk menguatkan imuniti badan.

Sumber: Metro UK

Apa pendapat anda? Sudah Baca, Jangan Lupa Memberi Komen, LIKE Dan SHARE YA Semoga Bermanfaaat Terima kasih!

Media Harian menyajikan informasi sosial kemasyarakatan & kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset & pengumpulan data seperti foto & video dari berbagai sumber yg dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yg ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yg menyampaikan 1 (satu) ilmu saja & ada orang yg mengamalkannya,maka walaupun yg menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

PERHATIAN: Thepostbd.com  tdk akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen Negatif yg diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen Negatif anda disini.

Pihak Admin juga tdk mampu utk memantau kesemua komen yg ditulis disini. Segala komen adalah hak & tanggungjawab anda sendiri.

About admin

Check Also

Syamsul Yusof, pecɑh panggung! filem Mat Kilau tembusi angka RM39.2 juta!

FILEM epik Mat Kilau Kebangkitan Pahlawan arahan Syamsul Yusof yg mula ditayangkan di negara ini …

Leave a Reply

Your email address will not be published.