Home / Semasa / Dah Macam K4ndang..”- Biarkan 4 Isteri & 28 Anak TinggaI Sebumbung, Ramai Ger4m Dgn Sikap Eg0 Bapa Ini

Dah Macam K4ndang..”- Biarkan 4 Isteri & 28 Anak TinggaI Sebumbung, Ramai Ger4m Dgn Sikap Eg0 Bapa Ini

Tul4r di media sosial mengenai sebuah keluarga besar yg serba d4if & kekurangan yg tinggal di dua buah rumah sempit & kecil, apatah lagi penghvninya dipenuhi ser4mai 33 orang yg terdiri daripada seorang bapa, 4 isteri & 28 anak.

“Anak 28 orang. Sulung 20 an dah lari t1nggalkan keluarga, tingg4l adik berd3ret deret & paling bongsu umur setahun. Isteri ke 4 kini sedang meng4ndung lagi!

Menyewa 2 buah rumah yg semp1t, zakat bayarkan sewa. 1 rumah ada 2 bilik. 1 bilik, milik 1 isteri. Anak2 tidur mana? Berseler4kan dalam rumah asalkan masih di bawah bumbung. (Katanya anak2 perempuan di dalam bilik. Harap2 lah betul)”

Hal yg demikian telah meraih perhatian warganet apabila anak-anak yg mendiami dalam rumah berkenaan dikatakan tdk bersekolah sama sekali & dibiarkan tidur ‘berseler4k’ asalkan beratapkan bumbung.

“Anak2 semua tak sekolah. Kata bapaknya dia tak ada transport nak hantar anak2 ke sekolah. Dulu pernah orang kebajikan bantu sewa van utk anak2. Tapi anaknya keluar tak mahu duduk dalam kelas.

Bapaknya kata anak2 minda usahawan, genius. Umpama burung, tak suka terkurvng”

Keadaan itu telah dided4hkan oleh seorang sukarelawan yg telah memuat naik hantaran gambar berserta status keadaan keluarga yg dikunjunginya itu dalam misi beliau menghulurkan bantuan kepada keluarga tersebut, namun seakan-akan dit0lak pelawaannya utk memasukkan anak-anak gabungan hasil perkahwinan dengan 4 isteri lelaki ini ke sekolah Tahfiz berdekatan.

Terbaharu, sukarelawan berkenaan telah meluahkan tujuan utama beliau membuat perk0ngsian ini bukanlah utk membuka a1b keluarga berkenaan, namun beliau amat kes4l & sed1h melihat anak-anak yg tdk bers4lah itu tinggal dengan keadaan yg amat tervk & d4if.

Jelasnya, beliau berharap perk0ngsian yg di muat naik di laman Facebook miliknya itu sedikit sebanyak dapat menyeru pihak tertentu utk ‘turun’ padang & bantu keluarga berkenaan keluar dari ‘lembah’ kem1sk1nan yg dilalui oleh mereka itu setelah sekian lama.

Rata-rata warganet meluahkan rasa kes4l dengan sikap bapa kepada 28 anak itu, namun ap4 jua alasan atau halangan yg dia ada perlu tetap mencari ruang utk bantu keluarga besarnya itu utk terus hidup.

Alahai sed1hnya tengok budak-budak tu, harap-harap ada pihak yg dapat membantu keluarga ini keluar dari keperitan hidup mereka ya.

Pihak kami tdk bertanggungjawab terhadap komentar yg diutarakan melalui laman social ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun & tdk semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yg disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page Ya.

Media Harian menyajikan informasi sosial kemasyarakatan & kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset & pengumpulan data seperti foto & video dari berbagai sumber yg dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yg ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yg menyampaikan 1 (satu) ilmu saja & ada orang yg mengamalkannya,maka walaupun yg menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

About admin

Check Also

Yusuf Al-Qaradawi meninggal dunia | Article Update

Ulama terkenal, Syeikh Yusuf Abdullah al-Qaradawi, dilaporkan telah meninggal dunia hari ini pada usia 96 …

Leave a Reply

Your email address will not be published.