Home / Semasa / 15 Pelancong Malaysia Terkandas Gara-Gara Filipina Tidak Terima Sijil Vaksin MySejahtera | MyBlog

15 Pelancong Malaysia Terkandas Gara-Gara Filipina Tidak Terima Sijil Vaksin MySejahtera | MyBlog

Ketika ini, kerajaan menyatakan bahawa rakyat Malaysia yg ingin ke luar negara perlu mendapatkan sijil vaksinasi yg disahkan & diiktiraf menerusi aplikasi MySejahtera, sekali gus menjadi ‘pasport’ utk mereka bergerak.

Walau bagaimanapun, kejadian baru-baru ini yg mana seramai 15 pelancong Malaysia tdk dibenarkan masuk ke Filipina gara-gara sijil vaksin di sini.

Menurut The Star, salah seorang pelancong yg terkandas di Lapangan Terbang Antarabangsa Ninoy Aquino Manila memberitahu dimaklumkan oleh pihak Imigresen Filipina bahawa sijil vaksin digital dalam aplikasi MySejahtera tdk diterima sebagai bukti vaksinasi.

Bahkan, mereka yg tiba menerusi penerbangan dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) pada Ahad turut dirampas pasport & dimaklumkan akan dihantar pulang pada Selasa ini.

“Pasport kami telah dirampas & kami diberitahu akan dihantar pulang. Memandangkan tiada hotel tersedia, kami terpaksa tidur di atas bangku atau lantai,” katanya.

Sijil Vaksin MySejahtera Tidak Diterima FilipinaSumber: The Star

Difahamkan, penumpang yg berada dalam penerbangan dari KLIA tetapi menerima vaksin di Singapura atau United Kingdom dibenarkan akses ke negara itu.

Bukan itu sahaja, pihak imigresen Filipina memberitahu mereka perlu divaksin di negara lain seperti Singapura atau memiliki Sijil Vaksinasi Antarabangsa Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

Susulan kes tersebut, Kedutaan Malaysia di Filipina telah menghantar rayuan utk timbal balik vaksinasi pada Khamis lalu namun tiada maklumat terkini daripada Agensi Hal Ehwal Luar Filipina.

Dalam pada itu, Imigresen Filipina meminta Kedutaan Malaysia perlu menunggu sehingga pagi Isnin utk berhubung dengan Kementerian Luar Negeri bagi mendapatkan kelulusan.

Januari lalu, Malaysia dikejutkan dengan berita sindiket penjualan sijil vaksinasi palsu yg dikeluarkan oleh doktor yg tdk berintegriti.

BACA: Sijil Vaksinasi Palsu Dijual Lebih Daripada Gaji Minimum Malaysia

Sumber: The Star

Apa pendapat anda? Sudah Baca, Jangan Lupa Memberi Komen, LIKE Dan SHARE YA Semoga Bermanfaaat Terima kasih!

Media Harian menyajikan informasi sosial kemasyarakatan & kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset & pengumpulan data seperti foto & video dari berbagai sumber yg dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yg ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yg menyampaikan 1 (satu) ilmu saja & ada orang yg mengamalkannya,maka walaupun yg menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

PERHATIAN: Thepostbd.com  tdk akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen Negatif yg diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen Negatif anda disini.

Pihak Admin juga tdk mampu utk memantau kesemua komen yg ditulis disini. Segala komen adalah hak & tanggungjawab anda sendiri.

About admin

Check Also

Gagal Kawal Emosi Ketika Jawab Soalan, Sifu Bisnes ‘Disekolahkan’ Oleh Netizen | Article Update

Seorang sifu bisnes terkemuka yg bertaraf jutawan & mempunyai ribuan pengikut telah ditegur oleh seorang …

Leave a Reply

Your email address will not be published.